Poesia des dels Balcons es consolida com el festival de la poesia catalana contemporània de l'estiu

La directora de la ILC, Laura Borràs, felicita la poeta homenatjada del festival, Rosa Fabregat.

“Gràcies, moltes gràcies Riba-roja per aquest homenatge, aquest regal, que em feu en vida”. Són paraules de la poeta protagonista del festival Poesia des dels Balcons d’aquest 2016, la lleidatana Rosa Fabregat. Unes paraules que serveixen també per copsar el positiu balanç d’aquest certamen poètic que tot just ha tancat la seva quarta edició.

I és que, un any més, Riba-roja ha acollit durant un cap de setmana el centenar de poetes i artistes participants en una cita que ha estat possible gràcies a molts voluntaris i veïns que, en alguns casos, han acollit els poetes a les seves cases. Amb tot plegat, aquesta edició s’ha consolidat com una cita de la millor poesia catalana contemporània de l’estiu, reunint, entre altres, noms com Francesc Parcerisas, degà de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC); Laura Borràs, directora de la ILC; el poeta Jordi Pàmias, Creu de Sant Jordi; Carles Duarte, president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA); Eduard Sanahuja, guanyador dels Jocs Florals de Barcelona d’aquest 2016; Xavier Macià, Àngels Marzo o Nati Soler, a més de les cantautores Mirna Vilasís, Montse Castellà o Mariona Sagarra, entre moltes altres personalitats.

Bona valoració de Consistori i organització

IMG_9564

Inauguració de les exposicions del festival.

L’alcalde de Riba-roja, Antonio Suárez, ha qualificat el festival de “fantàstic”, destacant precisament la “molt bona assistència dels veïns als actes programats”, així com el “molt bon treball del voluntariat i de les famílies acollidores”. També ha posat en valor que l’organització, en general, ha estat millor que la d’anteriors edicions.

Suárez, a més, va tenir l’oportunitat de compartir una reflexió sobre el festival amb el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que va visitar el municipi dissabte i que va traslladar a l’alcalde la seva voluntat per “ampliar i millorar” l’esdeveniment.

Per la seva banda, el director de Poesia des dels Balcons, Josep Maria Viñes, s’ha mostrat molt satisfet amb el resultat d’enguany i s’ha referit al cap de setmana com un “petit miracle”, i la nit de dissabte com una “nit màgica”. A la vegada, ha explicat que tots els participants, i especialment Rosa Fabregat, “han gaudit moltíssim i tenen moltes ganes de tornar”. En aquest sentit, ha agraït especialment “el suport rebut de cara a seguir treballant”.

Així, ara és moment de fer balanç, i “després d’una avaluació de com ha anat enguany el festival, caldrà veure com s’ha de desenvolupar a partir de l’any que ve”, ha conclòs l’alcalde.

Una iniciativa única

IMG_9607

Un instant de la cercavila de divendres a la tarda.

Pel pregoner del festival, el degà de la Institució de les Lletres Catalanes, Francesc Parcerisas, es tracta d’una “iniciativa única” que “hauria de tenir continuïtat”, va assenyalar, transmetent als riba-rojans el pensament del president Puigdemont. “És un referent cultural de tot un poble”, va insistir Parcerisas, que va remarcar que “la implicació de tots és extraordinària”, i que cal que “veïns i institucions facin tot el possible perquè tingui continuïtat”.

Sobre la poeta homenatjada, el pregoner va recordar que “forma part de tota una generació d’escriptors que a fina s dels anys 70 van eclosionar, a través de diferents arts”, i que “s’ha convertit en un referent de la literatura catalana”. Així mateix, es va referir a Fabregat com una “revolucionària”, sobretot pels temes que ha tractat en la seva obra, com ara la feminitat, la relació de parella o la maternitat.

Connexions en directe a La Xarxa de televisions locals

En aquest enllaç podeu recuperar el programa ‘País km. 0’ de La Xarxa de televisions locals de Catalunya, que divendres 15 de juliol va connectar en diverses ocasions amb el festival Poesia des dels Balcons de Riba-roja.

IMG_9559IMG_9560IMG_9573IMG_9582IMG_9589IMG_9602IMG_9719IMG_9728IMG_9764PLAÇA-CARA