El director general de Joventut felicita Riba-roja pel projecte de la Zona Líquida

El director general de Joventut, Toni Reig, ha estat aquest matí a Riba-roja d’Ebre en visita oficial acompanyat per la coordinadora territorial de Joventut, Tere Marcelino, i el conseller comarcal de Joventut, Ivan Vilanova.

director general Joventut a Riba-roja d'EbreReig, que ha signat en el llibre d’honor de l’Ajuntament, ha pogut conèixer de prop la Zona Líquida i ha felicitat els impulsors d’aquest espai de coworking “per la feina que s’està fent per incentivar el teletreball i l’emprenedoria al país. He visitat d’altres espais de coworking d’arreu del territori i estic gratament sorprès amb la Zona Líquida. S’està treballant molt bé i, en cas de seguir en aquesta línia, ja no només seran referència en l’àmbit nacional, sinó estatal”.

Toni Reig ha estat rebut per l’alcalde, Antonio Suàrez, i la regidora de Cultura, Montserrat Arbonès, que els han explicat l’origen i la filosofia d’aquest projecte: “Riba-roja havia estat un poble tradicionalment agrícola, com tota la comarca de la Ribera d’Ebre, però la construcció de la central hidroelèctrica, als anys 60 del segle passat, i dels dos reactors nuclears a Ascó van afavorir que molts veïns deixessin el camp a canvi de millors serveis i sous alts. Per contra, aquest model econòmic no va crear una base empresarial sòlida al municipi. Amb projectes com la Zona Líquida volem donar la volta a aquesta tendència i donar suport al teletreball i l’emprenedoria com a nous sectors econòmics al municipi”.

A més, s’aprofita un tret diferencial de Riba-roja i és que l’Ajuntament és operador de televisió, internet i telèfon al municipi a través de fibra òptica, amb la qual cosa l’espai disposa d’una velocitat de 60 MB simètrics, ampliables si fos necessari.

Nous emprenedors al municipi

Com bé ha explicat l’alcalde al director general, “fa un any i mig, quan es va obrir la Zona Líquida, era impensable” captar nous treballadors al municipi. Avui en dia, en aquest espai de coworking rural n’hi ha ja cinc: un dissenyador web i una artista dissenyadora gràfica i de web (que a més organitzen cada any el festival Riba-roks), una advocada, un social media manager i un informàtic, Juan Antonio Lanzas, que també fa de dinamitzador.

presentació Zona LíquidaL’objectiu, expliquen l’alcalde i el dinamitzador, és “crear un sentiment de comunitat que incentivi l’aparició de noves iniciatives empresarials i nous projectes”. Entre els serveis de la Zona Líquida als seus usuaris estan un horari flexible i un espai polivalent i ben condicionat, recepció de correu, impressora làser de color d’ús compartit i assessorament a emprenedors (amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i el Consorci d’Iniciatives Socioeconòmiques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta). A més de l’alta velocitat de navegació per internet.

Tot plegat, el director general ha coincidit amb alcalde i regidors en augurar una bona perspectiva de futur per aquest espai de coworking. “La qualitat de vida al municipi, amb un nivell de serveis públics alts i preus més baixos que a les ciutats, juntament amb un ampli conjunt d’activitats culturals i esportives, posicionen el municipi en un bon punt de partida per captar nous habitants”, afirma l’alcalde. A més, explica Lanzas, la Zona Líquida es troba en plena fase expansiva per donar-se a conèixer: “Estem oberts a tot tipus d’activitats i ara mateix treballem per tancar acords amb altres espais de coworking de l’àrea de Tarragona per fer intercanvis”. També mantenen relació amb altres espais del territori com Coworking Spain i Cowocat, a més del Cowocat Rural, xarxa aquesta última de la que en són impulsors Riba-roja, el CIS i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Retorn dels joves a les zones rurals

presentació Zona Líquida Durant la seva visita a Riba-roja el director general de Joventut ha pogut conèixer també com es va estendre el projecte del Cowocat Rural a altres indrets de Catalunya, de la mà de la directora del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, Begoña Garcia.

Garcia ha aprofitat per presentar les darreres novetats del Programa de retorn i la inserció laborals per a joves a les zones rural, dins el programa Odisseu, concretament la posada en marxa d’un portal web que interrelacionarà joves amb empresaris de comarques rurals per facilitar que els nois que marxen a estudiar fora puguin tornar als seus pobles un cop acabats els estudis.

Reig ha vist el projecte amb molts bons ulls. Precisament aquesta és una de les prioritats en les que es treballa des de la Direcció General de Joventut: “Vam posar en marxa el programa Odisseu per evitar que les zones rurals es descapitalitzessin de talent, ja que ens trobàvem que els joves ben preparats troben més oportunitats en zones urbanes”, afirma Reig, que afegeix: “Estem dirigint els nostres esforços en diferents iniciatives, com les beques per treballar o fer pràctiques a empreses del territori que es posaran en marxa properament”.

Zona Líquida coworking Riba-roja d'EbreVols conèixer millor la Zona Líquida? Mira’t aquesta presentació!

Si vols conèixer millor el Programa de retorn i la inserció laborals per a joves a les zones rural, mira’t la Presentacio web ODISSEU.

Per conèixer que s’està fent en el marc del Cowocat Rural, descarrega’t aquesta presentació del COWOCAT RURAL.