A Riba-roja d’Ebre ja manen les dones!

Les dones de Riba-roja ja manen al poble! Dissabte a la nit Leonor Cervelló i Nieves Linde van fer-se amb la vara de comandament de mans de l’alcalde, en el transcurs d’un ple extraordinari que va comptar amb la presència d’un nombrós públic, entre el qual la primera dona que presideix el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim.

Començava així oficialment la festa de santa Agda, recuperada fa 30 anys i exemple de “la millor Riba-roja, la Riba-roja de la cohesió social, de la bona convivència, de la recuperació de la tradició i del moviment veïnal i associatiu. Santa Agda és exemple de la Riba-roja en positiu”, va dir l’alcalde Antonio Suárez en el seu discurs de traspàs felicitant a l’entitat impulsora, l’Associació de Dones de Riba-roja d’Ebre, “sense la qual la societat de Riba-roja no seria la mateixa”. Coincidint amb els 30 anys de la festa l’Ajuntament va retre un reconeixement públic per la seva labor.

També va ser el moment de reconèixer el paper de les dues extreballadores municipals que van promoure el dia 5 de febrer com la festa de dona i com a festiu local. Elles van ser les pregoneres d’una festa que des de l’any 2007 és Festa d’Interès Comarcal. Maria i Dolors van dedicar el seu discurs a explicar com s’ha viscut aquesta festa al poble, que en els seus orígens organitzaven les dones que s’havien casat aquell any, mentre que les solteres s’encarregaven del ball a la plaça. La llista de coses explicades va ser llarga, tan llarga com iniciatives s’han impulsat en aquests anys. Al final un crit a les joves del poble perquè agafin el relleu i continuïn amb la tradició, un visca Riba-roja i un visca Santa Agda per començar amb les celebracions.

Una setmana plena d’activitats

Durant tota la setmana el poble s’omple d’activitats: bingo, exposicions, degustacions de plats casolans, decoració de pastissos, festa de l’Àvia, jocs, canapès, l’elaboració de la Manta i la Toia… Tot plegat culmina el pròxim divendres 5 de febrer, dia de la patrona i festa local, que se celebrarà una missa amb la tradicional processó en la qual les dones del poble porten les coques al cap, acompanyades de la Geganta Agda, la Nana Clotxa i la Majorala.

Consulta el programa d’actes en aquest enllaç.

santa Agda 2016

A l’acte del ple de Santa, amb la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim.

Un nombrós públic va assistir a la sala de Plens per proclamar el poder de les dones.

Un nombrós públic va assistir a la sala de Plens per proclamar el poder de les dones.

Es va fer el traspàs de poder a l'alcaldessa i la regidora.

Es va fer el traspàs de poder a l’alcaldessa i la regidora.

Leo Cervelló va ser proclamada alcaldessa 2016.

Leo Cervelló va ser proclamada alcaldessa 2016 en un acte ple de gom a gom.

Nieves Linde va rebre la vara de regidora de mans del primer tinent d'alcalde.

Nieves Linde va rebre la vara de regidora de mans del primer tinent d’alcalde.

La presidenta de les Associació de Dones rebent i compartint el reconeixement per la feina feta.

La presidenta de les Associació de Dones rebent i compartint el reconeixement per la feina feta.

Alcaldesses i regidores sortints i entrants, i els pregoneres, al ple.

Alcaldesses i regidores sortints i entrants, i els pregoneres, al ple.

Les pregoneres, Maria i Dolors, van explicar els origens de la festa i tot el que s'ha fet els darrers 30 anys.

Les pregoneres, Maria i Dolors, van explicar els origens de la festa i tot el que s’ha fet els darrers 30 anys.

El ball de santa Agda va omplir la sala de cinema de la Societa.

El ball de santa Agda va omplir la sala de cinema de la Societat.

Els Quintos del 76 van organitza el ball en una jornada de retrobaments.

Els Quintos del 76 van organitza el ball en una jornada de retrobaments.