Diada de germanor a Berrús entre Riba-roja d’Ebre, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca per celebrar el mig segle del trasllat de l’ermita pedra a pedra

Romeria conjunta dels pobles de Villalba i els Arcs, la Pobla de Massaluca i Riba-roja d’Ebre.

Romeria conjunta dels pobles de Villalba i els Arcs, la Pobla de Massaluca i Riba-roja d’Ebre.

Un miler de veïns de Riba-roja d’Ebre, Vilalba i la Pobla de Massaluca es van trobar aquest dissabte a l’ermita de Berrús per commemorar els 50 anys del trasllat d’aquest històric edifici del gòtic català, pedra a pedra, evitant que quedés submergit sota les aigües del pantà de Riba-roja l’any 1968.

Mig segle després d’aquells fets, ha tingut lloc una diada memorable, que va començar amb una solemne romeria conjunta pel camí que enfila cap a l’ermita dels tres pobles, encapçalada pels veïns de la Pobla, seguits dels vilalbins i, tancant, els de Riba-roja, tots ells amb la bandera i les insígnies pròpies de l’anada que fan cada any a Berrús. En el mateix ordre, durant la pujada en silenci se succeïen els càntics Vere Deus, Unitas Deus i Poble de Déu, poble en marxa, amb la tradicional coca al cap portada per l’alcaldessa riba-rojana de Santa Agda, fins a arribar al peu de l’ermita, on el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent Vidal, va oficiar la missa acompanyat per mossèn Miquel i mossèn David, rectors dels tres pobles, entre altres capellans de la contrada.

Salvaguarda d’un patrimoni i de moltes històries humanes

Parlaments de les autoritats en la jornada festiva per commemorar els 50 anys del trasllat de Berrús.

Parlaments de les autoritats presents en l’acte festiu.

“Visca Santa Magdalena! Visca Vilalba, la Pobla i Riba-roja!”. Així acabava una cerimònia que, més enllà del ritu religiós, volia reivindicar la preservació de la tradició i del pelegrinatge a l’ermita a Berrús, que perdura des del segle XVIII, quan els veïns d’aquest poblet es van dispersar entre els tres pobles agermanats per fugir del paludisme. Durant segles, els veïns dels tres pobles han mantingut les romeries a Berrús, cada any, tot i que cada poble en una jornada diferent.

El bisbe; el president de la Diputació, Josep Poblet; i els tres alcaldes van tenir paraules de reconeixement a les persones que fa mig segle van salvar l’edifici de les aigües, especialment els riba-rojans Dolors Cabré i el mossèn Venanci Fenosa, un fet històric que “no hagués estat possible sense la complicitat dels tres ajuntaments, dels serveis tècnics de la Diputació i del mecenatge de l’empresa Enher”, i que “no només van salvar un edifici i un patrimoni cultural de gran vàlua, si no també moltes històries humanes”, va dir l’alcalde de Riba-roja, Antonio Suárez.

“El coratge i l’audàcia d’aquella gent van fer possible que les pedres es traslladessin”, des de la vora del riu al capdamunt de la muntanya, a la partida de les Sogues, dins el terme de Riba-roja, “preservant la cultura col·lectiva i fent possible un fet tan bonic com que gent de tres pobles, i de dues comarques diferents, puguem retrobar-nos i compartir aquest dia”, va dir el president de la Diputació. Poblet va destacar la bellesa de Berrús, que ja havia visitat l’any 2014, després de les millores fetes per l’ens provincial a l’ermita del segle XII.

Un dia molt emotiu

Riba-rojans, massaluquens i vilalbins ballant jotes.

Riba-rojans, massaluquens i vilalbins ballant jotes en la diada de germanor a Berrús.

Entre els assistents moltes d’aquestes històries humanes, records familiars de l’anada a Berrús, testimonis vius d’una tradició que passa de generació en generació, i que riba-rojans, massaluquens i vilalbins fan perdurar en el temps. Després de 25 anys de la darrera trobada dels tres pobles, també per celebrar el trasllat de Berrús al seu emplaçament actual, dissabte a la plaça de l’ermita es va ballar la jota dels tres pobles en una diada de germanor i convivència que va acabar amb una paella per a mil persones i diverses actuacions musicals. Una jornada que no hagués estat possible sense la implicació de les entitats dels tres pobles, com les associacions de joves que van compartir la barra del bar instal·lada al refugi, en una bona mostra de la germanor que desperta Berrús entre Riba-roja d’Ebre, La Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs, els tres pobles que van acollir els habitants de la vila desapareguda sota les aigües del pantà i que han vist créixer els seus fills.

El Consell parroquial de Riba-roja va obsequiar amb una pedra amb la imatge del temple de Berrús a les autoritats assistents a l’emotiva trobada, entre elles els presidents dels consells comarcals de la Ribera, Gemma Carim, i la Terra Alta, Carles Luz; directors territorials, diputats provincials i alcaldes de poblacions veïnes.