Comunicat sobre la mosca negra

Davant les darreres informacions aparegudes al municipi sobre la mosca negra, l’Ajuntament de Riba-roja vol comunicar a la població les següents informacions:

  • Les aigües dels embassaments no són ambients propicis per al desenvolupament larvari de la mosca negra. A la conca de l’Ebre les zones més sensibles són: des de la resclosa de Flix fins a Tortosa, i de la cua de l’embassament de Riba-roja d’Ebre al terme de la Granja d’Escarp, riu Segre amunt. Els adults que arriben al nucli urbà de Riba-roja d’Ebre procedeixen majoritàriament de la zona del riu Segre a la Granja d’Escarp. A l’embassament de Flix, que inclou l’espai natural de Sebes, no hi reproducció de mosca negra o és mínima.
  • Els tractaments en aquestes zones són aeris, mitjançant vols realitzats pel COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre). S’utilitza com a larvicida l’espora de Bacillus Thuringensis (BTI), una substància natural innòcua per a la flora i la fauna, i òbviament per a l’home.
  • El grup de Natura Freixe, que gestiona la Reserva Natural de Sebes, no ha impedit mai el tractament aeri a la zona, que no es realitza senzillament perquè els embassaments de Flix i Riba-roja d’Ebre no són un ambient reproductiu propici per a la mosca negra. Els tècnics de l’entitat, però, realitzen tractaments manuals amb BTI a la mateixa reserva per controlar algun possible brot de mosca negra i d’altres insectes.

Característiques de la mosca negra

Mosca negra

Un exemplar de mosca negra.

La mosca negra és menuda, d’entre 2 i 5 mm, i de color generalment fosc. Es diferencia del mosquit per tenir el cos més rabassut, boca picadora-xucladora, ales amples i potes molt més curtes. Es pot trobar en nombre abundant en arbusts i arbres situats a prop de cursos d’aigua de corrent lenta, i al capvespre pot formar eixams de molts individus. Les seves larves són aquàtiques i viuen fixades a les pedres i vegetació (generalment algues) en llocs on l’aigua flueix, està neta i ben oxigenada. Els seus hàbits són diürns, especialment a primera i última hora del dia, i el seu radi d’actuació pot arribar als 50 quilòmetres des del lloc on han nascut.

Entrevista d’interès i més informació

Podeu escoltar l’entrevista sobre aquesta qüestió que Ràdio Flix va fer a Raül Escosa, biòleg i director tècnic del COPATE. Escosa exposa detalladament la situació que vivim a la zona amb la mosca negra i com es realitzen els tractaments per controlar-la: http://www.radioflix.cat/nova-temporada-de-tractaments-contra-la-mosca-negra/

Teniu més informació del tractaments realitzats a: http://www.copate.cat/sections/la-mosca-negra/default.aspx