Les dones de Riba-roja celebren Santa Agda reivindicant “la nostra Festa” tot i la COVID-19

Si aquest fos un any «normal», aquests dies Riba-roja d’Ebre bulliria d’activitats organitzades per les dones del poble que, des de fa 34 anys, celebren la festa en honor de Sant Agda. Ja s’hauria proclamat l’Alcaldessa i les Regidores de 2021, alguna riba-rojana fora vila hauria pregonat Santa Agda a la Sala de Plena, la mateixa nit del ball a la Societat, un dia de retrobaments i records que enguany, com tantes altres cites del calendari, la COVID-19 ha obligat a suspendre de l’agenda municipal.

Ni jocs tradicionals, ni mostres gastronòmiques, ni processó amb la coca beneïda al cap –imatge tradicional d’aquesta festa coneguda arreu– ni tampoc el berenar servit pels homes. La pandèmia no permet tirar endavant el protocol de la Festa de Sant Agda que aquest 2021 celebraria 35 anys, i que està declarada d’Interès Comarcal.

Malgrat tot, demà 5 de febrer a Riba-roja és festiu local. El balcó de l’Ajuntament lluirà com tots els dies de festa major al poble i l’Associació de Dones ha adaptat els actes a les circumstàncies actuals per no deixar perdre una data simbòlica per a les ribarojanes, reivindicant el lema que va veure néixer: «Fem la nostra Festa».

Missa i imatges de records en línia
Cartell santa Agda 2021.La Junta de l’Associació de Dones participarà de la missa en honor a Santa Agda que, tot i que amb aforament limitat, se celebrarà a les 12 del migdia, amb una ofrena a la patrona. També hi participaran l’Alcaldessa i la Regidora de Santa Agda, Maria Rosa Garcia Piñol i Eva Viol Ambrós, que ostentaran el títol i l’honor de representar les dones ribarojanes un any més, fins a la propera cita de 2022.

La resta de la jornada la celebració es portarà a les xarxes socials de l’Associació de Dones de Riba-roja, a Facebook i a Instagram, on s’aniran penjant vídeos recopilatoris de cartells, i imatges d’alcaldesses i regidores, pregoneres, berenars i activitats d’altres anys per mantenir viu el record de la festa. També es fa una crida perquè tothom que ho vulgui comparteixi fotos d’aquesta diada amb l’etiqueta #santaAgda2021, amb el record de la mare, la iaia, la veïna, les amigues… d’un 5 de febrer especial.

Caminada en favor de la lluita contra el càncer
A més, igualment en línia, l’Associació promou contribuir amb la Lliga contra el Càncer Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, com es venia fent els darrers anys amb la cursa de santa Agda, i ha posat en marxa una inscripció solidària de 5 euros per una caminada virtual, entre avui i el diumenge 7. Tot i no poder fer una quedada sí que s’anima a penjar les fotos del recorregut que cadascú faci amb les etiquetes #AixiHoVivim i #Dia-MundialdelCàncer. Entre els participants se sortejaran diversos productes de la Lliga.

‘Fem la nostra festa’
Ja han passat 35 anys després d’aquella primera edició de la Festa de Santa Agda, de la qual les seves impulsores, Dolors Aguilà i Maria Vilàs, en van explicar els orígens en la 30a edició, aprofitant que en van ser les pregoneres. «No podem perdre la festa”, diu la presidenta de l’Associació de Dones de Riba-roja, Leo Cervelló, recordant les paraules de Dolors i Maria de fa cinc anys:

En paraules del discurs de l’Alcaldessa al 2020, Maria Rosa Garcia, és “un honor, un goig i un orgull poder representar al meu poble i a les dones de Riba-roja en aquesta festa. Tinc la sort de gaudir del poble i del contacte amb la gent a diari, gràcies a la meva feina. I, com a alcaldessa, us puc prometre que continuaré estimant i cuidant als riba-rojans i els riba-rojanes mentre visqui”. Garcia va voler també agrair i reconèixer el paper de tots aquells que treballen des del capdavant de les entitats per fer poble.  

En el seu torn, la pregonera de 2020, Tere Corcuera, en un discurs molt emotiu i molt orgullosa d’haver contribuït amb la festa, com moltes riba-rojanes, va dir a totes les presents que omplien la Sala de Plens: “Només us demano no deixar perdre la festa ni l’Associació de Dones. Col·laboreu amb elles, parleu entre entitats, amb la Plataforma Feminista, amb la Txavalada, amb les senyores que omplen de vida la biblioteca, amb les dels Jubilats, les regidores… Parleu totes. Intenteu reunir-vos del que voleu fer pel poble, estigueu juntes, perquè la unió fa la força, respecteu el que facin les unes i les altres… Que no passi com tantes altres activitats que s’han perdut amb els anys, com les Majorettes o el patinatge”.

I és que com va dir fa un any la regidora d’Igualtat, Maria Franquet, que ha viscut la festa tradicional des de ben petita, cal “recuperar l’essència dels seus inicis com a element transformador de la societat local i consolidar-la com lo que ha estat: una reivindicació col·lectiva de les dones per la llibertat i la plena igualtat”, sense perdre de vista que el món està canviant i les noves generacions han obert els ulls, ja no ens fa pot denunciar que la vida de les dones està marcada per la injustícia i la desigualtat social”. Per a la jove regidora i les noves generacions, aquesta festa és una oportunitat per a “la sororitat: per celebrar que entre dones ens cuidem, i no per posicionar la dona per sobre l’home sinó per celebrar que anem i compartim la vida amb qui volem; per reivindicar que exercim plenament els nostres drets i amb total llibertat”.

Santa Agda 2020