Art al carrer per reivindicar la igualtat de la dona en la celebració del 8M a Riba-roja

 

Per previsió alta de pluja durant tot el dia, els actes del 8 de març es traslladen, amb els mateixos horaris, al divendres dia 12. 8 de març, cada dia!💪🏽💜

Riba-roja d’Ebre se suma a la celebració del 8M, Dia Internacional de les Dones, per denunciar un cop més les “greus discriminacions que pateixen sistemàticament les dones, agreujades encara més durant la pandèmia pels hàbits patriarcals i estereotips ben arrelats” en la nostra societat. Les dades són contundents: “La presència de les dones ha estat majoritària en ocupacions de primera línia durant la pandèmia: 64% en la venda de productes bàsics, 86% en personal de neteja, el 80% en serveis socials, el 84% en residències i el 70% en els sectors sanitaris i farmacèutic, i tot i això, gairebé en el 60% de les llars la dona s’ocupava de manera principal o en exclusiva de les tasques domèstiques durant el confinament de març-abril”.

Així ho posa de manifest l’Institut Català de la Dona i el seu dossier de l’Impacte de gènere de la COVID-19, impulsat des de l’Observatori d’Igualtat de Gènere. I així ho expressaran membres del Col·lectiu Feminista i de l’Associació de Dones de Riba-roja d’Ebre aquest dilluns, 8 de març, en la lectura pública el manifest del 8M, que es farà al punt de les 12 del migdia per megafonia municipal.

Exposició, música i invitació a expressar-se

Cartell amb totes els actes.

No és l’únic acte reivindicatiu d’una jornada per reclamar que “totes les dones, des de la nostra diversitat, tinguem els mateixos drets i oportunitats que teníeu (els homes) des del moment de néixer”, interpel·la el Manifest del 8M d’enguany, en una crida també als homes riba-rojans perquè “ha arribat l’hora que us apunteu massivament en la lluita per una societat justa”.

A través de l’art, la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre donarà visibilitat a aquesta lluita amb una exposició de retrats fotogràfics que, amb el títol Gràcies, recull imatges de dones de diferents sectors que han sostingut la nostra societat durant la pandèmia. Estarà situada durant tota la jornada a la plaça de la Vila, i compartirà espai al matí amb una instal·lació participativa que convida a tot el veïnat a penjar els seus missatges en un estenedor creat per aquesta diada: Parla ara que hi ha roba estesa. Un viatge musical en la lluita feminista ambientarà, a migdia, la jornada per la megafonia municipal.

A més, els membres de la Txavalada participaran, juntament amb la resta d’associacions de joves de la Ribera d’Ebre, en una acció també reivindicativa a través de les xarxes socials de Facebook i Instagram, que es podrà seguir amb l’etiqueta #RiuDeCures.

Tot plegat, amb l’objectiu que aquesta crisi no suposi un pas enrere en cap dels avenços socials que el feminisme ha assolit els darrers anys, especialment pel que fa a la consciència social envers la igualtat, també a Riba-roja.