L’Ajuntament de Riba-roja se suma al rebuig a la violència durant la jornada del referèndum

Montserrat Arbonès, regidora de Cultura i primera tinent d'alcalde, ha llegit el manifest acompanyada per Jaume Agustí, regidor de festes.

Montserrat Arbonès, regidora de Cultura i primera tinent d’alcalde, ha llegit el manifest acompanyada per Jaume Agustí, regidor de festes.

Aquest dilluns al migdia, a les 12 hores, Riba-roja s’ha sumat a la convocatòria de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), que ha convidat a la ciutadania a concentrar-se davant dels ajuntaments del seu municipi, com a mostra de rebuig a les actuacions policials dels cossos de l’Estat espanyol que van tenir lloc ahir diumenge en el decurs del referèndum d’independència, i que van deixar més de 800 ferits.

L’AMI i l’ACM han elaborat un manifest per “condemnar la violència emprada ahir cap a una ciutadania que només tenia la voluntat d’exercir el seu dret a vot de forma pacífica”. La lectura del manifest ha anat a càrrec de Montserrat Arbonès, regidora de Cultura i primera tinent d’alcalde, que ha estat acompanyada per Jaume Agustí, regidor de festes.

La concentració ha reunit més d’un centenar de veïns i veïnes, i ha estat marcada primer pel silenci i després pels aplaudiments i les mostres d’emoció d’alguns dels assistents.

Lectura manifest 2

La lectura del manifest davant l’Ajuntament ha reunit més d’un centenar de veïns i veïnes.

En el manifest, l’AMI també ha volgut remarcar que, malgrat tots els impediments, més de dos milions de persones van poder exercir el seu dret a vot i els han volgut agrair “la seva valentia, compromís i fortalesa” i la “resistència pacífica, fent costat a la gent que volia votar i no caient en la provocació de les forces de seguretat espanyoles”. Segons el manifest, “són el reflex d’una societat madura, pacífica i plenament democràtica”.

A més dels votants, es fa un reconeixement “a tots els voluntaris, i alcaldes i alcaldesses, electes locals i treballadors públics que van fer possible que aquest diumenge es pogués votar”. Finalment, al manifest es fa una crida i es demana “el suport de les institucions europees i de la comunitat internacional”.

La jornada de referendum

Imatge de la porta del local de votació a Riba-roja, ahir al matí.

Imatge de la porta del local de votació a Riba-roja, ahir al matí.

Segons el recompte oficial, ahir a Riba-roja van passar per les urnes 531 veïns i veïnes, el que representa el 56,49% del cens del municipi (940 ciutadans). Els vots es van distribuir de la següent manera: 482 van votar sí (un 90,39% dels participants), 37 persones (6,96%) van votar no, i va haver-hi 8 vots en blanc (1,50% del cens) i 4 nuls (0,75% del cens).

A diferència d’altres municipis i pobles petits, ni la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil van fer acte de presència al telecentre de Riba-roja, on es va fer la votació, i només els mossos van aixecar acta de les activitats que s’hi realitzaven i van abandonar el lloc entre mostres de suport i aplaudiments dels presents. Els veïns i veïnes van poder exercir el dret al vot amb normalitat i en una jornada marcada per la tranquil·litat. De fet, alguns veïns i veïnes d’altres municipis es van desplaçar a Riba-roja per votar aprofitant que el govern de la Generalitat havia activat el cens universal davant el tancament d’alguns col·legis o locals, el que vol dir que amb el DNI qualsevol ciutadà va poder votar en qualsevol local electoral de qualsevol municipi.

Els Mossos van estar presents al poble durant tota la jornada.

Els Mossos van estar presents al poble durant tota la jornada.

Durant tot el dia hi van haver veïns a les portes del telecentre, on hi havia l'urna.

Durant tot el dia hi van haver veïns a les portes del telecentre, on hi havia l’urna.