Nou Ajuntament i proposta de govern d'unitat per fer front a reptes com el tancament de la fàbrica de Flix

Antonio Suárez ha estat proclamat, per segon cop consecutiu, alcalde de Riba-roja d’Ebre en la sessió plenària que aquest 13 de juny de 2015 ha encetat la X Legislatura amb la constitució del nou Consistori sorgit de les eleccions del 24 de maig.

En el seu discurs d’investidura, el cap de llista de CiU ha ofert als joves de Candidatura de Progrés (CP) un pacte d’unitat per formar un govern de concentració que treballi “amb ganes i un únic interès: Riba-roja”. Antonio Suárez, ja alcalde, ha fet una crida oberta a quatre dels joves de la llista de CP a protagonitzar un relleu en les seves files, com ha fet CiU els darrers anys, i entrar a governar el municipi “amb lleialtat a l’alcaldia i al govern del qual formaran part, i amb generositat”. A canvi, “serem generosos amb el repartiment de les carteres i en la llibertat d’acció de govern dels regidors”, ha dit l’alcalde, partidari de “superar la vella política a Riba-roja d’Ebre. Cal superar la política dels dos bàndols: la del govern i l’oposició, massa sovint poc constructiva”.

 48 hores per decidir i convocar el ple del nou Cartipàs

L’alcalde ha donat de marge fins dilluns abans de convocar el ple municipal per aprovar el nou Cartipàs municipal, que repartirà les competències de l’Ajuntament entre els regidors que formin el Govern.

El govern d’unitat que proposa Suárez, i el grup municipal de CiU, té entre els seus reptes més importants fer front al tancament definitiu de la fàbrica de Flix al llarg d’aquest mandat, per a la qual Suárez ja ha avançat “una acció supramunicipal conjunta amb Flix i Ascó que contribueixi a diversificar l’economia del nord de la Ribera d’Ebre, facilitar la fixació de teixit empresarial i generar riquesa i ocupació”. “O anem junts o ens estavellem junts”, avisa l’alcalde davant la difícil situació a la qual s’enfronten els pobles del nord de la Ribera.

Oposició constructiva però amb acusacions

Abans de l’oferiment de l’alcalde a l’oposició, el cap de llista de CP, Jose Luís Aparicio, ha intervingut al Ple per felicitar el nou alcalde i la seva formació, avisant-los que tenen per davant “quatre anys d’una oposició constructiva. Continuarem exercint un control ferri de les decisions que es prenguin a l’Ajuntament i treballarem pels interessos de tots”.

En el seu discurs Aparicio ha reconegut que “la desunió no beneficia a ningú” i ha fet referència a “obrir ponts i allargar la mà” tot i que també ha afirmat que “no comparteix les propostes ni els mitjans amb els que CiU ha guanyat les eleccions”, acusant a la llista més votada de dir “mentides i insídies” i d’haver governat “afavorint només a uns pocs”.

Una sessió amb molta litúrgia

El Ple s’ha iniciat puntual, a les 7 de la tarda, davant del centenar de veïns que s’han aplegat a la segona planta de la Casa de la Vila. Un cop constituïda la Mesa d’Edat, amb els regidors de més i menys edat, José Luís Aparicio i David Torres, ambdós de Candidatura de Progrés, s’han comprovat les credencials dels regidors electes i tots ells han procedit a jurar o prometre el seu càrrec. Els cinc regidors de CiU i el cap de llista de CP ho han fet “per imperatiu legal”.

 Ha estat llavors quan el secretari municipal, Joan Baptista Miró, ha declarat constituïda la nova Corporació Municipal i les dues forces polítiques representades en el ple han presentat candidatura: per part de CiU, força més votada a les urnes, Antonio Suárez i per part de PM, “per respecte als seus votants”, a José Luís Aparicio. Sense sorpreses, Suárez ha estat proclamat alcalde amb els cinc vots a favor dels regidors de CiU i ha promès el seu càrrec abans que simbòlicament Aparicio, regidor de més edat, li hagi lliurat la Vara d’Alcalde.

Al final del seu discurs, l’alcalde de Riba-roja d’Ebre s’ha posat “a disposició del nou Parlament, del president i del Govern de la Generalitat de Catalunya que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre de 2015, per exercir l’autodeterminació del nostre poble i proclamar, juntament amb totes les institucions, l’Estat català, lliure i sobirà”, tal i com proposava l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) de la qual l’Ajuntament de Riba-roja en forma part.


El nou Ajuntament queda representat amb els següents regidors i grups municipals:

Antonio Suárez Franquet (CiU)

Montserrat Arbonès Aguilà (CiU)

Josep Maria Piñol Alabart (CiU)

Jaume Agustí Aguilà (CiU)

Francesc Ricard Esteve López (CiU)

José Luís Aparicio Escorza (CP)

David Torres Griso (CP)

Jeremy Sánchez Morales (CP)

Maria del Carmen López Carrasco (CP)

S’estrenen com a regidors de l’Ajuntament Jaume Aguilà de CiU i els dos joves de CP David Torres i Jeremy Sánchez. El segon candidat de la llista de PM en les darreres eleccions municipals, Icar Sanz López, es trobava ahir entre el públic assistent però no va prendre possessió del càrrec, després de renunciar a la seva acta de regidor davant la Junta Electoral. Això ha permès que a la seva mare, Mari López, cinquena de la llista de CP, repetir com a regidora aquest pròxim mandat municipal.

1 mesa edat jurament agustí 2 jurament suarez 3 promesa jeremy 4 vara alcalde 5 nou consistori 1 6 nou consistori