Més de 200 persones descobreixen el procés de destil·lació de l’oli de ginebre

Festa oli de ginebreEl forn d’oli de ginebre que s’ha construït a la zona d’esbarjo de la Garita de Riba-roja d’Ebre (i que reprodueix els que hi ha repartits pel terme municipal) ha estat, aquest dissabte, el protagonista de la I Festa de l’Oli de Ginebre que s’ha celebrat al municipi. Un esdeveniment organitzat per l’entitat Amics de Riba-roja d’Ebre, amb el suport de l’Ajuntament, que ha cridat l’atenció de més de 200 persones que han pogut veure in situ com es realitzava, fa més d’un segle, el procés de destil·lació d’aquest producte.

Josep Aguilà, membre de l’entitat, ha explicat que l’oli s’obté de «la destil·lació en sec, mitjançant la calor del foc, del ginebre comú, el càdec i la savina negra. És l’efecte calorífic sobre la llenya d’aquests arbustos el que dóna lloc a la saba».

La festa, que molt probablement tindrà continuïtat de manera anual, ja va començar ahir divendres, amb una xerrada sobre els forns a Zona Líquida i una petita exposició de fotografies dels diversos forns i mostres d’oli de ginebre, soques de ginebre, troncs carbonitzats… que també s’ha pogut veure a la festa. Ja aquest matí, s’ha dut a terme una caminada, que ha resseguit la ruta dels pous d’aigua de les Xintes, i un esmorzar popular, gràcies a la col·laboració de l’Associació de Dones del municipi.

Un oli molt preuat

Festa oli de ginebreL’oli de ginebre s’utilitzava antigament en veterinària, farmàcia, cosmètica i aromateràpia, ja que es tracta d’un producte amb moltes propietats. Així, s’usava contra la sarna dels animals, és antisèptic, cicatritzant, adequat per al tractament de psoriasis o caspa, antiparasitari, indicat per al reuma i les articulacions o també adient per a ser usat com a relaxant muscular. De fet, avui en dia molts productes cosmètics i d’aromateràpia tenen com a ingredient principal l’oli de ginebre.

Una troballa que mira al futur

Cal recordar que els Amics de Riba-roja d’Ebre, amb el suport del consistori, han localitzat i inventariat 24 forns d’oli de ginebre i un pou de gel al municipi, dels quals la meitat han estat declarats Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L’objectiu comú d’entitat i Ajuntament és contribuir a la conservació d’aquestes estructures i donar-los valor com a actiu visitable.

En aquest sentit, es treballa per mirar d’aconseguir ajudes i realitzar un estudi científic de recerca. En un vessant més turístic, la idea és «adequar algun dels forns i fer-lo visitable», i fins i tot es planteja «crear una ruta temàtica que segueixi un itinerari entre uns quants forns, que vagi acompanyada de panells informatius amb les dades més importants d’aquestes històriques construccions de pedra seca», ha apuntat Aguilà.

Visita del president de la Diputació de Tarragona

Visita president DiputacióCoincidint amb la festa, aquest dissabte ha visitat Riba-roja d’Ebre el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, que ha volgut conèixer de primera mà les diverses obres que s’han realitzat al municipi amb la col·laboració de l’ens provincial.

Així, acompanyat de l’alcalde, Antonio Suárez, de la majoria de regidors de l’equip de govern, i del diputat provincial Joan Piñol, ha pogut contemplar els treballs que s’han fet al bar restaurant i sala de festes d’hivern de l’Antiga Societat «la Llum del Dia»; les obres d’asfaltat del carrer Major i la plaça de l’Església; l’arranjament del nucli antic amb la reforma del carrer Sequer, la plaça del Forn de la Vila i els nous miradors sobre l’Ebre; i, finalment, la restauració de la torre de guaita carlina de la Garita, Bé Cultural d’Interès Nacional, on ha descobert una placa commemorativa.

Visita president Diputació - GaritaJa a la festa, Suárez ha agraït el suport a la Diputació «per haver contribuït a tirar endavant diverses iniciatives municipals» com les que han visitat aquest dissabte. A la vegada, l’alcalde ha avançat que aquest any, i gràcies a un ajut del FEDER, «es podrà realitzar l’arranjament de la Baixada de la Barvulla i la plaça del Sindicat, a més d’acabar de millorar la façana fluvial». Fent referència al patrimoni de pedra seca, ha assegurat que «queda molt per descobrir» i ha encoratjat els Amics de Riba-roja d’Ebre a seguir treballant, ja que «només s’estima el que es coneix» i la seva tasca ajuda a conèixer, cada cop més, el passat del municipi.

Per la seva banda, Josep Poblet s’ha posat al costat del consistori per «seguir recolzant aquelles actuacions que siguin necessàries i beneficioses per a Riba-roja», i ha detallat que a partir d’ara hi ha «un nou full de ruta per afrontar». Alhora, ha lloat la iniciativa de la festa i que es vulgui «salvar una tradició, valorar-la, explicar-la i fer que la gent l’estimi». En la mateixa línia que s’ha expressat l’alcalde, el president ha exposat que «no podem anar endavant sense mirar enrere» i s’ha compromès a donar suport a l’edició d’un llibre que reculli la història dels forns d’oli de ginebre del municipi.

Visita president DiputacióVisita president DiputacióVisita president DiputacióVisita president DiputacióVisita president DiputacióVisita president Diputació - Festa oli de ginebreFesta oli de ginebreFesta oli de ginebreVisita president Diputació - Festa oli de ginebreVisita president Diputació - Festa oli de ginebreFesta oli de ginebreVisita president Diputació - GaritaVisita president Diputació - GaritaVisita president Diputació - GaritaVisita president Diputació - GaritaVisita president Diputació - Festa oli de ginebre