Riba-roja d’Ebre, epicentre de la poesia contemporània del país aquest cap de setmana

Aquest divendres 17 de juliol al vespre arribaren a Riba-roja d’Ebre una seixantena de poetes vinguts d’arreu del país, també d’altres indrets d’Espanya, per participar en el festival de poesia al carrer que celebra aquesta localitat el tercer cap de setmana de juliol.

És el festival Poesia des dels Balcons, que enguany arriba a la seva segona edició i es consolida com un dels punts de trobada de la literatura contemporània. L’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, i el director del festival, Josep Maria Viñes, han explicat aquest matí en roda de premsa els detalls del certamen, que comptarà un any més amb la implicació directa dels veïns del poble, que acolliran els artistes a les seves pròpies cases. I és que l’objectiu del festival és treure la poesia i altres manifestacions artístiques al carrer per apropar art i lletres a la gent.

Per fer-ho possible, el festival compta amb una organització de 32 persones del poble, i un acurat programa d’actes, que pensa en tots els detalls, i que té el seu punt àlgid dissabte a la tarda, a partir de les 19 hores, en el recital de música i poesia a la plaça de l’Església.

Aquesta segona edició el certamen està dedicat a la poeta i traductora catalana Montserrat Abelló, premi de Crítica Serra d’Or, la Lletra d’Or 2003 i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Abelló ja va participar en la primera edició delPoesia des dels Balcons dedicada l’any passat a Salvador Espriu en motiu del seu centenari del seu naixement.

Entre els poetes participants, i al costat de la Montserrat Abelló, hi ha una nodrida representació dels més importants poetes catalans dels nostres temps, com Anna Rossell, Carles Hac Mor, Antoni Clapés o la lleidatana Rosa Fabregat. A més, també hi seran primeres figueres de la literatura espanyola com Aurora Luque d’Almería, la poeta de Jerez de la Frontera Josefa Parra y o Blanca Lande de Saragossa, al costat de poetes i artistes locals i la guanyadora del premi de poesia de Flix, Dolors Navarro. Una seixantena d’artistes que ompliran els carrers de Riba-roja d’Ebre d’art i poesia.

Poesia i art del carrer

Apropar la poesia al gran públic és un dels leit motiv de la trobada literària de Riba-roja. Dissabte al matí els balcons del carrer Major i la plaça de l’Església s’hauran engalanat amb banderoles realitzades a mà i amb l’estampació de poemes de Montserrat Abelló i també d’altres creats per veïns del poble amb sensibilitat poètica. A més, el recital poètic arrancarà amb una cercavila des de la plaça de la Vila que acabarà a la plaça de l’Església, on Montserrat Abelló, la poeta homenatjada, rebrà a tots els assistents. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, serà l’encarregada de llegir el pregó.

L’acte central, al qual intervindran els 59 poetes presents al festival, combinarà poesia i música en diferents formats, i destaca la lectura de la poesia des dels balcons de la plaça de l’Església, particularitat del festival. Recitaran poemes de Montserrat Abelló, però també d’altres escrits propis significatius dels escriptors participants en aquest homenatge a la poeta barcelonina. La vessant de traductora de l’homenatjada també tindrà el seu espai reservat durant l’acte de reconeixement a la seva figura i obra.

Manifestacions d’art en diferents formats

Intervindran entitats i artistes locals de diferents disciplines, com els poetes Adrià Cid i Josep Maria Viñes (el director del festival). L’artista riba-rojà Albert Bonet realitzarà un retrat de la poeta Montserrat Abelló, en directe, a la plaça de l’Església i el guitarrista Jordi Bladé, també de Riba-roja, interpretaran un dels poemes de l’homenatjada acompanyat per la poeta riba-rojana, tot i que resident a Madrid, Elena Peralta.

Música i poesia compaginaran de la mà de cantants com Mirna Vilasís i Mariona Sagarra, que han musicat i canten la poesia de Montserrat Abelló tot donant-la a conèixer. La música també servirà per recordar la primera edició del festival, amb l’actuació de Jordi Bladé i la cantant Montserrat Ferrús musicant un poema de Salvador Espriu.

A més, els nens del poble també participaran del recital, durant el qual es presentaran diferents documents audiovisuals, un d’ells elaborats per l’Associació de Dones de Riba-roja, i un Ex-libris Montserrat Abelló creat per Ferran Orta per aquesta segona edició del festival.. Durant l’acte es farà públic el guanyador de la primera edició del concurs de poesia del festival i, coincidint que aquest 2014 se celebra l’Any Vinyoli, el comissari d’aquesta celebració i també poeta, Jordi Llavina, presentarà la figura de Joan Vinyoli i desplegarà la seva banderola-homenatge.

Actes previs

Demà divendres, i coincidint amb l’arribada dels poetes al poble, es realitzarà un primer recital de poesia a la fresca després de l’acollida dels participants a les cases particulars (Un poeta a casa meva). Abans, a la tarda, s’hauran inaugurat les dues exposicions instal·lades durant el festival a la segona planta de la Casa de la Vila, amb fotografies de Ekaterina McKie i la il·lustradora Esther Rodríguez.

Dins el festival també s’ha editat el llibre Antologia del II Festival de Poesia des dels Balcons, presentat la setmana passada a Barcelona, amb un recull de 36 poemes de Montserrat Abelló triats per ella mateixa per a aquesta ocasió, a més de 59 més escrits pels poetes que participen en la trobada. El llibre, editat per Parnass Edicions, inclou uns escrits de tres exdirectors de l’Institut de les Lletres Catalanes sobre el fet de ser poeta i ha comptat amb el patrocini de l’empresa local Revestiments i Reforços.

Dissabte al matí, tots els participants estan convidats a una visita guiada a la central elèctrica de Riba-roja.

Poetes participants

Adrià Cid, Adrià Targa, Albert Guiu, M. Neus Guixés, Alfredo Gavín, Amàlia Sanchís, Andreu Carranza, Andrés Alcántara, Àngels Gregori, Anna Garcia Garay, Àngels Marzo, Anna Aguilar-Amat, Anna Rossell Isern, Antoni Clapés, Aurora Luque, Blanca Langa, Carles Hac Mor, Cloti Guzzo, Dolors Udina, Elena Peralta, Estel Solé, Ester Xargay, Francesc Parcerisas, Esther Rodríguez Cabrales, Glòria Fandos, Griselda Espuny, Goya Gutiérrez, Inés Ramón, Dolors Navarro, Isabel Pérez Montalbán, Jaume Subirana, Luisa López, Manuel Ollé, Jordi Llavina, Josefa Parra, Josep Maria Rodríguez, Miriam Cano, Josep Maria Viñes, Lola Fernández Burgos, Laura Borràs, Montse Pallarés, Nati Soler, Oriol Izquierdo, Pedro Vera, Pilar Cabrera, Pilar Romero, Xavier Macià, Paco del Fruto, Raquel Estrada, Rafael Jornet, Rosa Fabregat, Rosmarí Torrens, Roser Guasch, Susanna Lliberós, Susanna Rafart, Teresa Costa-Gramunt i Vera Moreno.

Poesia des dels Balcons s’acomiadarà amb un esmorzar de comiat amb els poetes, diumenge al matí, i la vista posada en la seva tercera edició per a l’any 2015, els detalls de la qual es desvetllaran durant el transcurs del festival.