En marxa la substitució de tot l’enllumenat per estalviar un 74% en la factura municipal de la llum

Divendres van començar els treballs per substituir tot l’enllumenat públic de Riba-roja per LED, una tecnologia més eficient que rebaixarà en un 74,68% la factura que paga l’Ajuntament cada mes en electricitat. A més, l’eficiència del servei evitarà que s’hagin d’apagar la meitat de les faroles del poble durant la nit, com passa en l’actualitat.

nou enllumenat riba-rojaEls primers fanals sobre els quals s’ha actuat han estat els dels carrers Sant Jordi i Sant Bertomeu, en el tram que va des de l’església a la Cooperativa. En alguns casos només es canvia de bombeta; en d’altres, se substitueix tot l’aparell. En total se substituiran 590 llums, és a dir, tots els llums públics del poble.

Els treballs inclouen la unificació dels quadres elèctrics, amb la qual cosa es podrà reduir la potència un 63,89% per adaptar-la al nou enllumenat públic. El canvi d’enllumenat i la nova tecnologia també suposarà una millora en la gestió municipal, que se centralitzarà via GSM per recollir dades i adaptar el servei a les necessitats reals. Així, el nou enllumenat públic es podrà regular en cinc nivells de potència, segons horari, època de l’any, situació, concurrència, etc.

La mateixa actuació servirà per il·luminar els edificis de l’església, la Garita, la Casa de la Vila i les dues pistes de pàdel.

12 anys d’amortització i reducció de la factura mensual de llum

Tot i que l’estalvi en la factura de la llum serà d’un 74%, l’Ajuntament s’estalviarà els primers anys un 20% de la factura real, ja que la resta servirà per pagar el material, el manteniment i el treball de l’empresa que va guanyar el concurs públic: Fulton Servicios Integrales. La inversió quedarà amortitzada en 12 anys, període durant el qual la mateixa empresa es farà càrrec del manteniment del servei municipal.

La mateixa operació es realitza en altres vuit municipis de la comarca de la Ribera d’Ebre: Benissanet, Garcia, la Palma d’Ebre, la Torre de l’Espanyol, Móra la Nova, Vinebre, Tivissa i Darmós. La unió de tots ells, sota l‘empara del Consell Comarcal, ha permès negociar el contracte conjuntament, despertant l’interès del sector privat pels pobles petits.

lluminària antics enllumenat

Lluminària que feia l’antic enllumenat públic.

lluminària nou enllumenat

Lluminària que fa el nou enllumenat públic.