La regidoria d’Igualtat presenta demà un documental local pel 8M: ‘Parlen les dones’

gravació video

Un dels moments de la gravació del documental local «Parlen les dones».

Demà divendres, a dos quarts de 8 del vespre, es presenta a la sala de Plens de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre el documental Parlen les dones, una iniciativa impulsada des de la regidoria d’Igualtat que vol fer sentir la veu de les diferents dones riba-rojanes, de totes les edats i condicions, perquè en primera persona expliquin el seu testimoni, opinions i experiències viscudes com a càrrecs públics, comerciants, en el seu paper com a educadores o membres d’una entitat local…

La iniciativa sorgeix d’una videoconferència entre tres estudiants riba-rojanes que viuen fora del poble, a Tarragona i Barcelona, parlant de les activitats per celebrar al poble del 8 de març, 8M Dia Internacional de la Dona. Després del mural de l’any passat, i recollint l’esperit del ‘8 de març, cada dia!’, lema del 8M a Riba-roja, van pensar a fer un vídeo que animés a les dones a participar activament.

Així doncs, a partir de l’experiència personal de ser dona, fil conductor del documental, les participants han acabat exposant davant la càmera la realitat viscuda, els rols de gènere de diferents generacions, de la falta de llibertats, dels anhels d’igualtat i, fins i tot, de la sensació d’inseguretat o por que han sentit caminant pels carrers del poble.

Han estat 29 dones, d’entre 13 i 80 anys, les que s’han posat davant la càmera. “Ens ha sorprès la quantitat de gent gran que ha volgut participar-hi per dir la seva, i de lo que més agraïdes estem és del making off perquè creiem que s’han sentit escoltades, ens han explicat moltes realitats de les quals cal aprendre i canviar i, sobretot, hem pogut fer-los sentir que les joves estem al seu costat i seguirem la seua lluita. Realment hi ha hagut històries molt colpidores darrere de les càmeres”, explica la regidora d’Igualtat, Maria Franquet, que en canvi ha trobat a faltar més participació de les joves d’entre 16 i 35 anys, un col·lectiu “que no som el futur, sinó que som el present, i en temes com la lluita feminista per la igualtat hauria d’estar-hi molt presents”.

Les imatges es van gravar en quatre sessions, els dos darrers divendres i dissabtes, i en un sol pla, donada la proximitat de la data, però ja pensen en la continuació del vídeo de cara al 25N o la Festa Major. “El que està clar és que a les dones de Riba-roja, i a les de tot arreu, ja no ens ha de callar ningú i hem de començar a dir la nostra sense tabús, perquè si no és així, no es podran començar a canviar les coses. Cal fer una pinya i sentir que totes anem a una, si no, de veritat, anem molt malament” diu qui és la primera regidora d’Igualtat de la història de Riba-roja.

Lectura del manifests i tallers
A més de la presentació del vídeo, també és farà la lectura institucional del manifest #NoCallis #Som8deMarç a les 12 del migdia a la plaça de la Vila. Una declaració que reivindica les igualtats entre homes i dones com un dret fonamental i que anima a continuar lluitant perquè cada dia som 8 de març.

La xerrada i el taller de defensa personal previstes per aquestes dates del 8M es posposen finalment als dies 7 i 8 d’abril, coincidint amb la Setmana Santa, per disponibilitat del conferenciant.