L’art i la Cultura, protagonistes de la Diada de Sant Jordi a Riba-roja d’Ebre

La Pista d’Estiu de la Societat ha acollit avui una diada de Sant Jordi en família, on els principals protagonistes han estat els nens, els amants de la poesia, la música i la Cultura. Els participants han gaudit d’activitats al voltant dels llibres i la lectura, organitzades per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, i d’un espectacle de música i màgia que ha arrancat amb aplaudiments del públic assistent reivindicant que la Cultura és segura, després de mesos de sequera d’actes culturals presencials per la pandèmia.

El taller de punts de llibre ha encetat un matí d’activitats de Sant Jordi a la Pista de la Societat.

La jornada ha començat amb els més petits fent un punt de llibre amb papers de colors i plantes seques, en un taller organitzat per l’Aula d’Art Municipal que ha acabat amb un mercadet intercanvi de contes de segona mà.

Un dels moments més esperats del matí ha estat el contacontes multilingüe que ha anat a càrrec de famílies de l’escola sant Agustí. Madalina Ivu, la mare de l’Aina, ha explicat en romanès el conte Girafele Nu stiu sa danseze (Les girafes no saben ballar); Emma Day, amb la seva neboda Nura, ha llegit en anglès The snail and the whale (El caragol i la balena); Yolanda Pino, amb la seva filla Naiara, ha escollit Tengo un volcán; i la Núria Guerrero i Lluís Busom han explicat Els tres porquets amb titelles.

A més, de manera espontània, dos nens del públic s’han afegit al cartell: l’Elisabet i el Rem s’han animat també a llegir un conte en públic, en el cas de la nena una història creada per ella mateixa aquest matí amb el títol La cassola.

 

Recital de poesia, homenatge a Felícia Fuster

La regidora de Cultura, Maria Franquet, presenta a Maria Jose Franquet al recital en homenatge a Felicia Fuster.

La regidora de Cultura, Maria Franquet, presenta a Maria Jose Franquet al recital en homenatge a Felicia Fuster.

El vermut l’ha amenitzat, ja amb un públic més adult, Maria José Franquet, qui ha protagonitzat un recital de poesia homenatjant Felícia Fuster en l’any del centenari del seu naixement. Franquet confessa haver descobert fa poc a aquesta autora: poetisa, pintora i traductora, i du agradar-li molt. Per això ha volgut participar en la Diada organitzada per la Regidoria compartint la lectura pública de poemes com No em despulleu, el poema triat per l’Institut de les Lletres Catalanes (ILC) per celebrar el Dia Mundial de la Poesia 2021, o Cançó per a ningú, que parla de com s’ha de tirar sempre endavant, entre d’altres. La regidora de Cultura, Maria Franquet, ha estat l’encarregada de presentar el recital.

Música i màgia

A la tarda, els actes de Sant Jordi han continuat amb un concert amb l’orquestra Mediterrània, amb show de màgia inclòs. Petits i grans han gaudit d’un repertori més breu del previst per la pluja, que ha fet acte de presència a la segona part de l’espectacle. Malgrat tot, aixoplugats sota els porxos de la Pista d’Estiu, els riba-rojans han pogut veure en directe al jove mag Márquez, qui ha sorprès amb els seus trucs amb cordes, cartes, monedes, mocadors i fins i tot mitjons, i endevinant números i matrícules davant la sorpresa del públic. Els més petits s’han delectat per participar de l’espectacle i han acabat tots amb l’orquestra, que ha cantat la cançó de comiat amb el futur de Riba-roja sobre l’escenari i agraint l’aposta de l’Ajuntament per donar suport a la Cultura en aquests temps díficils i de confinaments.

 

Dos dies d’activitats

Tot plegat ha posat el punt final a dos dies d’actes al poble per celebrar la Diada de Sant Jordi. Ahir divendres ja es va celebrar un taller de lettering amb l’Adriana Monclús i la música catalana va sonar com tots els dies festius d’ençà de la pandèmia per la megafonia municipal. No han faltat tampoc la tradicional venda de roses i llibres als comerços locals, que aquests dos dies han engalanat els seus aparadors amb cartells de Sant Jordi elaborats pels alumnes de l’escola, els quals com cada any han estat obsequiats per l’Ajuntament amb llibres, enguany de Gianni Rodari.

Podeu veure més contingut de la jornada a les pàgines d’instagram de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre i l’Aula d’Art Municipal.