Riba-roja d’Ebre, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca es retroben dissabte a Berrús per celebrar els 50 anys del trasllat de l’ermita pedra a pedra

Berrús

Celebració a Berrús. Des del seu trasllat els habitants dels 3 pobles s’han desplaçat en diferents dies i festivitats a l’ermita. Aquest ho faran conjuntament. Autor: Carmel Biarnés i Biarnés (Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre). Reportatge: 28

Una paella popular, una missa oficiada pel bisbe de Tortosa, ballada de jotes i diverses actuacions musicals, en un ambient de festa i retrobament, serviran aquest dissabte per celebrar el 50 aniversari del trasllat de l’ermita de santa Magdalena de Berrús al seu emplaçament actual, evitant així que les obres de la pressa de Riba-roja d’Ebre deixessin aquesta ermita sota les aigües del pantà riba-rojà, l’any 1968.

La romeria d’aquest dissabte a Berrús és un acte conjunt organitzat pels Ajuntaments de Villalba i els Arcs, la Pobla de Massaluca i Riba-roja d’Ebre, tres pobles que comparteixen lligams històrics amb aquesta ermita, antiga església parroquial d’un poble ja desaparegut. Hi participaran centenars de veïns dels tres municipis, a més del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent Vidal.

 Un poblet despoblat al segle XX

Crònica dels anys 60 del trasllat de l'Ermita de Santa Magdalena de Berrús.

Crònica dels anys 60 del trasllat de l’Ermita de Santa Magdalena de Berrús.

Antigament, Berrús era un poble autònom situat a la desembocadura del barranc de Barvall, a uns 12 quilòmetres de Riba-roja. Són diversos els documents que certifiquen l’existència de Berrús com a poble, o unit a Riba-roja, com una carta de població de 1185 o una venda de terres al seu terme l’any 1205. També s’anomena el poblet en uns actes possessoris que, per poders del Comanador de Vilalba, redacta un escrivà reial del Col·legi Sant Joan Evangelista de Saragossa. Ja al segle XIX va continuar essent del terme de Riba-roja, com església, i només hi quedaven dues cases o masies habitades: la del Joanet del Rico, que hi va viure fins passada la guerra del 1936, i la de Rosildo.

En algun moment de la història, una epidèmia hauria fet fugir els habitants als tres pobles veïns que, amb tot, haurien mantingut les romeries a l’església del poble, que era tal qual avui és l’ermita de Santa Magdalena de Berrús. No està documentat que fossin trobades conjuntes. De fet, avui dia Vilalba fa els 22 quilòmetres de romeria des del poble fins a l’ermita el dissabte següent que Riba-roja, que hi puja el dilluns de Pasqua a menjar la mona; i la Pobla, que és a 13 quilòmetres, es reuneix a Berrús el segon dissabte després de Pasqua.

Trasllat pedra a pedra

Trasllat pedra a pedra Berrús. Autor: Carmel Biarnés i Biarnés (Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre). Reportatge: 28

Trasllat pedra a pedra de Berrús als anys 60. Autor: Carmel Biarnés i Biarnés (Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre). Reportatge: 28

Als anys 60 del segle passat, l’ermita hauria quedat sota les aigües amb la construcció del pantà de Riba-roja, però la iniciativa de veïns com Dolors Cabré i el mossèn Venanci Fenosa van fer que es traslladés pedra a pedra i es reconstruís al seu emplaçament actual, a la partida de les Sogues, un dels millors miradors sobre l’Ebre català, dins el terme municipal riba-rojà. Mig segle després, aquest dissabte 26 de maig, els veïns dels tres pobles es retroben per celebrar aquella decisió.

El punt de trobada és la cruïlla de la carretera TV-7411 amb l’accés a l’ermita, a peu de carretera, a les 11 del matí, per pujar en corporació i plegats fins a Berrús.

Jocs a l'Ermita de Santa Magdalena de Berrús. Autor: Carmel Biarnés i Biarnés (Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre). Reportatge: 28

Jocs a l’Ermita de Santa Magdalena de Berrús. Autor: Carmel Biarnés i Biarnés (Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre). Reportatge: 28

Antic emplaçament de Berrús durant el trasllat pedra a pedra. Autor: Carmel Biarnés i Biarnés (Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre). Reportatge: 28

Antic emplaçament de Berrús durant el trasllat pedra a pedra. Autor: Carmel Biarnés i Biarnés (Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre). Reportatge: 28


Podeu veure més fotografies de Berrús del fotògraf riberenc Carmel Biarnés aquí. I consulta el programa d’actes per celebrar els 50 anys de Berrús aquí.