Riba-roja d'Ebre reivindica al president Puigdemont la carretera a Almatret i la Granja d'Escarp per connectar amb Lleida i l’Aragó

Puigdemont-i-Rull-al-pont-de-Riba-roja«President, Riba-roja d’Ebre és l’únic poble de Catalunya que té un pont sense carretera. I els riba-rojans volem que sigui l’últim dels presidents de la Generalitat al que li haguem de fer arribar aquesta reivindicació», després que en la visita dels tres anteriors presidents catalans ja es va fer la mateixa petició.

Són paraules de l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, que avui ha aprofitat la visita al municipi del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, per exposar-los la situació del pont construït el 1997 sobre el riu Ebre, al seu pas per aquest municipi; un pont que hauria d’enllaçar a una carretera cap a Almatret i la Granja d’Escarp, al Segrià, i que gairebé vint anys després continua connectat a un camí de terra.

Suárez ha reivindicat, un cop més, que el projecte tiri endavant, donant resposta així a una reiterada demanda del territori. L’alcalde ha estat acompanyat dels seus homòlegs dels dos municipis lleidatans afectats pel traçat de la carretera, David Romaní i Manel Solé, alcaldes d’Almatret i La Granja d’Escarp, respectivament.

El Govern català fa seva la demanda dels riba-rojans

Les reivindicacions han estat recollides pel president català, que en el seu discurs als veïns ha reconegut que aquesta infraestructura és necessària, ja que “el nostre país necessita carreteres que connectin gent i pobles, per cohesionar socialment i econòmicament el territori”. Puigdemont ha pogut veure l’estat del pont des del Mirador de la Pena, un punt estratègic de la façana fluvial riba-rojana, acompanyat pel conseller Rull i els alcaldes dels tres municipis implicats.

En declaracions als mitjans de comunicació, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha reconegut que “estem davant una absurditat que hi hagi el pont sense carretera” a l’altra banda del riu. Rull s’ha compromès que “abans que acabi aquesta legislatura tindrem el projecte constructiu acabat”, un tràmit estrictament necessari per poder executar l’obra de la carretera. Tot i així, ha reconegut que “en aquests moments la Generalitat no té disponibilitat financera per tirar-la endavant (la inversió prevista supera la partida de 35 milions que té aquest any el seu departament per tota la xarxa viària catalana), però la situació es podria revertir en dos o tres anys i aleshores ja tindrem el projecte per poder fer realitat la carretera”.

Els representants del Govern han “acreditat” avui que “hi ha una necessitat”, ja que amb aquesta infraestructura “hi haurà retorn econòmic i social” a Riba-roja i, a més “és un projecte consensuat al territori”, ja que compta té el suport de tots els ajuntaments implicats.

El pont sense carretera

Des de l’any 1997 hi ha un pont que passa per sobre del riu Ebre a Riba-roja i que està unit a un camí de terra. La infraestructura formava part del Pla d’Evacuació Nuclear de Tarragona (PENTA) i es va construir per enllaçar el poble amb una carretera que havia de suposar una sortida cap al nord en cas d’accident nuclear.

En els darrers anys, els alcaldes afectats (Riba-roja d’Ebre, la Granja d’Escarp i Almatret) han reimpulsat el projecte i han consensuat un traçat de 27 quilòmetres, amb una inversió estimada de 30 MEUR. A finals del 2014 es va iniciar el procés d’informació pública de l’estudi informatiu i de l’estudi d’impacte ambiental de la nova carretera. Un cop complerts aquests tràmits, ara està previst que aquest pròxim mes de setembre es faci la declaració d’impacte ambiental, a partir de la qual el projecte podrà continuar tirant endavant. El següent pas serà la licitació de la redacció del projecte.

Actualment, la comunicació entre Riba-roja d’Ebre i la Granja d’Escarp es du a terme mitjançant la C-12 (eix de l’Ebre), des de Riba-roja d’Ebre a Maials i la carretera C-45 de Maials a Serós. A partir de Maials, la carretera LV-7046 permet accedir a Almatret, i a partir de Serós, la carretera LP-7041 permet arribar a la Granja d’Escarp. En total, aquest itinerari suma prop de 50 quilòmetres.

La nova carretera, molt reclamada pel territori, unirà aquests municipis amb l’A-2 i l’AP-2, a la vegada que permetrà connectar-los més directament, escurçar aquests recorreguts, millorar les condicions en la conducció i dotar d’una altra sortida a Almatret, que només està comunicada per l’LV-7046. Així mateix, per a la població de Riba-roja d’Ebre, la via dóna una nova comunicació cap al nord-est i suposa un important revulsiu des del punt de vista econòmic.

Recuperació del Nucli Antic i obertura al riu Ebre

Inauguració-PuigdemontEl president de la Generalitat i el conseller de Territori i Sostenibilitat han visitat el poble per inaugurar les obres del carrer Sequer i la plaça del Forn, que més enllà del projecte de millora urbanística suposen el primer pas important per a la recuperació del Nucli Antic de Riba-roja. I és que “no només inaugurem una obra sinó que tornem a mirar cap al nostre centre històric i tornem a obrir-nos al riu Ebre”, ha recordat l’alcalde, després que “hem viscut durant molts anys d’esquena al riu i al nostre nucli històric”. Les obres han inclòs obrir dos nous miradors a la façana fluvial del municipi. La plaça del Forn s’estrena aquesta tarda amb el recital del IV Festival Poesia des dels Balcons, una cita que durant tot aquest cap de setmana reuneix els principals exponents de la poesia catalana contemporània al poble.

En aquest enllaç podreu accedir a una galeria de fotografies: visita de Carles Puigdemont a Riba-roja juliol 2016.

Saluda PuigdemontSignatura PuigdemontSignatura PuigdemontPuigdemont llibre d'honorCarrer SequerPuigdemont inauguració Nucli AnticPuigdemont Plaça del FornPuigdemont inauguració Plaça del FornPuigdemont obsequi BerrúsPuigdemont amb brigada