Cinc artistes internacionals i cinc autòctons es donen cita a Riba-roja en el tercer concurs Riu d’Art

Tot a punt a Riba-roja d’Ebre per acollir a partir d’aquest cap de setmana, i fins al pròxim 30 de juny, als artistes participants en la tercera edició del Riu d’Art, el concurs d’art internacional que promou la regidoria de Joventut i l’associació Riba Rocks amb l’objectiu de crear xarxa i desenvolupar projectes entre joves artistes autòctons i d’altres nacionalitats, alhora que es recuperen espais urbans. L’estada al poble, que culminarà amb la presentació pública de les obres realitzades durant el concurs a diferents espais del poble, el dissabte 30, permetrà als artistes seleccionats conviure i compartir experiències en un entorn rural com Riba-roja.

El jurat, en la seva primera reunió a Zona Líquida per obrir els sobres de les propostes presentades a concurs aquest any.

El jurat, en la seva primera reunió a Zona Líquida per obrir els sobres de les propostes presentades a concurs aquest any.

En total són deu artistes seleccionats: cinc autòctons i cinc procedents d’altres països del món: Singapur, Regne Unit, Àustria, Estats Units i Xile. Hi optaven 28 artistes de fins a 18 països de quatre dels cinc continents (excepte Oceania). En l’elecció de les obres, el jurat ha tingut en compte la integració amb l’entorn i la relació amb el context històric, social i cultural de Riba-roja. Així, hi ha propostes molt originals, moltes de les quals promouen la interrelació dels artistes amb els veïns del poble i la seva contribució en el resultat artístic final. Les intervencions es realitzaran als carrers Major, Garites, Sequer i Sant Bartomeu, així com al passeig fluvial i al Calvari.

Intervencions artístiques a l’aire lliure

L’intercanvi cultural d’aquestes dues setmanes deixarà al poble murals, composicions realitzades amb objectes naturals, il·lustracions, muntatges, grafitis, pintura, ceràmica… En el cartell hi ha una representació de joves artistes riba-rojans: Adrià Cid i Albert Bonet, que faran una intervenció artística conjunta a la façana del nou taller de ceràmica de Cid, a l’antiga peixateria del carrer Major; la jove Roser Gay, que plasmarà una de les seves il·lustracions al carrer Garites, en una al·legoria de la lluita contra el despoblament rural que ella mateixa viu en primera persona després del seu retorn al poble i d’instal·lar-se a Zona Líquida a treballar; Ekaitz Sánchez, de Reus però de família riba-rojana, que participa en el concurs amb una obra a gran escala combinada amb disseny gràfic que vol reflectir la identitat riba-rojana; i el lleidatà David Artal, de nom artístic Fil, amb un mural sobre l’Equilibri entre Riba-roja, l’Ebre i la natura, relació entre cultura, riu i entorn. A més, el col·lectiu d’artistes locals de l’Escola Municipal d’Art, que faran un nou arbre de la vida com el que l’any passat van fer al carrer Sequer, un nou homenatge a les persones del poble, també a les que ja no hi són.

Artistes internacionals

Quant al cartell internacional, la ballarina nord-americana Karen Harvey farà un espectacle de dansa documentant els moviments de l’artista a través de fotografies; l’arquitecta xilena Romina Cristi, que s’autodefineix com a investigadora urbana i aprofundeix en la integració de l’art en el paisatge urbà, realitzarà una instal·lació amb flascons plens de tresors de la gent del poble; la il·lustradora i gravadora austríaca Bianca Tschaikner s’inspirarà de la visita i descobriment del poble per pintar un gran mural; Carys Wilson, del Regne Unit, explotarà la relació amb l’entorn natural del poble i utilitzarà material orgànic en la seva proposta de pintura a gran escala; i, per últim, MaryAnn Loo, de Singapur, proposa plasmar a gran escala un arbre dels somnis dels riba-rojans i riba-rojanes, també els més petits.

Intercanvi cultural 

Cartell del mercat artesans que se celebra el dissabte 23 de juny.

Clica per veure el cartell del mercat artesans que se celebra el dissabte 23 de juny.

Més enllà de la proposta artística del concurs, durant les dues setmanes que estaran al poble els artistes conviuran i mostraran el seu treball, també en un mercat d’artesania que se celebra dissabte 23.

L’organització els proporciona la manutenció i el material per dur a terme la seva creació artística, en una experiència que, més enllà de l’àmbit artístic i professional, respon a tot un estil de vida co-. I és que a Riba-roja d’Ebre fa anys que existeix una comunitat al voltant de Zona Líquida, un espai de coworking com els que hi ha a les grans ciutats de tot el món, però amb la particularitat d’estar un entorn rural, i amb una filosofia: reunir-se, treballar, innovar, aprendre i connectar, sempre en comunitat i fent xarxa. És en el si d’aquesta comunitat activa que el 2016 neix com a prova pilot el concurs Riu d‘Art, en un context en què també s’estan treballant experiències innovadores de co-living com una alternativa real a la degradació del Nucli Antic i el despoblament que pateixen les zones rurals arreu del país.

Més informació al web riudart.cat (català, castellà i anglès). La iniciativa compta amb el suport de la Direcció General de Joventut de les Terres de l’Ebre.

Podeu seguir Riu d’Art a les xarxes socials, a través de les etiquetes #riudart #ribarojadebre. Seguiu-nos!
Podeu veure més detalls de les dues edicions anteriors de Riu d’Art en els audiovisuals següents:
Concurs internacional Riu d’Art 2016 (testimonis artistes, imatges)
Concurs internacional Riu d’Art 2017 (música i imatges)


Roser Gay

Roser Gay


Adrià Cid

Adrià Cid


Albert Bonet

Albert Bonet


Ekaitz Sanchez

Ekaitz Sanchez


David Artal, Fil

David Artal, Fil


Romina Cristi

Romina Cristi


MayAnn Loo

MayAnn Loo


Karen Harvey

Karen Harvey


BiancaTschaikner

BiancaTschaikner


Carys Wilson

Carys Wilson


Escola Municipal d'Art, fent l'arbre de la vida del carrer Sequer.

Escola Municipal d’Art, fent l’arbre de la vida del carrer Sequer.