L’Escola La Puntaire de Riba-roja celebra 25 anys amb la tradicional trobada anual a la plaça de la Vila

Les puntaires van mostrar el seu art a la plaça de la Vila.

Les puntaires van mostrar el seu art a la plaça de la Vila.

Unes 180 puntaires d’arreu de Catalunya i d’Aragó van participar, el diumenge 10 de juny, a la trobada organitzada per l’Escola Municipal “La Puntaire” de Riba-roja d’Ebre, que aquest any celebrava el 25è aniversari de la seva fundació. A partir de les 10, i durant tot el matí, les puntaires locals i les vingudes d’arreu es van reunir a la plaça de la Vila per fer una demostració conjunta del seu art.

Així, durant tota la jornada es va poder veure el treball de les puntaires amb els boixets, el fil i les agulles en els coixins de les participants, en directe i en una exposició, sota la mirada atenta de la geganta puntaire Úrsula de Riba-roja. La trobada va cloure amb el parlament de les autoritats, un sorteig de premis i un dinar de germanor. Hi van actuar els tabalers del Figots Satànics i el grup de ball local de la Susi va protagonitzar exhibicions de balls per amenitzar la jornada, amb diversos canvis de vestuari, dissenyat per les mateixes ballarines per a l’ocasió.

Aquest any, amb motiu del 25è aniversari, l’obsequi a les participants de la trobada ha estat un regal especial, fet per les mateixes alumnes de l’escola local. I és que durant els darrers mesos les puntaires riba-rojanes han elaborat diferents collarets fets amb punta de coixí, una mostra més de l’art amb les puntes de coixí que es fa al poble. La trobada ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, així com de patrocinadors com el BBVA, Tena Lady i Gallina Blanca.

Fan pràctiques dos dies a la setmana

Actualment, 15 riba-rojanes són membres actives a l’Escola Municipal La Puntaire. Es troben cada dimarts i divendres per aprendre l’art de les puntes de coixí de la mà d’una asconenca, i compartir la tarda. La junta actual està formada per Ana Belmar, Anita Franquet i la presidenta de  l’entitat, Rufina Alabart, qui fan una crida als riba-rojans i riba-rojanes de totes les edats perquè s’aficionin a l’art dels boixets, amb la mirada posada al relleu generacional dins de l’entitat.  A més, molts caps de setmana es desplacen a altres pobles per participar en trobades de puntaires, a través de les quals aquestes veïnes porten el nom de Riba-roja d’Ebre i la seva cultura arreu del país.

puntaires escola

Les puntaires riba-rojanes amb les autoritats locals i ballarines.

puntaires a la plaça

Fins a 180 aficionades a les puntes de coixí es van donar cita a Riba-roja.

Les puntaires van compartir un dinar de germanor.

Les puntaires van compartir un dinar de germanor.

La geganta puntaire Úrsula va estar present tota la jornada a la plaça.

La geganta puntaire Úrsula va estar present tota la jornada a la plaça.

Obsequi fet a mà per les puntaires del poble.

Obsequi fet a mà per les puntaires del poble.