L'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre expressa el seu condol per la mort de la poeta Montserrat Abelló

L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre vol expressar el seu condol per la mort de la poeta i traductora Montserrat Abelló, i s’uneix al sentiment de la família i amics per la pèrdua de la que ha estat gran degana de la poesia catalana.

La trista notícia arriba vuit setmanes després de l’homenatge que el poble de Riba-roja d’Ebre va fer a Montserrat Abelló, de 96 anys i homenatjada en la segona edició del festival de Poesia des dels Balcons celebrat aquest estiu en aquest poble de la Ribera d’Ebre. Aquesta trobada literària, a la qual la poeta també havia participat en la primera edició l’any passat dedicada a Salvador Espriu, ha estat el darrer dels homenatges fets a Montserrat Abelló en reconeixement a la seva trajectòria i figura. Una seixantena dels poetes contemporanis més destacats, tant de la literatura catalana com espanyola, van aixoplugar Abelló durant l’emotiu festival riba-rojà, dedicant els seus escrits i paraules a la poeta nonagenària. Aquests poemes van quedar recollits en el llibre Antologia del II Festival de Poesia des dels Balcons recull de 36 poemes de Montserrat Abelló triats per ella mateixa per a aquesta ocasió, a més de 59 més escrits pels poetes que participen en la trobada.

Senzilla, profunda i vitalista

“Montserrat ha estat una dona aparentment senzilla però molt profunda i vitalista”, explica el director del festival de Poesia als Balcons, Josep Maria Viñes, qui també destaca d’Abelló “la gran dona i mare de família” i “la gran traductora que ens ha fet descobrir grans noms de la poesia anglosaxona, com Iris Murdoch o Sylvia Plath.

Nombrosos veïns de Riba-roja d’Ebre s’impliquen en la organització del festival de Poesia des dels Balcons, durant el qual els poetes convidats s’allotgen a les pròpies cases del poble. Pel director del festival, la proximitat i dedicació del certamen ha estat tot “un privilegi” per als organitzadors i els veïns: “Hem pogut conèixer molt de prop a Montserrat Abelló, i hem pogut gaudir de la seva persona i la seva poesia en un marc excepcional. Sempre ens quedarà la seva obra i el seu record”, afegeix.

En la seva memòria, l’Ajuntament de Riba-roja avui ha penjat un crespó negre de la banderola que penja de la façana de l’edifici municipal, on arran de la celebració del festival poètic es pot llegir un poema de Montserrat Abelló: «Visc i torno a reviure cada poema, cada paraula. Estimo tant la vida que la faig meva moltes vegades«.

Montserrat Abelló va néixer el 1918 a Tarragona però va passar part de la seva infància i joventut a Cadis, Cartagena o Londres, degut a la professió del seu pare. Llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, després de la Guerra Civil va passar 20 anys de la seva vida a l’exili, primer a França i Anglaterra, i després a Xile. La seva carrera literària s’inicia el 1963 amb publicació del seu primer poemari: Vida diària. No va deixar d’escriure mai. Abelló és degana de la poesia catalana, havent rebut els premis de Crítica Serra d’Or, la Lletra d’Or 2003 i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.