Riba-roja d'Ebre revoca l'alcaldia "honorària i perpètua" de Francisco Franco en el ple d'aquest divendres

L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre debatrà, en el plenari d’aquest divendres, el fet que el dictador Francisco Franco Bahamonde sigui “alcalde honorari i perpetu” del municipi. Com a tots els ajuntaments de la demarcació de Tarragona, el seu nomenament es va aprovar el 31 de març de 1964 per ordre de la governació civil de l’època, quan a Riba-roja era alcalde Juan Tomás. L’acord que s’aprovarà en la sessió d’aquesta tarda li retirarà aquesta condició “per ser contrària als valors que informen l’ordenament jurídic democràtic vigent”.

En aquest punt de l’ordre del dia, consensuat tant pel govern com per l’oposició, s’especifica que el nomenament de Franco “topa frontalment amb la consciència democràtica i, a més, és contrari a la llei de la memòria història”. Així, “constitueix una obligació legal per a aquest Ajuntament, dimanant de la Llei de Memòria Històrica, que aquest guardó no pot recaure ni un dia més en qui va accedir a la Prefectura de l’Estat al marge de tot procediment democràtic i, per tant, contrari a la Constitució”, conclou el text.

Altres punts de l’ordre del dia

A la sessió plenària, que tindrà lloc a les set de la tarda, també s’aprovarà optar a una subvenció de 60.000 euros del Ministeri de l’Interior, com a municipi adscrit al Pla d’Emergència Nuclear (PEN), per pavimentar el camí de les Valls. Es tracta d’una via de 24 quilòmetres que uneix Riba-roja amb el terme de Maials (Segrià). Els treballs costarien 75.000 euros i servirien per millorar el camí, que actualment està engravat.

Així mateix, es donarà llum verda a la quota i la matrícula per a la llar d’infants municipal Els Figotets de cara al proper curs escolar 2016-17, que es proposa que sigui de 125 euros. Cal recordar que l’horari del centre és de 9 a 12:30 hores i de 15 a 17:30 hores, i que tant per ser família nombrosa com per tenir dos o més germans inscrits a la llar hi ha un 25% de descompte.

Finalment, també s’aprovarà la dada de població del municipi a 1 de gener de 2016, que és de 1.212 persones (647 homes i 565 dones). Respecte el 2015 la xifra s’ha reduït lleugerament, ja que llavors hi havia al municipi 1.257 persones (671 homes i 586 dones).