Riba-roja convoca la quarta edició del festival Riu d’Art per a artistes nacionals i internacionals

A partir d’avui i fins el 28 de març es poden presentar les propostes artístiques a través del web riudart.cat

Cartell Riu d'ARt 2019 (català).

Cartell Riu d’Art 2019 (català).

Avui 15 de febrer s’ha obert la convocatòria del festival d’artistes nacionals i internacionals que, conegut com a Riu d’Art, se celebra al mes de juny a Riba-roja d’Ebre, i que aquest any arriba a la seva quarta edició. Fins al 28 de març, les propostes es poden presentar a través del web www.riudart.cat. El veredicte del jurat, format per persones relacionades amb el món de l’art i de Riba-roja, es farà públic la primera setmana d’abril, així que els artistes finalment escollits tindran dos mesos abans de la cita, que tindrà lloc del 10 al 22 de juny.

Riu d’Art és una iniciativa organitzada per la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, amb l’Associació Cultural Riba Rocks, oberta a artistes de totes les nacionalitats, aquest any de totes les edats. Parteix de l’art com a elements transversal i dinamitzador proposant-los una estada de dues setmanes la poble perquè els joves desenvolupin la seva proposta artística, alhora que es coneixen i fan xarxa entre ells per fomentar projectes internacionals entre artistes autòctons i d’altres països. L’organització els proporcionarà els espais urbans idonis on realitzar les seves intervencions: parets, façanes, jardins, places,… enguany com a novetat a partir de les propostes que es presentin i no d’espai prèviament seleccionats, fomentant així la creativitat dels participants.

La convocatòria està oberta a totes les disciplines artístiques. Es valorarà la seva integració amb l’entorn, així com la seva relació amb el context històric, social i cultural de Riba-roja. Una altra novetat d’aquest any és que s’augmenten els diners destinats als projectes: 300 euros per al viatge i 200 per a l’obra i el material de cada artista. L’allotjament i la manutenció durant l’estada va a càrrec de l’organització.

Fer gran la ruta Riu d’Art

Una de les obres d'art realitzades en l'edició de 2018 per la il·lustradora Roser Gay.

Una de les obres d’art realitzades en l’edició de 2018 per la il·lustradora Roser Gay.

Fins a la data, i després de tres edicions, ja s’han realitzat una vintena d’intervencions artístiques a Riba-roja amb la participació d’artistes de tres dels cinc continents del món: Regne Unit, Singapur, Xile, Àustria i Estats Units, a més de riba-rojans i del nostre país. I aquest any les expectatives són molt positives: «Esperem tenir molta participació, ja que l’edició anterior va ser tot un èxit», afirma el regidor de Joventut, Francesc Esteve, que diu que «en aquesta edició abans de publicar les bases hem rebut varies propostes. I el fet de que els artistes d’edicions anteriors ens diguin que volen tornar a participar al projecte ens encoratja a seguir treballant i ens reafirma en el projecte».

El festival neix el 2016, quan es va celebrar una prova pilot amb artistes riba-rojans, britànics i una finlandesa; en la segona edició en van participar sis, entre les 11 propostes que van optar al concurs; i l’any passat, en la tercera edició, n’optaren 28, dels quals deu van plasmar la seva obra en diferents espais del poble. Els dos darrers anys també hi ha participat l’Aula d’Art de Riba-roja d’Ebre.

De tot plegat n’ha quedat una ruta del Riu d’Art pels diferents emplaçaments del poble. I és que la iniciativa forma part de l’estratègia municipal de recuperació del centre històric riba-rojà. El fet que la majoria de les obres del concurs estiguin en espais oberts i en un enclavament al costat del riu Ebre pretén ser un factor diferenciador i singular, amb la perspectiva futura de convertir els carrers de Riba-roja en una gran galeria d’art a l’aire lliure.

Més informació del festival i la sol·licitud al web riudart.cat (català, castellà i anglès).

Cartell Riu d'ARt 2019 (català).

Cartell Riu d’Art 2019 (català).

Layout 1

En anglès.

Layout 1

En espanyol.