L'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre gestionarà el fons documental de l'Ajuntament de Riba-roja

El Ple de Riba-roja d’Ebre va acordar el passat 18 de desembre cedir en comodat el seu fons documental a la Generalitat de Catalunya, perquè̀ a partir d’ara sigui gestionat per l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE), situat al carrer Antoni Gaudí de Móra d’Ebre. El contracte de cessió́ estableix que l’Ajuntament segueix mantenint la titularitat sobre la documentació́, tot i cedir-ne la gestió́ al centre.

Es tracta d’uns 60 metres lineals de documentació, equivalent a unes 600 capses d’arxiu normalitzades, que se sumen als 1.052,2 metres lineals que l’arxiu comarcal ja gestiona actualment en les seves instal·lacions, tant de documents de titularitat pública com privada. Entre els fons de l’Administració Local que ja estan dipositats a aquestes instal·lacions arxivístiques destaquen el de l’Ajuntament de Móra d’Ebre, la Torre de l’Espanyol, Benissanet, Tivissa, Rasquera, Ginestar, Vinebre, Ascó i la Palma d’Ebre.

L'Arxiu Comarcal, situat a Móra d'Ebre, obre al públic de dilluns a divendres.

L’Arxiu Comarcal, situat a Móra d’Ebre, obre al públic de dilluns a divendres.

La documentació́ de l’Ajuntament de Riba-roja s’inicia l’any 1938, quan, un cop conclosa la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre —que la població́ va viure en primera línia—, el consistori comença a reiniciar la seva activitat administrativa. Per tant, els primers documents conservats corresponen al mes de novembre de 1938, i la cessió́ de documentació́ a l’ACRE es produirà̀, inicialment, fins a l’any 1996, tot i que es contempla la possibilitat que en futur aquesta franja temporal s’ampliï̈.

Dins el fons municipal sí que es conserven les principals sèries de documents generades a partir de l’any 1939 per l’ajuntament en l’exercici de les funcions que li són pròpies, com ara la comptabilitat municipal, els allistaments, els impostos, o les obres públiques, entre d’altres. Per tant, el fons, tot i els buits documentals indicats, representa un important testimoni de les activitats desenvolupades per l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre durant el període indicat.

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre està situat a un edifici de nova construcció, que es va inaugurar el 24 d’abril de 2007, i forma part de la Xarxa d’Arxius Comarcals del departament de Cultura de la Generalitat. Podeu seguir la seva activitat a la seva pàgina de facebook.

Més informació a la pàgina web de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre.