Alumnes d’arquitectura de la URV exposen les seves idees per recuperar el Nucli Antic de Riba-roja

El professor de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus (ETSA) de la URV, Josep Bertran, va presentar aquest divendres 14 de juliol un seguit de conclusions sobre el centre històric de Riba-roja, a partir de l’estudi L’arquitectura com a solució? Idees per al nucli antic de Riba-roja d’Ebre. La presentació, realitzada a Zona Líquida, recollia el treball dels alumnes de cinquè curs del Grau d’Arquitectura de la URV, que en els darrers mesos han fet una anàlisi de l’estat de la part antiga del poble: des de l’estat de conservació dels edificis fins a la relació del Nucli Antic amb el riu i les possibles actuacions, proposant millores pel centre històric riba-rojà, sempre respectant les seves característiques originals.

xerrada arquitecturaDe moment «són només idees, propostes no vinculants i no es preveu, per ara, cap intervenció pública», explica el regidor de Promoció Econòmica, Josep Maria Piñol. Tot i així, com ell mateix ja va aclarir a l’inici de la xerrada, un dels grans reptes de Riba-roja és la recuperació del nucli històric i, en aquest sentit, “el debat és fonamental. A més punts de vista, més maneres d’actuar». Piñol també ha valorat molt positivament tant el contingut de les propostes, com el nombre d’assistents, ja que «és el reflex que d’alguna manera el poble va fent seu l’objectiu de recuperar el Nucli Antic».

El debat entorn els reptes urbanístics que afronta el municipi de cara al futur està previst que es duguin a terme al Grup de Cultura i Patrimoni, creat en el marc del Pla Estratègic Impulsa 20.30, que tot just ha començat a treballar aquest mes de juny passat.

Conclusions de l’estudi universitari

En el cas de Riba-roja, el professor Josep Bertran a posar l’accent en la recuperació de la façana fluvial, ja que dóna és la imatge del poble des de l’altre costat del riu, per això va qualificar «d’elements de l’estructura urbana de gran interès» els quatre miradors sobre el riu Ebre que hi ha al poble: el de la Pena, el de Jesús Moncada i els dos que es van obrir l’estiu passat, arran de la remodelació del carrer Sequer.

Un altre aspecte destacat de l‘estudi és la necessitat d’impulsar programes de rehabilitació al Nucli Antic, atenent el mal estat de conservació de molts dels seus edificis, molts abandonats o amb patologies constructives sobre les quals cal actuar. En aquest sentit, a més d’identificar els edificis, els alumnes universitaris han fet propostes en el marc de l’assignatura optativa de cinquè curs «Centres històrics i renovació urbana». Entre aquestes: actuacions de millora i rehabilitació respectant el tipus de construcció, els materials i els colors de les façanes; el plantejament de noves activitats, com la creació d’hotel rural al Carrer Sequer o la recuperació d’uns baixos a plaça del Forn com a agrobotiga; i altres aspectes relacionats amb els paviments, els colors de les façanes o el tipus d’enllumenat.


El Nucli Antic, un lloc per viure-hi

IMG_1026La col·laboració amb la Universitat s’emmarca dins l’estratègia municipal de recuperació del centre històric de Riba-roja. Piñol insisteix que «la reactivació del Nucli Antic no sorgirà d’intervencions puntuals. Ha de ser en profunditat, combinant tots els factors, i la demostració final de la reactivació serà el repoblament».

Els darrers anys s’han fet diverses actuacions de millora en la zona històrica, com la instal·lació de jardineres, la recuperació de la placeta del Portal, l’arranjament del carrer Sequer, del Carrer Major i la plaça del Forn, la il·luminació dels porxos del Titat i del carrer la Palla i la de la roca de Mirador de la Pena sobre el riu Ebre. En aquesta línia estan també, per exemple, les actuacions artístiques d’Un Riu d’Art fa només un parell de setmanes o el camp de treball «Cuidem l’entorn», que comença aquest dimecres 19 de juliol i on quinze joves d’entre 14 i 17 anys treballaran per millorar la façana fluvial, així com la seva senyalització i enjardinat.

“La finalitat d’actuar al Nucli Antic no és portar turisme, és fer-lo habitable i generar autoestima, d’aquí vindrà l’atractiu i, per tant, el turisme», conclou el regidor de Promoció Econòmica.