L’Associació de Dones de Riba-roja celebra aquest dissabte la Festa de la Sòcia

cartell festa sociaL’Associació de Dones de Riba-roja celebra aquest dissabte a la tarda la Festa de la Sòcia. “És una mica l’excusa per trobar-nos”, expliquen des de la Junta de l’Associació sobre aquesta festa, que va néixer fa quatre anys i que normalment es fa a l’estiu.

La Festa de la Sòcia és una manera de donar més visibilitat a l’Associació de Dones, que va néixer a partir de la festa de Santa Agda ¿o va ser a l’inrevés?

Què va ser primer: l’Associació de Dones o la festa de Santa Agda?

Seria difícil de dir perquè fa 30 anys, quan es va recuperar Santa Agda com a festa en el calendari local de celebracions, potser encara no eren una Associació, però les dones ja eren l’ànima d’aquesta festa i les principals protagonistes. De fet, va ser gràcies a elles que aquella celebració va esdevenir un dels festius oficials al calendari de Riba-roja. Ho recorda la Leonor Cervelló, presidenta de l’Associació de Dones: “L’any 87, qui aleshores era l’alcalde ens va “desafiar” dient-nos: ‘Si les dones sou capaces d’organitzar una festa com cal, Santa Agda serà festa local'”.

Des de la Junta de l’Associació, expliquen que Santa Agda tota la vida havia sigut festa, “però no festiu, és a dir, els comerços no tancaven. Aquell dia, les dones anaven a missa i després es reunien per fer festa. Els homes anaven a treballar al camp i, quan tornaven, s’ajuntaven per ballar. I eren les dones les que treien a ballar els homes. Ja ho feien les iaies i s’havia anat conservant”. Així, que aquell any, “les dones ho vam organitzar tot molt bé i vam aconseguir que Santa Agda es declarés festa local”. I així és com ha arribat fins al dia d’avui.

Els inicis 

A partir del 1987, l’Associació va prenent forma: primer s’inscriu com a Grup de Dones de Riba-roja d’Ebre i el 1991 es demana la inscripció al registre com a Associació Dones de Riba-roja d’Ebre. En un principi, l’associació la formaven totes les dones del poble, que col·laboraven per fer la festa de Santa Agda: “No es pagava ni quota de sòcia ni res, però des de l’any 2000 es va fixar que les sòcies fessin una aportació econòmica per tal de poder organitzar activitats i, principalment, la festa de Santa Agda”, expliquen. Avui, l’Associació és oberta a tothom, però es considera com a sòcia qui paga la quota de 12€, que serveix per organitzar les diferents activitats que fan al llarg de tot l’any, entre les quals també s’inclou la Festa de la Sòcia d’aquest dissabte i permet, per exemple, que els tiquets tinguin un preu simbòlic d’1 euro, “simplement per saber la gent que vindrà”.

La festa de dissabte comença a les 19,30 amb un berenar-sopar, “però no se sap quan acabarà”, expliquen divertides, ja que aquest any un DJ amenitzarà la reunió amb música per ballar “fins que ens cansem”. Els tiquets es poden adquirir a les llibreries.

Una intensa activitat

Amb els anys, la Festa de Santa Agda i tota la seva organització ha estat un revulsiu per a la vida social, cultural i associativa de Riba-roja.

Entre d’altres, l’Associació de Dones també organitza la Festa de la clotxa i col·laboren amb moltes de les activitats que es fan al poble, com la jornada sobre plantes remeieres de fa unes setmanes. A més, ”fem els dinars de totes les festes que es fan”. En definitiva, “col·laborem allà on podem i hem fet de tot!”. “Orgulloses de la feina feta”, actualment són 130-140 associades, totes dones, “però l’associació està oberta a tothom… es diu de dones, però si volen es poden apuntar els homes”, aclareixen.

Sembla que la continuïtat està assegurada perquè tenen moltes ganes de fer coses i és que, a Riba-roja les dones no paren: els dilluns, primer zumba, després anglès per a adults i al vespre, ioga; els dimarts, patchwork; els dimecres, abdominals hipopressives, els divendres tornen amb la zumba o les hipopressives, depèn de les preferències de cadascú i, finalment, les tardes dels dissabtes, ganxet i mitja. Aquesta és la proposta per a aquest trimestre, però ja pensen en afegir-hi més activitats properament (podeu consultar les activitats a l’agenda).