Benvolguts riba-rojans i riba-rojanes,

La llum de primera hora del matí fins ben arribat el migdia entra des del balcó al despatx d’alcaldia. A l’exterior, un silenci eixordador anuncia una primavera diferent que avança exultant, després de les abundoses pluges de finals d’hivern. La vida continua i els ribarojans ho contemplem des dels balcons… o més que contemplar, hi participem des dels balcons. Tot i no haver pogut exercir de riba-rojans a les nostres ermites, la nostra voluntat de ser poble no ha perdut un bri d’embranzida resignada des d’aquests ponts que connecten les nostres llars amb l’exterior. Des de les felicitacions d’aniversaris tots els migdies, que ens han apropat a aquell veí que viu a l’altra punta del poble, al vermut dels diumenges que enginyosament hem traslladat de les terrasses dels bars a les nostres cases, al balcó, nexe i simbiosi entre l’amagatall privat i l’espai públic, amb voluntat unívoca de continuar sent poble.

Aquest nou espai web des del qual m’adreço, al que hem batejat ‘Ens quedem a casa’, s’ha pensat com a punt de trobada de tots els veïns, un reflex compartit del quotidià dia a dia del confinament a Riba-roja d’Ebre. És un espai amb informació de la COVID 19, amb propostes, reptes i exposicions virtuals per continuar teixint la societat local perquè que, tot i que ara ho fem des de casa, els veïns en conjunt continuem exercint de riba-rojans. La vida continua.

Fa uns dies, com cada any, des de la regidoria de Cultura es feia arribar als nostres infants els llibres de la Diada de Sant Jordi, mentre roses casolanes penjades als balcons escoltaven els retalls de poesia i relats de molts veïns que des de la Casa de la Vila arribaven als nostres caus. Aquest any la Diada que ens ha deixat un conte il·lustrat, pels infants i no tant infants, i una llegenda on un nou protagonista fa presència i els vells coneguts adquireixen nous rols… res més que la vida mateixa.

I és avui, la situació canviant ens obliga a reinventar-nos, i és així com neix l’espai Ens quedem a casa de la web municipal. La web de Riba-roja, com l’Ajuntament, és una eina al servei de tots els ciutadans, per això us animem a participar de les iniciatives. L’objectiu del web és donar espai als diferents col·lectius, i s’ha ofert a l’escola com una eina de transmissió de coneixement i feedback entre mestres i alumnat local.

En el moment d’escriure aquestes paraules, a finals d’abril, ho faig des de la tranquil·litat de no haver-hi cap cas positiu de COVID al poble, senyal que estem fent bé les coses. La responsabilitat individual i un Ajuntament de la mà ens porten als millors resultats. Continuem així! Seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries i compaginant aquest estat d’alarma amb el nostre dia a dia, que inexorable continua, minimitzant l’impacte d’aquesta crisi sobre les nostres vides.

Aquestes setmanes de confinament hem viscut moltes emocions. I, en el meu cas, com alcalde, he descobert noves emocions quan he pogut parlar via telefònica amb aquelles persones que viuen soles i tenen els fills vivint fora vila. Des del Consistori hem estat a prop de tots aquells veïns d’una generació que ja havien viscut, de joves, situacions difícils i complicades, i que sovint m’han animat amb una lliçó de vida.

Us animo a acabar aquest confinament amb la mateixa o major responsabilitat que ho heu fet fins ara. Us demano que continuem exercint de riba-rojans des de les nostres llars. Fem del web municipal i de les xarxes socials el punt de trobada d’iniciatives comuns: sant Jordi, la festa local de la clotxa, el concurs de paelles del proper Primer de Maig… #JoEmQuedoARibaroja

Vull agrair des d’aquest espai la bona feina feta pel comerç local, que ens ha mantingut ben abastit de queviures de primera necessitat i pel servei domiciliari a la gent gran. No podem deixar de fer arribar el nostre agraïment més sincer i profund a tots els professionals de la sanitat i a tots aquells treballadors de feines essencials –des del camp agrícola fins al supermercat, passant pel transport-. També al personal de l’Ajuntament, en una Casa de la Vila, que tot i estar tancada de portes enfora, ha continuat treballant de portes endins, per continuar desenvolupant tots aquells projectes de futur, ja que la vida continua en un poble que té futur.

Antonio Suárez Franquet
Alcalde de Riba-roja d’Ebre

El dia a dia a Riba-roja d’Ebre…

Pregons electrònics

Notícies