Zona Líquida de Riba-roja acull la primera Trobada de coworkers rurals i urbans de Catalunya

Trobada coworkers COWOCAT_RURALZona Líquida de Riba-roja d’Ebre és la seu, aquest dimecres, de la 1a Trobada de coworkers rurals i urbans de Catalunya. Un esdeveniment que s’emmarca en el programa COWOCAT_RURAL i que posa en valor aquest espai inaugurat al municipi l’any 2013.

En el moment d’encetar la jornada, l’alcalde, Antonio Suárez, ha reconegut que «falten emprenedors» al territori, i que «molts joves de la zona, un cop han finalitzat els seus estudis, miren d’entrar a treballar a llocs com la central nuclear d’Ascó sense plantejar-se el coworking i l’emprenedoria com una opció per ocupar-se». Precisament per tot això es va posar en marxa el cowork del poble, amb l’objectiu de «diversificar l’economia local i oferir un nou model d’oportunitats laborals a les persones del territori», ha recordat Suárez.

Un espai en continu creixement

Trobada coworkers COWOCAT_RURALActualment treballen a Zona Líquida un total de 7 coworkers, entre els quals Pilar Andrés, advocada; Olga Poblet, biòloga; o el seu dinamitzador, Juan Antonio Lanzas. Amb la trobada, però, altres professionals del territori han pogut conèixer el lloc de primera mà i s’han interessat en instal·lar-s’hi, com ara Vanesa Vernet, una organitzadora d’esdeveniments de la Fatarella, o Joan Llarch, creatiu i fotògraf d’interiors de Benissanet. Des de Riba-roja, a més, s’està acabant d’habilitar una sala de reunions, per tal que els coworkers puguin rebre de forma privada els seus clients, i es resta obert a qualsevol tipus de suggeriment que puguin fer els usuaris de l’espai.

Pioners en coworking rural

Trobada coworkers COWOCAT_RURALL’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre va ser pioner en aquest aspecte, posant a l’abast dels riba-rojans i dels habitants dels municipis del voltant un indret agradable per treballar amb totes les comoditats possibles, entre les quals una connexió a Internet d’alta velocitat difícil d’aconseguir en un entorn rural. I tot plegat, en un municipi amb una bona oferta de serveis.

I és que també es vol «facilitar que els veïns puguin viure i treballar al poble» i, fins i tot, «captar nous veïns atrets per l’oportunitat de treballar en el món rural i interessats a entrar a formar part d’una comunitat amb un nivell de serveis molt alt», ha remarcat l’alcalde. En aquest sentit, ha destacat les instal·lacions esportives municipals, l’escola Sant Agustí o la llar d’infants Els Figotets, així com les recents actuacions que s’han fet al Nucli Antic, que suposen un gran canvi a nivell urbanístic i ofereixen noves possibilitats de residència per a nouvinguts.

També en la mateixa línia, el regidor de Joventut del Consistori, Francesc Esteve, ha insistit que el cowork i l’emprenedoria són «una alternativa real per tal que els joves optin per quedar-se a viure al poble, que els ofereix més qualitat de vida que una ciutat, i d’aquesta manera lluitar contra el despoblament».

Per la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha posat de manifest que «el teletreball és una opció de futur», a la vegada que ha felicitat Riba-roja «per haver estat pionera en coworking rural». Així mateix, ha exposat als participants que «la comarca és una terra plena d’oportunitats» i els ha convidat a tornar-hi per tal de «crear sinergies i nous projectes de col·laboració».

Programa de la jornada

La trobada ha començat a les deu del matí amb la benvinguda de les autoritats, seguida d’una dinàmica de presentació i coneixement dels participants i d’una sessió de treball per fomentar la creació de projectes. Després de dinar tindrà lloc una altra sessió per definir projectes comuns. El tancament de la jornada anirà a càrrec del regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Riba-roja, Josep Maria Piñol.

Per a més informació, llegiu la notícia publicada al web del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

La jornada s’ha pogut seguir en xarxes socials a través de l’etiqueta #CWcatrural_20J.