Tot a punt a Riba-roja d’Ebre per celebrar la XXXIIa Festa de Santa Agda

Santa Agda 2018 web

Cartell Santa Agda 2018

Aquest dissabte 27 de gener tindrà lloc el Ple extraordinari que proclamarà Pepita Busom Busom com a Alcaldessa de Santa Agda 2018 i a Nati Llop Roca, Regidora, prenent el relleu a Dolores Horas i Montse i Soraya Rollizo, les dones riba-rojanes que van tenir aquest honor l’any passat. Serà en el tradicional acte institucional que dóna el tret de sortida oficial a la festa de Santa Agda, una cita del calendari d’hivern local declarada Festa d’Interès Comarcal en la qual les dones són les protagonistes. La imatge del cartell de la festa també és obra d’una dona: Isabel Torres. I el pregó anirà a càrrec d’una altra riba-rojana: Lolita Agustí Raduà, amb una reconeguda trajectòria en el món sardanista local i ebrenc, premiada en el marc de la Capital de la Sardana 2016.

Ampli programa d’activitats
Així, durant aquests pròxims dies la festa d’hivern omple d’activitat el poble, amb l’organització de torneigs de pàdel i videojocs, exposicions, teatre, revetlla, jocs, berenars, tallers de cuina i treballs manuals, zumba, la tradicional Festa de l’Àvia i una missa en honor a la santa, el dilluns dia 5 de febrer, festa local i dia de la processó i del Gran Berenar servit pels senyors voluntaris, en el transcurs del qual se sortejarà la tradicional Toia teixida a mà per les dones del poble. Podeu consultar l’agenda completa dels actes de Santa Agda en aquest enllaç. I descarregar el programa de Santa Agda 2018 aquí.

Alcaldesses i Regidores de Santa Agda dels últims 32 anys.

De fet, la festa de Santa Agda suposa tot un revulsiu per a la vida social i cultural de Riba-roja. Des de sempre, aquest dia les riba-rojanes han mantingut la tradició d’anar a missa, fer el vermut i un bon dinar, una trobada d’amigues, ball… tot i que inicialment no era un festiu local. La festa, proclamada Festa d’Interès Comarcal, es va recuperar fa 32 anys, i ha estat determinant en el moviment associatiu de Riba-roja.

Una iniciativa de les dones riba-rojanes
La festa de Santa Agda s’ha consolidat com a festiu local gràcies a l’Associació de Dones de Riba-roja d’Ebre, inicialment Grup de Dones, que de fet es forma precisament per organitzar la primera jornada festiva de Santa Agda, l’any 1987. En un principi, l’associació la formaven totes les dones del poble, que col·laboraven per fer la festa de Santa Agda, i no es pagava quota. A partir de l’any 2000 es va fixar que les sòcies fessin una aportació econòmica per donar suport a l’organització d’activitats i permetre que siguin gratuïtes o tinguin un preu simbòlic.  La quota anual és de 12 euros, i l’actual repte és incorporar dones joves a l’entitat per garantir la continuïtat de l’entitat organitzadora de la cita per excel·lència del calendari festiu d’hivern al poble.

Descarrega el programa de Santa Agda 2018 aquí.