Literatura juvenil, còmic en català i vins ecològics protagonitzen la XVI Copa de Lletres
Mig centenar de riba-rojans han degustat la 16ª edició del Copa de Lletres, que en aquesta ocasió ha apostat per la literatura juvenil i per un gènere molt minoritari: el còmic en català, amb els escriptors convidats Alfred Sala i Pilar Garriga. El petit celler de Rasquera Biopaumerà ha maridat la vetllada literària amb els seus vins ecològics, acompanyats del producte local de Cal Grando i Somper.
Després de 16 edicions i 45 autors d’arreu, el Copa de Lletres ha reivindicat, un cop més, el plaer de la lectura i la importància d’actes com aquest que, tot i celebrar-se en un entorn rural, marcat pel despoblament i l’envelliment de la població, són vitals per preservar la llengua i la literatura catalanes. Ho demostra l’ús de la llengua: un 35% a les zones urbanes, enfront del 75% de l’ús del català als pobles, ha destacat Josep Cid, un dels organitzadors, juntament amb Maria Franquet i Maria José Franquet.
El context en la escriptura
A la taula, presentant la seva obra, un autor barceloní a qui el públic haurà llegit, tot i no saber-ho: Alfred Sala, traductor al català i el castellà dels còmics d’Astèrix i Lucky Luke. L’autor ha parlat del darrer còmic que ha traduït: Nocturn berlinés, protagonitzat per un clàssic de la novel·la gràfica dels anys 80: Corto Maltés. Sala ha contextualitzat l’època del nazisme incipient en la que s’ambienta el còmic, amb una exposició de l’ambient cultural i social del Berlín de 1924. Una presentació que ha estat tota una invitació a llegir la seva nova novel·la: Barcelona 1940: Objectiu Himmler!!, també amb el nacional-socialisme de fons, que sortirà publicada a finals d’aquest mes de novembre.
Experiències personals per escriure novel·la
L’espumós Helga brut nature de garnatxa negra, un gran reserva de 2018 per aquesta ocasió, ha servit per fer una pausa i degustar el producte local abans de donar la benvinguda a Pilar Garriga, que també ha presentat la seva obra, en el seu cas molt marcada per les seves vivències. Si Alfred Sala mostrava al públic el grau de coneixement que té un escriptor sobre una època per poder traduir un còmic o escriure una novel·la; Laura Garriga testimoniava i provava com escriure narrativa a partir de l’experiència personal i la imaginació, combinant realitat i ficció. L’autora ha explicat records d’infantesa, els seus viatges i el contacte amb orangutans i ximpancés que ha recollit a títols com Un estiu a Borneo, L’home del bosc, Un estiu a Tacugama, Un estiu al Priorat, Un estiu al Delta…, sempre protagonitzats per dos personatges joves ficticis que l’acompanyen al llarg de la seva obra. Protagonistes inspirats en els seus fills i els alumnes que han passat per l’aula d’aquesta mestra ja jubilada: de nou realitat i ficció per escriure un llibre.
La vetllada literària de tardor a Riba-roja, que coincideix amb la Va Festa de l’Oli de Ginebre el primer cap de setmana de novembre, ha acabat amb la degustació de dos vins ecològics de Biopaumerà que es poden trobar a la botiga del poble Somper: Blanc de Noirs, amb garnatxa negra de collita més tardana que l’escumós inicial; i Iuvenis, més lleuger, amb un cupatge de garnatxa i cavernet.