Riba-roja, capdavantera en coworking rural a Catalunya, acull una jornada de treball del COWOCAT

Riba-roja d’Ebre va reunir ahir una quarantena de tècnics dels grups Leader de Catalunya, en una jornada de treball del projecte COWOCAT Rural, impulsat pel departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural per establir espais de treball col·laboratiu en entorns rurals.

La jornada, organitzada pel Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, va permetre posar en comú el treball fet els darrers mesos entre els deu grups Leader catalans per posar en marxa un espai de coworking a les seves zones rurals. L’objectiu, manifestat per la gerent del CIS Ribera d’Ebre Begoña Garcia: “Crear zones rurals captadores de talent per frenar el despoblament, generar desenvolupament al territori i afavorir el retorn de persones al món rural”.

És per això que, des del maig de 2014, els tècnics de les deu zones Leader de Catalunya treballen en el projecte COWOCAT, amb el qual es vol promoure l’emprenedoria en els seus territoris a través de l’ús de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). En aquest temps han analitzat els entorns de treball, han conegut experiències de coworking ja en funcionament, s’han format 76 persones com a dinamitzadores d’aquests espais en entorns rurals i s’han creat comunitats locals. A més, s’està elaborant una base de dades territorial de futurs professionals que poden treballar a zones rurals de Catalunya. Tot aquest treball es va posar ahir en comú a Riba-roja durant la jornada de treball.

La Zona Líquida de Riba-roja, pionera en coworking rural

Els tècnics assistents a la jornada van conèixer de primera mà la Zona Líquida, l’espai de coworking de Riba-roja d’Ebre, i referent a la comarca de la Ribera, que actualment acull a cinc usuaris. “No només és un espai de treball, també és un canvi de mentalitat per fomentar l’emprenedoria entre la població”, diu l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez. Amb projectes com aquest, l’Ajuntament vol “facilitar que els veïns puguin viure i treballar a Riba-roja, sense haver d’abandonar el poble un cop acabats els seus estudis”, i fins i tot “captar nous veïns atrets per l’oportunitat de treballar en el món rural i interessats a entrar a formar part d’una comunitat amb un nivell de serveis molt alt: escola, llar d’infants, ambulatori i més de 15 entitats locals”.

Els tècnics de la jornada van visitar la Zona Líquida, un espai diàfan que s’adapta a les necessitats dels seus coworkers.

La desindustrialització del nord de la Ribera d’Ebre i el despoblament que pateix la zona obliga un canvi en les polítiques de Promoció Econòmica del municipi, doncs “el tradicional model econòmic està esgotat”, afegeix el regidor de Promoció Econòmica, Josep Maria Piñol, conscient que aquest canvi “és a llarg termini, però projectes com aquest, lligat a les TIC i a l’emprenedoria, posen les bases” per revertir la tendència actual.

La Zona Líquida és un espai diàfan ubicat al qual havia estat ubicada l’antiga biblioteca del poble, traslladada al pis de baix, i disposa d’una àmplia zona de treball i un espai per a reunions flexible, que s’adapta a les necessitats dels usuaris. Està gestionat per un dinamitzador que aquests dies duu a terme entrevistes entre potencials usuaris, no només permanents sinó també temporals o puntuals: “A banda de la població interessada a viure en l’àmbit rural també volem arribar als visitants de cap de setmana o a aquelles persones que passen temporades al poble, a l’estiu per exemple”, explica. Aquesta zona de treball cooperatiu ofereix 60 megues de velocitat de connexió a internet, i pot arribar als 100 megues simètrics de pujada i baixada.

L’objectiu és convertir la Zona Líquida en l’epicentre de l’activitat empresarial del municipi, ja que “una de les problemàtiques actuals és la manca de clima local d’empreses que cooperin amb la seva activitat”, diu Piñol, qui va aprofitar la jornada i la presència del director general per reclamar més suport de l’administració als municipis petits.

Crear xarxa en entorn rurals

La trobada va en la línia de crear una xarxa de coworking rurals per permetre als diferents espais catalans treballar de forma alineada i col·laborar entre ells. I és una de les demandes detectades i més reclamades entre els possibles usuaris d’aquests coworking rurals és precisament l’oportunitat que els ofereixen aquests espais de crear xarxa més enllà del seu entorn immediat. De les entrevistes que s’estan fent entre potencials usuaris d’arreu del territori se’n desprèn la diversitat de perfils i la compatibilitat entre ells per dur a terme projectes col·laboratius que generin activitats en el món rural català. “El més important és que aquesta xarxa catalana sigui capaç de canalitzar projectes i dinamitzar l’economia del país”, va afegir la gerent del CIS Ribera d’Ebre – Terra Alta.

El director general, l'alcalde de Riba-roja i al gerent del CIS Ribera d'Ebre - Terra Alta, en la cloenda de la Jornada

El director general, l’alcalde de Riba-roja i al gerent del CIS Ribera d’Ebre – Terra Alta, en la cloenda de la Jornada.

Entre els assistents, el director general de Desenvolupament Econòmic, Jordi Sala, que va cloure la jornada i donar el seu suport al projecte COWOCAT, posant l’accent en les TIC com a “motor de canvi i oportunitat de fer més coses en els entorns rurals del país”. Sala va recordar que amb el programa Leader 2007-2013 “s’han endegat 134 projectes i la inversió de 4,5 milions d’euros per part de l’administració ha permès una inversió de més de 15 milions en els territoris Leader”.

La jornada d’ahir va servir també per presentar l’associació COWORKING CATALUNYA (COWOCAT).

Per conèixer més a fons que és això del coworking i la seva filosofia accediu a aquest enllaç.