La riba-rojana Dolors Agustí rep un premi per la seva dedicació al món sardanista

Els Premis Capital de la Sardana 2016 reconeixeran, aquest divendres, la dedicació al món sardanista de la riba-rojana Dolors Agustí, “per la seva activitat en la difusió de la nostra dansa nacional per les Terres de l’Ebre amb cursets i ballades, i per haver organitzat durant molts anys l’aplec sardanista de Riba-roja d’Ebre i el d’Ascó”.

Una vida lligada a les sardanes

Dolors Agustí sardanesDolors Agustí és, des de fa més de trenta anys, la presidenta de l’Associació de Sardanes de Riba-roja d’Ebre i l’organitzadora de l’aplec sardanista de Riba-roja, que l’any que ve celebrarà la seva 35a edició. El fet que ara visqui a Ascó, però, no l’ha desvinculat ni de Riba-roja ni de la seva estimada dansa, sinó que ha continuat amb la seva tasca al nostre poble i, a més, s’ha incorporat a l’Associació Cultural Lo Llaüt per impulsar també l’aplec sardanista asconenc.

Només uns dies abans de rebre el premi es mostra “molt contenta però també nerviosa”, i reivindica que tot i que el reconeixement és per a ella, “si la feina no es fa entre tots, no surt”. Així, es mostra molt agraïda a la junta de l’associació riba-rojana, al consistori municipal i a tot el seu entorn “per haver estat al meu costat durant tot aquest temps”.

Agustí també recorda amb nostàlgia els seus inicis en el món sardanista, i anomena el també riba-rojà Ramon Codony, vicepresident de l’entitat que ella presideix, com el seu mestre. “Jo no havia ballat mai sardanes”, explica, “però quan tenia 10 o 11 anys ens en van ensenyar algunes nocions a l’escola, i el 1982 vaig fer un curs amb Ramon Codony on van aprendre a comptar i repartir”. A partir d’aquell curset va néixer l’associació i també l’aplec sardanista de Riba-roja. Un aplec amb una salut de ferro i on sempre sona la sardana que l’any 1993 el compositor Tomàs Gil va dedicar a municipi.

Aquesta riba-rojana també reconeix que darrerament la participació en els aplecs ha baixat molt, i trenca una llança “a favor de les nostres tradicions”. “La sardana és la cosa més emocionant del món”, assegura convençuda, i anima tothom a entrar-hi sense por, encara que no se sàpiga comptar, perquè “la rotllana és oberta a tothom, petits i grans”. “Cal que la gent estimi la sardana i no la deixi perdre”, sentencia per acabar.

Mollerussa, Capital de la Sardana 2016

El lliurament dels premis tindrà lloc aquest divendres 25 de novembre a les set de la tarda al Teatre L’Amistat de Mollerussa, la ciutat que enguany ostenta el títol de Capital de la Sardana 2016. També hi haurà guardons per a diverses agrupacions i cobles, per a mitjans audiovisuals i també per a entitats i empreses que contribueixen en la promoció i difusió d’aquesta dansa. Així mateix, s’entregaran, a tres personalitats clau en el món de la sardana, les medalles al mèrit sardanista, al mèrit musical i al mèrit de la dansa catalana.

La Capital de la Sardana té com a objectius contribuir a ampliar la difusió, el conreu i el prestigi social de la sardana, incrementar la seva cohesió en l’àmbit cultural dels territoris al nord i sud de Catalunya i Andorra, i també promoure i projectar el municipi designat com a Capital de la Sardana tant a l’interior com a l’exterior de les fronteres polítiques del país. L’any 2017 aquesta tasca es farà des de Figueres, que prendrà el relleu de Mollerussa.

En aquest enllaç trobareu més informació sobre la capitalitat de la sardana 2016 de Mollerussa.