Més millores al nucli antic: opcions per als habitatges buits i ajuts per pintar les façanes

cartell habitatge

Cartell de la xerrada que es va fer divendres sobre els habitatges buits.

Millorar el nucli antic del municipi i recuperar la façana fluvial han estat prioritats en els darrers anys de l’Ajuntament de Riba-roja. Una vegada més, el consistori ha tornat a posar l’accent en aquest tema i el passat divendres 27 d’octubre es va fer una xerrada amb advocats i experts en habitatge per tractar la problemàtica de les cases buides al poble. Sota el títol de «Tens una casa buida, en lloguer, venda o per reformar?», advocats i experts en habitatge van intentar donar resposta i descobrir noves oportunitats a aquells propietaris de Riba-roja que tenen un habitatge buit, en lloguer o per vendre.

La jornada, que es va fer a Zona Líquida i que forma part del pla Impulsa 20.30 per generar noves oportunitats al municipi, va permetre, per exemple, posar en contacte els diversos agents del mercat: propietaris que volen conservar l’habitatge amb una baixa inversió de manteniment, persones que busquen habitatge a la zona de forma puntual o permanent, immobiliàries i constructores, amb l’ajuntament com a element dinamitzador.

Assessorament expert
La jornada va comptar amb la participació d’Héctor Simón i Andrés Labella, de la Càtedra d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili, que vol oferir suport tècnic i assessorament a les diferents parts; i de Diana Moret, fundadora de Pandorahub (un projecte per reactivar les zones rurals).

Els experts van fer primer una visita al nucli antic per definir el perfil dels habitatges existents (alguns buits, altres que requereixen una petita reforma, els que necessiten una gran inversió…) i les actuacions que es podrien portar a terme en aquesta àrea del municipi. Des de l’Ajuntament són conscients que «no són factibles grans projectes urbanístics, però es busca generar oportunitats de futur» i donar a conèixer les opcions que ofereix el municipi, com l’espai de coworking Zona Líquida, exemple per crear ocupació i retenir talent als pobles i en el que Riba-roja ha estat pioner, o la difusió dels atractius de la vila (turisme, cultura o oci).

Aposta clara per recuperar el nucli antic
La primera gran intervenció urbanística en el nucli antic del municipi es va fer l’estiu del 2016 al carrer Sequer i la plaça del Forn i l’obertura de dos nous miradors al riu Ebre. Aquestes obres van suposar «un punt d’inflexió» en la gestió urbanística de Riba-roja i l’aposta definitiva per la recuperació del nucli antic. A partir d’aquí, les millores han continuat, per exemple, aquest estiu, amb la construcció d’un marge de pedra seca a la façana fluvial aprofitant el primer camp de treball a Riba-roja, i ara s’està acabant d’arranjar el passeig amb una nova barana amb il·luminació nocturna. Finalment, l’atorgament d’uns fons FEDER farà possible més actuacions en aquesta zona, com connectar la façana fluvial i el nucli antic o recuperar la plaça del Molí del Sindicat.

Ajuts per pintar les façanes

façanes colorsTambé amb l’objectiu de continuar recuperant el nucli històric, els veïns poden demanar ajuts per pintar les façanes dels habitatges del nucli antic i carrers adjacents i adaptar-les a la carta de colors locals. Les sol·licituds es poden fer a les oficines municipals. Els propers ajuts concedits es resoldran a inicis de 2018.

Els interessats podran triar entre realitzar els treballs de pintura ells mateixos, un tercer o un operari de la brigada de l’Ajuntament. El consistori va aprovar una ordenança que regula els colors que es poden utilitzar a les façanes per tal de donar una imatge estèticament agradable d’aquesta zona del poble i evitar impactes visuals per colors estridents o composicions que dificultin la integració de les edificacions del seu entorn. Així, per evitar una excessiva homogeneïtzació, dues cases veïnes no es podran pintar del mateix color, però sí de tonalitats diferents.