El futur econòmic del nord de la Ribera d’Ebre, a debat

Mig centenar de persones van participar el 4 de juny a la Jornada Indústria Recerca i Societat del Coneixement en territoris amb necessitat de reestructuració, organitzada per la Càtedra d’Economia Local de la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb el Grup 2027. L’objectiu és reflexionar sobre la situació econòmica de zones com el nord de la Ribera d’Ebre, on la reestructuració industrial i la diversificació econòmica obre noves perspectives de futur.

 A la trobada, celebrada a Ca Don Ventura de Flix, hi van participar diversos experts pertanyents a institucions i empreses del territori, entre ells el ponent Josep Maria Piñol, expert en planificació estratègica territorial i tècnic de la URV, i regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre. També va assistir-hi la gerent del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS), Begoña Garcia, també riba-rojana.

La iniciativa s’emmarca en el debat i la necessitat de treballar nous models per afrontar el tancament de la fàbrica de Flix, i per tant la desaparició els pròxims anys de llocs de treball a la comarca, també a pobles com Riba-roja d’Ebre. A aquesta problemàtica se li suma la gran dependència del sector elèctric, que fa necessària la reflexió al voltant del futur de la zona. El retorn d’aquesta indústria pot contribuir en la creació de nous nínxols d’activitat, segons es va posar de manifest a la jornada, d’aquí la necessitat de debatre i explorar nous models.

Riba-roja, present en el debat territorial

Segons explica Piñol, la jornada de dijous ha estat “una trobada tècnica per posar sobre la taula possibles passes a tirar endavant per reactivar i diversificar la zona, així com per donar a conèixer models i bones pràctiques” ja existents. Per al regidor de Promoció Econòmica és important la presència de Riba-roja en fòrums de reflexió territorial per abordar els canvis dels pròxims anys en conjunt com a territori. Piñol destaca que trobades com aquesta poden servir “per orientar la governança de la zona nord i la Ribera d’Ebre i afavorir aquesta reactivació, que és necessària”, i afegeix que “s’haurà de comptar amb el suport d’agents externs, com la Generalitat de Catalunya”.

Més informació de la jornada en aquest enllaç.

Jornada Jornada jornada