El VIIè Copa de Lletres marida dissabte vi i literatura amb textos i música de la Guerra Civil del 36

cartell-copa-de-lletres-riba-rojaLa Guerra Civil, l’any en què es commemora el 80è aniversari del seu inici, es convertirà en el fil conductor de la setena edició del Copa de Lletres. L’acte, organitzat per l’Associació de Dones, tindrà lloc aquest dissabte 12 de novembre, a les set de la tarda i a la Societat La llum del dia de Riba-roja d’Ebre.

Es tracta d’una edició “especial”, ha avançat Montserrat Arbonès, regidora de Cultura, ja que “per primera vegada se suma la música de gran format a la literatura i el vi, els protagonistes habituals del Copa de Lletres”. Així, la Banda Municipal de Música de Benissanet acompanyarà la lectura de textos sobre la Guerra Civil i el tast de vins del Celler Cooperatiu de Gandesa amb el concert Remors de la memòria. D’aquesta manera, s’aconsegueix un “maridatge cultural”, ha remarcat la regidora, i aquesta iniciativa totalment consolidada s’enriquirà encara més.

Textos històrics seleccionats per a l’ocasió

En la mateixa línia s’ha expressat Josep S. Cid, que defineix el Copa de Lletres com “un punt de trobada de la literatura amb altres arts”. “En el cas d’aquesta setena edició”, ha exposat, “amb la música, però en pròximes poden ser altres disciplines, com la pintura”. “La música ajuda a obrir la cultura i a fer-la popular”, ha dit, deixant clar que “la literatura i la poesia no són només per als erudits més sensibles, sinó per a tothom”. Cid també s’ha fixat en la data en què es farà l’acte, el 12 de novembre, tot just quatre dies abans de la commemoració del final de la Batalla de l’Ebre, el 16 de novembre de 1938. Tot plegat li dóna a l’esdeveniment una “vocació de memòria històrica”.

Pel que fa als fragments literaris seleccionats per a l’acte, Cid i l’historiador Daniel Piñol han buscat propostes vinculades a la Guerra Civil i a la Batalla de l’Ebre: un text de Neus Català, poemes d’Artur Bladé i Joan Perucho, i textos d’experiències personals d’un milicià i una dona durant el conflicte. Les encarregades de llegir-los seran Marina Castellví i Maria Franquet, dues riba-rojanes estudiants de segon de Batxillerat que en faran una dramatització.

Música de la Banda de Benissanet

L’acompanyament que hi posarà la Banda de Benissanet, amb 40 músics en directe, alguns dels quals de Riba-roja, són peces també relacionades amb la Guerra Civil que interpretaran vestits amb roba de l’època. El programa del concert Remors de la memòria el formen la suite 1936 i unes obres més composades per Carles Capseta, director de la banda, i Ernest Manchón, amb motiu del 75è aniversari de la Batalla de l’Ebre, en una col·laboració amb el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i l’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre.

Aquesta banda sonora es va interpretar per primera vegada a la Cota 705, un indret simbòlic de la batalla, i també s’ha enregistrat en un disc gravat a l’església del Poble Vell de Corbera d’Ebre. “Es tracta d’explicar què va passar en aquell moment i vivenciar-ho a través de la música”, ha exposat Capseta. La intenció, a més, és que aquestes peces “esdevinguin patrimoni del territori” i serveixin per mantenir viva la memòria de la Guerra Civil.