L’estiu arranca amb l’obertura de la piscina municipal i una ludoteca per a infants de 0 a 3 anys

L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre obrirà dissabte 20 de juny les piscines municipals, i durant el mes de juliol oferirà cinc places de ludoteca per a infants de 0 a 3 anys per compensar la suspensió temporal del servei de la llar d’infants durant l’estat d’alarma. També s’està treballant per poder celebrar la festa major, a finals d’agost, tot i que repensant espais i formats per fer-ho compatible amb la crisi sanitària.

Aquestes són les activitats inicialment previstes per aquest estiu, amb la pandèmia del COVID19 encara activa, i coincidint amb l’entrada aquest dilluns a la fase 3 de la desescalada, que comporta la flexibilització de les mesures de confinament a la regió sanitària de les Terres de l’Ebre. En aquesta transició cap a una nova normalitat canvia la normativa i s’eliminen les franges horàries, es permet la lliure mobilitat per la província de Tarragona i les trobades de fins a 20 persones. Tots els comerços poden obrir sense superar el 50% del seu aforament, així com els bars i restaurant, que poden servir a l’interior del local també, amb les terrasses a un màxim del 75% de la seva ocupació.

Piscines municipals amb nou horari

És en aquesta nova normalitat que les piscines municipals podran obrir portes, tot i que amb mesures excepcionals i protocols de neteja, com la desinfecció de les instal·lacions abans de la seva obertura al matí. L’horari serà de 10 a 14 hores i de 15 a 20 hores, obrint una hora abans del que era habitual per destinar una altra hora al migdia a desinfectar totes les instal·lacions. A més, s’han adquirit dos termòmetres làser i en accedir es prendrà a tothom la temperatura, en cas que se superi els 37,3 graus, com indica la llei, no es permetrà l’accés. No es descarta, en funció de com evolucioni la normativa, senyalitzar l’espai i adequar la zona d’hamaques i de pícnic per reduir el risc de contacte, així com limitar l’aforament. La setmana vinent l’Ajuntament farà un pregó amb tota la informació i els protocols concrets de seguretat i prevenció.

Per contra, el pavelló municipal continuarà tancat, només es permet l’accés un dia a la setmana a l’equip de futbol sala riba-rojà per entrenar-se. Però les instal·lacions del pàdel i la petanca estan obertes, seguint les pautes de seguretat. I la pesca individual també ha reprès l’activitat.

Casal d’estiu suspès, només ludoteca pels més petits

El ple municipal del pròxim divendres 19 de juny preveu l’aprovació del nou contracte per poder reprendre l’activitat de la llar d’infants el pròxim curs.

La suspensió del casal d’estiu per als nens i nenes de Riba-roja “és la notícia que mai hauria volgut anunciar, i menys després de la gran acceptació que va tenir l’any passat”, diu la regidora de Joventut i Igualtat, Maria Franquet, molt conscient de l’esforç que es demana a les famílies amb aquesta decisió municipal, motivada per la pandèmia. L’Ajuntament prioritza minimitzar el risc al contagi entre la població davant les dificultats de garantir el compliment de la normativa amb aquest col·lectiu. Amb tot, Franquet avança que s’està treballant per poder oferir alguna activitat en família durant l’estiu.

L’única activitat per nens serà el servei de ludoteca que es posarà en marxa de l’1 al 31 de juliol per a infants de 0 a 3 anys, que s’han vist afectats per la suspensió temporal del contracte de gestió de la llar municipal Els Figotets. I és que quan es va declarar l’estat d’alarma el contracte es trobava prorrogat pendent d’adjudicació, sine die, a la Fundació per a l’Acció Educativa, del grup Sagessa, i ambdues parts van decidir suspendre’l a l’espera que el Departament d’Educació permetés reobrir. De fet, el ple municipal del pròxim divendres 19 de juny preveu l’aprovació del nou contracte per poder reprendre l’activitat de la llar d’infants municipal al setembre, coincidint amb l’inici del nou curs escolar i amb la previsió inicial de 9 alumnes.

Mentrestant, aquest mes de juliol es prestarà un servei de ludoteca, a les instal·lacions de la mateixa llar d’infants, amb una tècnica i una monitora als matins, de 9 a 1 del migdia. Per ara només hi ha 5 places disponibles. “És una mesura excepcional a la que s’hi acolliran, en principi, quatre famílies que tenen la necessitat del servei per motius laborals”, diu el regidor d’Educació, Cristian Morales, que no descarta poder ampliar el nombre de places, si el Govern ampliés la ràtio permesa, sempre i quan puguem garantir el compliment el protocol de seguretat i prevenció”.

Pandèmia activa i criteris canviants

La pandèmia obliga a extremar les precaucions en els espais infantisl, com el parc de la plaça dels Jubilats.

I és que amb tot, les autoritats insisteixen que no s’ha de baixar la guàrdia, i cal continuar evitant el contacte i mantenir el distanciament social, fent ús de la mascareta, rentant-se bé les mans i amb freqüència i mantenint-se a dos metres d’altres persones, intensificant la neteja i desinfectant els espais públics. L’alcalde, Antonio Suárez, afirma que “els canvis de criteri en les mesures de desescalada són constants, inclús dins la mateixa fase, i tot acaba sent molt confús”, una situació canviant que des de l’Ajuntament atribueixen a les necessitats i la realitat social en les àrees metropolitanes del país, però que “en el cas d’un poble com Riba-roja no necessitem forçar ni accelerar el relaxament si la pandèmia continua activa. La prioritat és mantenir el control de la situació i no menystenir les recomanacions sanitàries”.

Des de l’Ajuntament es fa una crida a la responsabilitat dels riba-rojans. Com més gent, més contactes i més fonts potencials d’infecció; la decisió final és de cada individu, que en funció de l’edat, l’estat de salut i les circumstàncies vitals decidirà el nivell de risc en el qual se sent còmode. “És important no perdre de vista que la realitat econòmica precipita decisions però la crisi sanitària continua activa i no només es pot pensar en un mateix, sinó que cal pensar en tota la comunitat, protegint persones del nostre voltant, familiars i amics que poden ser més vulnerables a causa de malalties cròniques o factors de risc, com l’edat avançada”, afegeix l’alcalde.

Tancament del curs escolar

Divendres 19 de juny acaba aquest curs escolar atípic.

La realitat és que divendres 19 de juny acaba aquest curs escolar atípic i només dos alumnes s’han incorporat aquests darrers dies per seguir una tutoria, amb cita prèvia. “L’escola ha fet un Pla d’Obertura, amb la mirada posada ja en el Pla de contingència de cara a l’inici del pròxim curs al setembre, i tenint en compte que la majoria de famílies riba-rojanes han optat per no portar per ara els seus fills a l’escola per precaució davant la crisi sanitària”, diu la directora, Olga Casals, que valora molt positivament la resposta de l’alumnat a les activitats proposades durant el confinament: “Hem tingut famílies molt col·laboradores i la resposta dels nens que han retornat la feina ha estat molt bona. Amb tot, hi ha alumnes a qui els hem perdut la pista i som conscients que no a tots els nens se’ls ha pogut fer un acompanyament perquè treballaven i la situació és excepcional”. Les mestres estan valorant fer algun tipus d’acomiadament del curs, i que els alumnes puguin recollir el material que es va quedar a l’escola, en els pròxims dies explicaran com ho posen en pràctica.

Podeu consultar la normativa d’aquesta fase 3 al BOE i al web de Activem Catalunya.