IV festival Poesia des dels Balcons

El IV festival Poesia des dels Balcons reunirà aquest cap de setmana un centenar de poetes, músics i artistes a Riba-roja d’Ebre

Un any més, i ja en van quatre, Riba-roja d’Ebre es tornarà a convertir, durant aquest cap de setmana, en l’epicentre de la poesia contemporània del país. Serà en el marc d’una nova edició del festival Poesia des dels Balcons, que reunirà al municipi riberenc un centenar de poetes, músics i artistes vinguts d’arreu del país i de diversos indrets d’Espanya i de l’estranger. Un esdeveniment que “converteix Riba-roja en un aparador poètic”, assenyala l’alcalde, Antonio Suárez, que remarca també la gran feina que fan els voluntaris que col·laboren en l’organització i el desenvolupament del festival.

IV festival Poesia des dels Balcons

Imatge de la roda de premsa de presentació del festival.

IV festival Poesia des dels Balcons

Josep Maria Viñes, director del festival; Antonio Suàrez, alcalde de Riba-roja; i Montserrat Arbonés, regidora de Cultura, durant la presentació del festival.

Alguns dels participants a Poesia des dels Balcons s’allotjaran en habitatges de riba-rojans, que obren les portes de casa seva i s’impliquen de forma especial amb el festival. Un fet que caracteritza aquest esdeveniment i que li dóna un valor afegit. En aquest sentit, la regidora de Cultura, Montserrat Arbonés, ha indicat que una desena de famílies acolliran entre 25 i 30 participants, mentre que la resta s’estaran a l’hostal del poble. Un dels veïns que ja fa algunes edicions que s’ha sumat a la iniciativa és Josep Aguilà, que considera que aquesta fórmula és interessant “d’una banda, perquè obre el municipi a gent de fora, i de l’altra, perquè la convivència que es crea entre uns i altres és molt agradable i enriquidora”. A més, aquests convidats d’excepció “acostumen a ser molt agraïts i tenen moltes ganes de compartir el seu art”, destaca.

Rosa Fabregat, poeta homenatjada

IV festival Poesia des dels Balcons

Viñes, Arbonés i Suàrez al photocall del festival.

En aquesta quarta edició del certamen, la protagonista serà la poeta i escriptora lleidatana Rosa Fabregat. Una autora nascuda a Cervera que va exercir durant molts anys com a farmacèutica a Llorenç del Penedès. Malgrat això, no va oblidar la seva vessant literària i ha escrit tant narrativa com poesia des del 1979.

Entre les seves obres, que han estat traduïdes a llengües com l’alemany, el castellà, el rus o l’anglès, destaquen Estelles, Ancorada en la boira o El ble i la llum, en poesia, i La capellana o La dama del glaç en narrativa.

Fabregat, a més, sempre compara la seva poesia amb les escultures d’Alberto Giacometti, de formes allargades i estilitzades, per això des del festival s’ha creat el lema “Giacometti omplirà la plaça del Forn” per titular l’homenatge que rebrà la poeta.

Festival de carrer

IV festival Poesia des dels Balcons

Un balcó de Riba-roja amb una banderola d’un poema de Salvador Espriu.

Poesia des dels Balcons és un esdeveniment que està pensat per viure al carrer i que “es vehicula a partir de tres elements o accions: els poetes, recitar i cantar”, tal com exposa el seu director, Josep Maria Viñes, que a la vegada insisteix en el “miracle” que “un art menor com la poesia s’hagi fet un lloc en un indret com Riba-roja”, gràcies a l’esforç que s’hi ha posat des de tots els agents implicats.

Pel que fa al programa d’actes del festival, divendres, i per donar-hi el tret de sortida, més d’una trentena de poetes i músics participaran a la cercavila poètica i musical que tindrà lloc a partir de les 19.15 hores, que sortirà de la plaça de la Vila i recorrerà diversos carrers del Nucli Antic. Una activitat que ja es va fer en l’anterior edició i que enguany es potencia degut a la bona acollida que va tenir.

Dissabte, amb els balcons del municipi engalanats amb les tradicionals banderoles, arribaran la resta de poetes i artistes convidats. L’acte central tindrà lloc a les 19 hores en una nova ubicació, la renovada plaça del Forn, un espai que permetrà gaudir còmodament de poesia, música i altres sorpreses fins més enllà de les dotze de la nit.

A més de la poeta homenatjada, Rosa Fabregat, en aquest acte hi prendrà part el pregoner, Francesc Parcerisas, degà de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC); Laura Borràs, directora de la ILC; el poeta Jordi Pàmias, Creu de Sant Jordi; Carles Duarte, president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA); Eduard Sanahuja, guanyador dels Jocs Florals de Barcelona d’aquest 2016; Xavier Macià, Àngels Marzo o Nati Soler, a més de les cantautores Mirna Vilasís, Montse Castellà o Mariona Sagarra, entre moltes altres personalitats.

Esmorzar de comiat

Diumenge serà el moment de posar el punt i final al festival amb un esmorzar obert a tothom, a partir de les 9 del matí i al pati de la Llar dels Jubilats. Un àpat amb la música en viu de Mirna Vilasís i Xavi Múrcia, que presentaran el disc “Espero meravelles”, que consta de tretze poemes musicats de Montserrat Abelló (justament la poeta que va ser homenatjada en el festival del 2014).

Poesia en diferents formats

Fins a sis exposicions diferents, que s’inauguraran divendres a les 17.30 hores a la segona planta de la Casa de la Vila, mostraran diverses formes d’acostar-se a la poesia. Entre les propostes es podran veure poemes visuals, obres que fan referència a poemes, o aquarel·les de persones que s’han convertit en referents del festival. I encara lligat a l’art, Sílvia Morilla, del col·lectiu Tria’t (que s’ha encarregat del cartell de Poesia des dels Balcons), il·lustrarà una paret poètica a la plaça del Forn. Un mural que elaborarà al llarg del divendres i que s’estrenarà dissabte durant l’acte central.

IV festival Poesia des dels Balcons

El director del festival acabant de col·locar algunes de les obres de les exposicions.

IV festival Poesia des dels Balcons

Maria José Franquet, una de les artistes que exposarà al festival, amb els punts de llibre que elabora.

A més, la cantautora Mariona Sagarra oferirà, de 18 a 19 hores, una conferència sobre Cançons d’amor. I a les 22.30 hores es presentarà Vehemència i poesia, un documental de QuarkPoesia que descriu l’ecosistema de la Ribera d’Ebre amb un llenguatge que barreja prosa i poesia. Tot plegat agafant el festival Poesia des dels Balcons com a punt de partida, i presentant la cultura com una via per fer reviure el territori. Després de la projecció hi haurà poesia a la fresca fins ben entrada la nit.

Actes previs

Per anar escalfant motors, l’Arts Santa Mònica de Barcelona va programar, el passat 4 de juliol, un Dilluns de poesia amb Rosa Fabregat com a protagonista, presentada per Francesc Parcerisas (tots dos peces clau del festival d’enguany). Aquest cicle poètic dóna a conèixer, de manera regular al llarg de l’any, les veus més remarcables de la poesia catalana i internacional.

Al final de l’acte, a més, es va presentar l’antologia d’aquest quart festival. El llibre, editat per Parnass Ediciones, recull diversos poemes de Fabregat, a més d’un poema de cadascun dels poetes participants al certamen riba-rojà. També inclou salutacions i textos de l’alcalde de Riba-roja, Antonio Suárez; la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Montserrat Arbonès; el director del festival, Josep Maria Viñes; la directora de la ILC, Laura Borràs; o Antoni Clapés, reconegut editor.

Així mateix, i per anar omplint Riba-roja de versos, del dilluns 11 al dijous 14 de juliol Elena Peralta ha ofert un taller de poesia titulat “Un cadàver exquisit”, del qual han pogut gaudir tant infants, als matins, com adults, a les nits.

Per a més informació i descarregar el programa d’actes, cliqueu en aquest enllaç:

Festival Poesia des dels Balcons 2016