carrrer sequer2

Les obres del carrer Sequer i la plaça del Forn marquen el tret de sortida per recuperar el Nucli Antic

image2

A més de renovar la xarxa de serveis, les obres també permetran recuperar dos nous miradors sobre el riu Ebre.

Aquesta setmana s’han iniciat els treballs per arranjar el carrer Sequer, una actuació llargament reivindicada pels veïns a causa del mal estat de la xarxa de serveis públics d’aquest carrer del Nucli Antic. Els 159.711,97 euros del cost de l’obra, que inclou també l’arranjament de la plaça del Forn, es financen a través d’un crèdit sol·licitat per l’Ajuntament per tirar endavant aquesta inversió, així com les recents pavimentacions del carrer Major i voltants de l’Església. L’empresa local Hihgest Priority S.L. s’encarrega de la seva execució.

Així, en els pròxims tres mesos es renovarà totalment el sistema de xarxa de sanejament del carrer Sequer, incloses les escomeses i la recollida d’aigües pluvials en embornals. A més es substituirà la xarxa de clavegueram, es renovarà la xarxa d’aigua potable i es pavimentarà el carrer amb lloses antilliscants a les voreres, properes a les façanes, i amb llambordins prefabricats a la conca central del carrer. Tot el carrer quedarà a la mateixa alçada, voreres i conca central.

mirador tapiat

Accés a un dels miradors, encara tapiat.

Dos miradors al riu Ebre i reforma de la plaça del Forn

El projecte de reforma del carrer Sequer inclou la recuperació de dos miradors al riu Ebre, que se sumaran al de Jesús Moncada situat al final del mateix carrer i a l’emblemàtic de la Pena. Precisament una de les primeres actuacions, ja aquesta setmana, està sent l’obertura d’aquests dos espais (fins ara tapiats) que un cop recuperats permetran gaudir de les vistes del riu Ebre des d’aquest punt del Nucli Antic, obrint el poble a la façana fluvial. Els dos nous miradors, en la mateixa línia que el de Jesús Moncada, inaugurat fa dos anys, disposaran d’un petit mur de contenció sobre el qual es disposaran les baranes de protecció, punts de llum amb braç i escales d’accés.

L’actuació preveu arranjar també la plaça del Forn, conservant el mur i l’arbrat que ja hi ha en l’actualitat. Aquesta plaça, de 575 metres quadrats, s’enrajolarà per crear un gran espai diàfan que servirà per acollir esdeveniments i actes al Nucli Antic. Com en el carrer Sequer, la rajola escollida per aquesta obra segueix uns criteris urbanístics i paisatgístics establerts en el projecte de reforma integral del Nucli Antic.

Primera intervenció per rehabilitar el Nucli Antic

I és que l’obra transcendeix el carrer i la plaça que ara s’arrangen i s’engloben dins el pla de reforma integral del Nucli Antic, redactat des de fa tres anys i que la situació econòmica va obligar a deixar en un calaix per la impossibilitat de fer front als 700.000 euros del cost de les obres i intervencions previstes, renunciant fins i tot a una subvenció del fons europeu FEDER.

Aquesta obra de millora al Nucli Antic és la primera gran intervenció quant a serveis i paviment que es fa al centre històric des dels anys 80, quan precisament es va fer la plaça del Forn. Per a l’alcalde, Antonio Suárez, suposa “un punt d’inflexió en la política urbanística municipal, i “és una intervenció clau per al futur desenvolupament turístic i econòmic del Nucli Antic i de Riba-roja”. Suárez subratlla la importància d’aquesta primera intervenció amb la mirada ja posada a recuperar aquesta zona antiga del poble com a “revulsiu per a la promoció turística i l’establiment d’activitat relacionada amb el sector serveis a aquesta zona del poble”.

Els darrers anys, tot i no poder afrontar grans inversions, la regidoria de Promoció Econòmica havia treballat el Nucli Antic com a projecte estratègic, impulsant actuacions d’embelliment i petites millores per frenar la degradació d’aquesta zona històrica del poble, com la instal·lació de jardineres, la recuperació de la placeta del Portal on hi ha l’antiga Casa Janot, i la il·luminació dels perxis (porxos) del Titat i del carrer la Palla i la de la roca de Mirador de la Pena sobre el riu Ebre.

mirador tapiat 1

Zona d’un dels miradors que es recuperarà com a balcó sobre el riu Ebre.

mirador vista

Els nous miradors obriran aquest punt emblemàtic del Nucli Antic al riu.

carrer sequer

El carrer Sequer és le primer carrer del centre històric que es reforma.

carrer sequer 3

El carrer Sequer, abans de les obres, amb dos desnivells per a peatons per vehicles.

plaça del forn

La reforma inclou la pavimentació de la plaça del Forn on avui hi ha terra amb rajola.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

forn plaça

La plaça del Forn es convertirà en un gran espai diàfan per acollir actes al Nucli Antic.