Riba-roja aposta per transformar el Nucli Antic en una galeria d’art a l’aire lliure amb ‘Un Riu d’Art’

1 inici recorregut entrada poliesportiuRiba-roja d’Ebre ha acomiadat la segona edició d’Un Riu d’Art amb una passejada popular pels carrers del poble durant la qual els artistes locals i internacionals participants han pogut presentar als veïns les seves creacions, realitzades els darrers dies en diferents indrets del municipi. La iniciativa, organitzada per l’Ajuntament de Riba-roja i l’Associació local Riba Rocks amb el suport de la Direcció General de Joventut de les Terres de l’Ebre, es consolida així com a punt de trobada d’artistes per a la transformació i millora del Nucli Antic de Riba-roja.

En total, sis intervencions artístiques, el doble que l’any passat: tres d’artistes internacionals i tres d’artistes locals, que van ser escollits entre les 11 propostes que es van presentar a concurs en aquesta segona edició d’Un Riu d’Art. I una bona valoració d’aquesta trobada d’artistes que vol “aconseguir, any rere any, que els carrers, racons i miradors de Riba-roja es converteixin en una gran galeria d’art a l’aire lliure», explica el regidor de Joventut, Francesc Esteve, impulsor del projecte, per a qui “l’art és també regeneració de façanes, de carrers i una eina més per a la protecció i conservació del patrimoni».

9 murals baixada al riu de dos artistes

De fet, les intervencions artístiques d’Un Riu d’Art tenen com a escenari principal el Nucli Antic de la població perquè el projecte s’emmarca dins l’estratègia municipal de recuperació del centre històric riba-rojà, complementant així altres actuacions urbanístiques realitzades els darrers anys: “El fet que la majoria de les obres estiguin en espais oberts pretén ser un factor diferenciador i singular i, a mitjà termini, poden convertir el poble en un lloc d’atracció turística i cultural”, diu Esteve amb la vista posada en crear un futur recorregut per totes les obres artístiques, a mesura que es vagin succeint les edicions d’Un Riu d’Art.

Recorregut per les obres d’aquesta segona edició

7 obra sara mansEl recorregut es va iniciar al poliesportiu municipal, on s’ha instal·lat una escultura titulada La Sumera i l’unicorn, realitzada amb retalls de ferro per l’escocesa Jennifer Kilgour. Després de passar per davant del mural que l’any passat es va fer a la façana de l’Escorxador, la comitiva es va dirigir al carrer Sequer per conèixer de primera mà el mural l’Arbre de la vida, realitzat per alumnes de l’Aula d’Art de Riba-roja d’Ebre “per retre homenatge a totes les persones del poble i també a les que ja no hi són”, en una iniciativa que es vol portar a altres carrer del poble.

El següent punt on es van aturar els veïns va ser la plaça del Forn, on l’anglesa Sarah Misselbrook, afincada des de fa uns anys al poble, va presentar als seus convilatans l’obra Comunió amb la vida, unes jardineres en forma de mans fetes a partir de motlles de mans de riba-rojans, una idea que es vol expandir a altres indrets del poble.

10 murals dos artistesDos dels artistes internacionals que han visitat Riba-roja els darrers dies per participar en Un Riu d‘Art, Anna Georghiou i Phil Bird, van explicar com van concebre l’obra Les portadores d’aigua i la dona de l’Arc de Sant Martí, situada a la baixada cap al riu propera al mirador de la Pena. Els autors van confessar haver-se inspira en la tradició i la natura que han descobert en aquesta visita al municipi, al igual com Oliver Hall (Southampton, Regne Unit) a l’hora de pintar el mural «Cicle, temps, tradició» a la plaça del Forn, en aquest cas fent un paral·lelisme de l’aigua corrent pel riu amb els peus que corren per la cursa pedestre, que és un dels actes destacats de la festa major del poble a l’agost.

Abans del punt i final musical, a la mateixa plaça del Forn, l’artista riba-rojà Adrià Cid, va explicar el projecte de mural de ceràmica que està fent per a un dels miradors del riu, que encara no està acabat, però que es podrà veure properament. Al final, els assistents van gaudir de dues actuacions musicals en directe a càrrec de dos dels artistes multidisciplinars que també presentaven les seves obres d’art, l’Adrià Cid i el grup Trobadour’s Garden, format per Anna Georghiou i Phil Bird.

Crida a «posar guapa a Riba-roja»

Durant la presentació de les obres, el regidor de Joventut va fer una menció especial a la directora de l’Aula d’Art, Isabel Torres, a qui va felicitar «per la seva dedicació, compromís i paciència en la tasca de la formació». Esteve, a més, va animar tots els veïns a participar en la iniciativa, ja que «posar guapa a Riba-roja, està a la mà de tots. El fet d’arranjar una façana o posar una planta al balcó ja és el petit gra d’arena perquè el nostre poble acabi tenint un encant especial».

En aquest sentit, el pròxim divendres 14 de juliol, tindrà lloc una xerrada a càrrec del Dr. Josep Bertran sobre «L’arquitectura com a solució? Idees per al nucli antic de Riba-roja d’Ebre”, que servirà per presentar les propostes dels alumnes d’arquitectura de la Facultat d’Arquitectura de Reus.

2 artista poli 4 façana actuació feta al 20166 alumnes escola art davant arbre11 mural plaça forn peus12 actuació adrià cid plaça forn13 gent a la plaça forn8 detalls mans