La Festa de Santa Agda celebra els seus 30 anys

santa agda1

Maria Vilàs i Dolors Aguilà han estat les impulsores de la festa de Santa Agda des del seu lloc de treball a l’Ajuntament, i dedicant moltes hores del seu temps personal.

Amb el lema «Fem la nostra festa»,  fa trenta anys que les dones de Riba-roja celebren la seva festa, en honor a Santa Agda. Cada 5 de febrer es proclamen alcaldessa i regidores a dones del poble, i una riba-rojana fora vila té l’honor de fer el pregó. El poble s’inunda durant uns dies d’actes i ambient de festa major, amb la tradicional processó amb les coques al cap i el berenar servit pels homes. Un dia simbòlic, durant el qual les dones prenen el poder i reivindiquen el seu paper en la vida local.

La iniciativa va néixer de dues treballadores municipals, Maria i Dolors, i del repte d’un alcalde que “ens va dir que no seríem capaces d’organitzar una festa de les dones, i mira si vam ser capaces, i tant!”, explica Dolors. I és que de tota la vida, el dia 5 de febrer, havia estat un dia de festa no oficial al poble. “Era un dia laborable però diferent. Al matí s’anava a missa, en sortir de treballar es feia el vermut i un bon dinar com un dia de festa i, a la tarda, les dones es trobaven per jugar a cartes en alguna casa, no era res oficial però era la tradició”, explica Maria.

Fa tres dècades, es van mobilitzar per treure aquesta festa de l’àmbit privat i donar-li notorietat. Així van començar a organitzar una cita que ha acabat sent dia de festa local i, des de 2007, també Festa d’Interès Comarcal. Ara és una data assenyalada del calendari d’hivern que ja no només se celebra a Riba-roja d’Ebre, sinó que s’ha estès a molts pobles de la Terra Alta, la Ribera i fins i tot algun del Priorat, on la tradició de Santa Agda ha anat agafant volada: “Molts pobles s’han sumat al carro, i no només per Santa Agda, també amb altres iniciatives que hem anat recuperant i organitzant a Riba-roja, com la Festa de la Clotxa”, explica Dolors. Recordant, se senten satisfetes i pioneres: “Per fer la primera festa de la clotxa, el primer que vam fer és buscar el significat de la paraula clotxa al diccionari, perquè nosaltres ho dèiem però no sabíem ni si existia. I sí, la paraula existia com un forat de poca profunditat, tenia sentit doncs, però era una cosa insòlita”, diu Maria, i afegeix: “Tots els pobles ens han trucat després per veure com ho fèiem”.

Revulsiu per a la vida social

Aquest efecte no només s’ha donat fora del poble. La Festa de Santa Agda i tota la seva organització ha estat tot un revulsiu per a la vida social, cultural i associativa de Riba-roja. De fet, Santa Agda ha estat l’embrió de l’Associació de Dones, l’Escola de Puntaires, la Festa de la Clotxa, les gegantes Nana Clotxa, Agda i la Majorala… i multitud d’activitats: “Hem fet de tot!”, diuen. Però si una cosa en destaquen és haver aconseguit involucrar a les veïnes en les coses del poble. «D’ençà que estem organitzades, les dones parlem més entre nosaltres. La festa de Santa Agda i tot el que ha vingut després ha creat molts vincles personals i un tracte més humà en el dia a dia. Ens ha ajudat a conèixer-nos entre nosaltres, abans no sabies qui era una senyora que vivia a les casetes de la Enher o al barri de Santo Domingo, ara sí”, destaquen les dues impulsores. Asseguren estar “orgulloses per la feina feta i pel suport de les nostres veïnes. Que no es perdi mai!”, diuen Maria i Dolors.

Descarrega’t el programa de Santa Agda 2016 aquí!