La placeta del Portal, nou punt embellit del Nucli Antic

El carrer del Portal, on hi ha l’antiga Casa Janot, llueix des de fa pocs dies una nova imatge que dignifica aquest indret emblemàtic del Nucli Antic de Riba-roja d’Ebre. I és que aquest espai del centre històric va perdre fa anys l’antic empedrat que el caracteritzava, davant el perill que el mal estat del paviment històric suposava pels vianants d’aquest carrer. L’empedrat va ser substituït per formigó, un recurs que ara s’ha millorat amb l’estampació a tot color de l’escut del municipi sobre la cimentació existent. La inversió per embellir aquest pintoresc racó del Nucli Antic ha estat de 1.600 euros.

Evitar la degradació del Nucli Antic

La millora feta al Portal és una “actuació provisional i de baix cost per dignificar aquesta placeta mentre no es pugui executar el projecte de reforma integral del Nucli Antic”, explica l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, que referma la voluntat municipal de recuperar l’empedrat històric quan s’executi el projecte global de recuperació del centre històric, ja redactat i valorat en 700.000 euros. Contempla els carrers Sequer, Sant Roc, Mestre Cabané, Portal, la Pena i la plaça del Forn, a més del carrer la Palla quant a intervencions en façanes.

Aquest projecte de reforma integral del Nucli Antic està actualment aturat per la impossibilitat de l’Ajuntament de Riba-roja per fer front al seu finançament. La situació de les arques municipals obligarà demà al ple a renunciar als fons europeus Feder, ja que no es pot accedir a la pòlissa bancària necessària per abordar la convocatòria europea, però l’alcalde insisteix que “el projecte està redactat, i no té marxa enrere”.

P1000926
Pla B en marxa

L’Ajuntament està decidit a aturar la degradació que pateix el Nucli Antic i, mentre la situació econòmica no permeti grans inversions, està tirant endavant diverses actuacions planificades des de la regidoria de Promoció Econòmica com a pla alternatiu al projecte de reforma integral.

Aquest pla alternatiu es fonamenta en actuacions de baix cost i la implicació dels mateixos veïns en la millora d’aquest espai públic, apostant per la cooperació pública-privada. De fet, ja s’han instal·lat jardineres en diversos punts i s’ha millorat la gestió dels residus en aquesta zona del poble, amb la col·locació de noves papereres i elements per a la recollida de residus canins. Aquestes actuacions aniran acompanyades d’intervencions artístiques i paisatgístiques, així com activitats de dinamització cultural i festiva. Igualment s’està redactant una carta de colors i elements arquitectònics per a la recuperació dels edificis i façanes, i es millorarà la senyalització i la preservació del seu patrimoni.

La voluntat municipal és recuperar el Nucli Antic per posar en valor el seu atractiu residencial i turístic, amb la mirada posada a la captació de noves inversions a mig-llarg termini. Des de la regidoria de Promoció Econòmica s’està treballant el Nucli Antic de manera coordinada amb altres projectes de futur, com són l’impuls al coworking i el teletreball i el suport a la modernització dels sectors i les empreses locals.

Més informació: Presentació actuacions Nucli Antic als veïns, juny 2014