La nova directora general de Desenvolupament Rural dóna suport a Zona Líquida

La nova Directora General de Desenvolupament Rural, Esther Peña, ha visitat aquest matí la Zona Líquida de Riba-roja d’Ebre per conèixer de primera mà aquest espai de teletreball, un dels centres de coworking rural de referència del país. L’alcalde, Antonio Suárez, ha estat l’encarregat d’explicar el projecte a la nova número dos del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, després dels canvis organitzatius derivats del nomenament de Jordi Ciuraneta com a nou Conseller del Govern català, fa tot just un mes.

Suárez ha exposat a la màxima responsable de Desenvolupament Rural l’aposta feta per Riba-roja els darrers anys: “Hem fet un gir al model econòmic local, basat en la nuclear i la indústria de Flix, i hem buscat una alternativa que ens permeti generar riquesa i economia local”. Aquesta alternativa es diu Zona Líquida: “Feia 24 anys que esperàvem l’arribada d’una gran empresa quan vam decidir crear un ecosistema de treball òptim per a emprenedors i empreses que, a més, fomenti la col·laboració entre ells per generar nous projectes i captar nous residents al poble”, ha explicat l’alcalde.

Peña ha trobat molt interessant el projecte i el fet que l’Ajuntament de Riba-roja aprofiti la potencialitat de la fibra òptica que té el municipi per promocionar el teletreball i el coworking rural, per l’atractiu que representa per als professionals de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) que Zona Líquida ofereixi un servei de navegació per internet de 60 megues simètrics. També ha destacat la qualitat dels serveis i equipaments del poble com a atractiu per als futurs usuaris de l’espai.

Continuïtat i suport per reactivar les zones rurals

L’alcalde de Riba-roja ha aprofitat l’avinentesa per demanar que el Govern català continuï apostant per la política de col·laboració i suport als projectes i a les zones rurals, una petició que ha estat corresposta per la nova número dos del Conseller d’Agricultura. Tant la directora general com l’alcalde han coincidit en el fet que el valor afegit de Zona Líquida és que està situat en un entorn rural, i això pot facilitar la captació de nous residents que vulguin viure en un poble sense renunciar a la seva feina ni qualitat de vida. Peña també ha pogut conèixer de primera mà el programa formatiu Pandorahub que aquest mes d’agost i setembre es posa en marxa a Riba-roja per atreure professionals que es plantegin deixar l’entorn urbà per viure en un poble amb serveis de qualitat.

La Directora General ha estat rebuda a les portes de la Casa de la Vila per l’alcalde de Riba-roja, Antonio Suárez; la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim; el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz; i la gerent del Consorci d’Iniciatives Socioeconòmiques de la Ribera d’Ebre – Terra Alta, Begoña Garcia.

Grup d’Acció Local Ribera d’Ebre – Terra Alta

Durant la seva visita a Zona Líquida, la gerent del CIS ha fet una presentació de la tasca realitzada pel Grup d’Acció Local de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, i ha exposat a la nova responsable de Desenvolupament Rural les estratègies de futur i les línies de treball dels pròxims anys, fins al 2020.

Així, des de 2007 s’han invertit a les dues comarques 5,6 milions d’euros a través del Fons Europeu de Desenvolupament Rural (FEDER), la qual cosa ha permès tirar endavant 164 projectes: 94 a la comarca de la Ribera d’Ebre i 70 a la Terra Alta. D’aquests, 50 han estat per transformar i comercialitzar productes agraris, 62 per crear i desenvolupar microempreses, 46 per fomentar activitats turístiques i 6 per a la conservació i millora del patrimoni. També s’han impulsat 8 projectes de cooperació, entre ells el de Cowocat Rural del qual forma part la Zona Líquida de Riba-roja.

“Hem aconseguit augmentar el PIB, som territoris productius, però ara se’ns presenta el repte de crear ocupació, fomentar l’emprenedoria sobretot entre joves, dones i majors de 45 anys i aconseguir retenir talent, fent que els joves que marxen a estudiar fora retornin al nostre territori”, ha explicat Garcia a la directora General. En aquest marc de treball Zona Líquida és un projecte de referència, pioner dins el Cowocat Rural.

De cara els anys vinents, el CIS impulsarà un programa de retorn i inserció laboral dins el programa Odisseu, que es materialitzarà pròximament a través d’una plataforma web per posar en contacte empresaris i treballadors. A més, l’organisme encarregat de gestionar els ajuts europeus al territori ha establert també com a línies prioritàries de treball el suport a la innovació tecnològica i la millora de la gestió de les empreses, la formació especialitzada i qualificada, la participació ciutadana, potenciar l’estima i el coneixement del patrimoni entre els habitants de les dues comarques, millorar l’accés a banda ampla i propiciar inversions en municipis petits per afavorir el reequilibri territorial.

Abans de marxar de Riba-roja, la directora general ha signat en el llibre d’honor de l’Ajuntament i s’ha endut material turístic i de promoció del municipi, així com un exemplar del llibre Riba-roja d’Ebre i el seu terme municipal, de la riba-rojana Montserrat Cabré, el qual ha rebut com un obsequi “excepcional que no tenen tots els pobles”, per la talla de la seva autora.

visita directora generalcoworkers zona líquidaalcalde explica Zona Líquidagerent CIS presentaciósignatura llibre honor de Riba-rojarecepció Casa de la Vila