Riba-roja reuneix la flor i nata de la poesia nacional en el III Festival Poesia des dels Balcons

cartell III Festival Poesia des dels Balcons Riba-roja d'EbreRiba-roja d’Ebre és aquest cap de setmana l’epicentre de la poesia contemporània del país, amb la celebració del Festival Poesia des dels Balcons, que aquest any arriba a la seva tercera edició homenatjant Joan Brossa. La primera edició es va dedicar a Salvador Espriu, mentre que l’any passat l’homenatjada va ser la poeta i traductora Montserrat Abelló, que va morir el passat mes de setembre als 96 anys després de participar en les dues anteriors edicions del festival riba-rojà. L’edició d’enguany compta amb el suport de la Fundació Joan Brossa.

Així doncs, a partir d’aquest divendres, i fins diumenge, hi ha programats a Riba-roja tres dies de manifestacions artístiques al carrer: recitals, música, exposicions i visites guiades, performances, poesia d’acció, poesia visual, poesia a la fresca, teatre, circ, màgia, relats curts, banderoles al carrer, balcons brossians, tuitpoemes, booktuber… Tot plegat, “Poesia en el més ampli sentit de la paraula, prenent com a exemple Joan Brossa, el poeta català més important de la segona meitat del segle XX”, explica el director del festival, Josep Maria Viñes.

Hi participen fins a 74 poetes i artistes vinguts d’arreu del país, també d’altres punts de l’Estat com Múrcia, Valladolid i Madrid, entre els quals destaca la presència de la pallassa Pepa Plana, Premi Nacional de Cultura 2014; el Mag Hausson, referent de l’il·lusionisme i amic personal de Brossa; l’actuació de Kiku Misto o l’striptease des dels balcons pròxims a la plaça de l’Església que protagonitzarà la companyia barcelonina La Bombeta.

La directora de la Fundació Joan Brossa, Glòria Bordons, serà l’encarregada de fer el pregó d’aquesta tercera edició del festival, mentre que la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, farà la seva cloenda proclamant a la poeta que protagonitzarà la quarta edició del Poesia des dels Balcons. La riba-rojana Pilar Romera conduirà el recital central que se celebra dissabte a la plaça de l’Església.

Riba-roja es bolca en l’organització

Un any més, el poble de Riba-roja s’implica en l’organització del festival, que es converteix en “tot un intercanvi cultural i una magnífica plataforma per potenciar també els artistes locals”, afirma l’alcalde, Antonio Suárez. La bona acollida de la cita poètica queda palesa amb el fet que la meitat dels poetes participants estaran allotjats a cases particulars, convivint amb els mateixos veïns.

Dissabte al matí, els balcons del carrer Major i la plaça de l’Església s’engalanaran amb les tradicionals banderoles amb poemes escrits i visuals del poeta homenatjat, durant una cercavila que anunciarà la intensa jornada brossiana. A més, riba-rojans i riba-rojanes residents arreu del món participaran en el certamen amb la lectura de poemes de Joan Brossa durant el recital poètic de dissabte a la tarda-vespre, a la plaça de l’Església. Els Figots Satànics seran els encarregats d’acompanyar en cercavila els poetes i artistes participants en l’acte central de la plaça. L’il·lustrador local Ferran Orta és l’autor del cartell de la tercera edició del festival.

Agermanament amb el festival Sirga de Flix i esmorzar poètic de diumenge

Previ a la intensa jornada de dissabte, divendres a la tarda se celebrarà una conferència sobre l’evolució del cant espiritual, a càrrec de Mariona Sagarra, que encetarà els tres dies d’activitats. La recepció dels poetes, divendres, inclou una performance brossiana de les riba-rojanes Joana Garcia Adell i Elena Peralta, acompanyades de la flixanca Mercè Prunera, i un acte de música i poesia a la fresca després de sopar amb els artistes locals Josep Maria Castellví i Josep Castellví.

També divendres s’ha programat una actuació de la companyia Bandabòlit que servirà com a agermanament del Poesia des dels Balcons amb el festival estiuenc de la població veïna: el Sirga de Flix. I un esmorzar-recital diumenge al matí, amb la participació dels poetes i obert a tothom, posarà fi a tres dies de poesia al carrer per apropar aquesta manifestació artística al gran públic.

Darrer cap de setmana d’exposició brossiana

A més, coincidint amb el festival, a la segona planta de l’Ajuntament es pot visitar fins diumenge l’exposició A escena, personatges brossians, una mostra amb 18 poemes visuals, 9 poemes objecte i 5 cartells del poeta, que convida a reflexionar sobre el món en què vivim d’una manera molt didàctica. La mostra, cedida per la Fundació Joan Brossa, es va inaugurar el passat 4 de juny i aquest és el darrer cap de setmana que obre al públic.

Poetes i artistes participants

Albert Guiu, Andrés Alcántara, Andreu Alanyà, Andreu Arribas, Andreu Carranza, Àngel Martí, Àngels Marzo, Anna Aguilar Amat, Anna Ballbona, Anna Rossell Ibern, Antoni Clapés, Bandabòlit, Blanca Langa, Carles Hac Mor, Carlos Aganzon Cristina Company, Dolors Navarro, Eduard Sanahuja, Elena Peralta, Ester Xargay, Félix Rodríguez, Ferran Aisa, Ferran Orta, Fidel Gangonells, Gerard Jacas, Glòria Bordons, Glòria Fandos, Griselda Espuny, Hausson, Ivan Torrens, Jesús M. Tibau, Joana Garcia Adell, Josep Castellví, Josep Maria Castellví, Josep Maria Viñes, Judith Barnés, Kiku Mistu, La Bombeta, Laura Borràs, Luisa López, Maite Borrull, Manel Ollé, Maria José Castejón, Maria del Carmen Gómez, Maria José Franquet, Mariola Nos, Mariona Sagarra, Marta Botet, Mercè Amat, Mercè Prunera, Montse Pallarés, Montserrat Alabart, Nati Soler, Núria Candela, Núria Turtós, Oriol Izquierdo, Pau Esteve, Pedro Vera, Pepa Plana, Pere Pèries, Pilar Cabrera, Pilar Romera, Rafel Jornet, Rosa Fabregat, Roser Guasch, Rubén Sánchez, Salud Pla, Sara Misselbrook, SusAnnA Sebastià, Tina Pla, Vicent Berenguer, Xavier Macià i Xavier Montoliu.

Més informació, cartell i programa en aquest enllaç.