El primer camp de treball a Riba-roja, dedicat a millorar la façana fluvial
Aquesta setmana finalitza el camp de treball «Cuidem l’entorn», que per primera vegada s’ha fet a Riba-roja, organitzat per la regidoria de Joventut de l’Ajuntament, la Direcció General de Joventut de les Terres de l’Ebre i la coordinació de l’associació Obre’t’ebre.
Hi han participat 15 joves d’entre 14 i 17 anys que han aportat el seu granet de sorra per a millorar i condicionar un espai de vital importància per al municipi com és la façana fluvial, on els darrers anys s’han fet diverses actuacions de millora. L’alcalde de Riba-roja, Antonio Suárez, destacava que «permet millorar un passeig que s’acabarà d’arranjar amb la restitució d’una nova barana amb il·luminació nocturna, a partir de la tardor».
El camp va engegar el 19 de juliol, dia en què els 15 nois i noies van arribar a Riba-roja des de diversos municipis de Catalunya per instal·lar-s’hi –6 són de Barcelona, 4 de Vilafranca, 2 de Badalona, 2 de Lleida i 1 de Sant Sadurní– i dedicar part de les seves vacances d’estiu a un projecte de millora mediambiental.
Un nou marge de pedra seca
La feina tècnica va començar el divendres 21 i durant els dies posteriors les tasques s’han centrat en la millora, manteniment, conservació i restauració del barranc i façana fluvial, concretant-se en la construcció d’un marge de pedra seca. Per a això han comptat amb la col·laboració de treballadors de l’Ajuntament, que han aportat els seus coneixements i la seva experiència: «Ens han proporcionat les eines i inclús un veí Riba-roja, Joaquim Aguilà, ja jubilat, s’ha ofert a formar-nos», explica la directora del Camp de Treball, Judit Sancho, i fins i tot l’alcalde ha agraït «la paciència i la passió amb què ha ensenyat a aquesta gent jove». De fet, entre els objectius del camp de treball està també compartir i aprendre mútuament amb la gent de totes les edats del municipi.
La feina dels nois i noies al camp de treball se suma a les actuacions de millora que s’han fet en aquesta zona en els darrers anys: l’any passat es van recuperar dos miradors al riu, el Mirador de Dalt i el Mirador de Baix. El regidor de Joventut, Francesc Esteve, valorava molt positivament les actuacions que han dut a terme els joves, ja que “complementaran la millora de la façana fluvial que es realitzarà gràcies a l’atorgament d’un fons FEDER al municipi”. Cal recordar que fins al 2020, Riba-roja es beneficiarà, juntament amb altres municipis de la comarca, d’un ajut del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) amb el projecte “Ribera d’Ebre: Camí de Sirga, Camí de Riu”, que busca consolidar la façana fluvial com a atractiu turístic.
«Ara sembla que ens coneixem de tota la vida»
A banda de la feina al camp de treball, de 8 a 1, a la tarda s’han fet activitats complementàries a la piscina municipal, un taller per aprendre a fer la clotxa impartit per l’Associació de Dones de Riba-roja a la zona de les barbacoes, excursions durant els caps de setmana i altres relacionades al medi ambient i també per conèixer-se millor: «sobretot els primers dies, les activitats van anar dirigides a cohesionar el grup i fomentar la integració dels diferents membres: els voluntaris, l’altre monitor i la monitora de suport. Hem passat 24 hores junts cada dia i ara ja sembla que ens coneixem de tota la vida», comenta la directora. El balanç ha estat molt positiu «ha anat molt bé tot», explica Sancho, que és estudiant de Psicologia i té nou anys d’experiència com a monitora.
Els joves s’han allotjat en una sala cedida per l’Ajuntament de Riba-roja a l’antic edifici del consistori. Allà hi tenien les habitacions, una cuina i dos lavabos amb dues dutxes.
Amb aquesta primera edició a Riba-roja d’Ebre i un nou camp de treball a Pinell de Brai, que se sumen als projectes de la Fatarella i Alfara de Carles, les Terres de l’Ebre acullen aquest estiu un total de quatre camps de treball, tres per a joves catalans i un d’intercanvi internacional, entre ells aquest de Riba-roja.