La Roca de la Pena reviu amb les videoprojeccions del festival Ebre Lumen a Riba-roja

Dissabte 1 de maig, cau la nit a Riba-roja d’Ebre i l’emblemàtica balconada sobre el riu Ebre de la Roca de la Pena cobra vida amb un espectacle de vídeoart projectat sobre la singular paret de roca que sustenta el Nucli Antic riba-rojà. És la primera edició del festival Ebre Lumen, una proposta artística entre el 16 d’abril i el 29 de maig recorre 12 pobles de la Ribera d’Ebre, realçant i reivindicant els punts en comú de la comarca: el riu i uns paisatges naturals de gran bellesa, d’horta i de secà, una història de sirgadors i llaguts marcada per la força de la seva gent, com també elements diferencials de Riba-roja d’Ebre: la pesca, el silur, els balls dels Figots Satànics i l’ermita de Berrús. Set minuts musicals que arranquen els aplaudiments del públic, amb l’opinió unànime d’haver assistit a un espectacle “brutal”, “xulíssim”, “molt bonic”, “mai vist aquí”… eren els comentaris que se sentien enfilant els carrers del poble en sortir.

Van ser quatre passis, amb 45 riba-rojans per torn, que van gaudir de l’espectacular mapping. La iniciativa, gestada pels Serveis Informàtics del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, forma part del projecte Camí de Sirga, Camí de Riu, dotat amb més d’1,5 milions d’euros d’un ajut del Fons Europeu de Desenvolupament Rural (FEDER), i que també ha comptat amb el patrocini del Pla de Foment del Turisme de la Generalitat. Un projecte compartit per set municipis de la comarca que els darrers anys han impulsat inversions en infraestructures per recuperar i potenciar actius riberencs al voltant del riu Ebre i el camí natural que creua la comarca, entre els quals Riba-roja d’Ebre, però també Ascó, Vinebre, la Torre de l’Espanyol, Móra d’Ebre, Móra la Nova i Miravet, coordinats pel Consell Comarcal.

 

Dos projectes FEDER a Riba-roja

En el cas de Riba-roja, l’Ajuntament hi participa amb dues obres que transformaran definitivament la façana fluvial del poble: la recuperació de la Baixada de la Barbulla i la reforma de la plaça del Molí del Sindicat i de l’embarcador municipal, dotats respectivament amb 134.178,50 euros (dels quals 55.445,66 són del FEDER) i 115.295,67 euros (dels quals 47.642,84 del FEDER).

Es tracta d’un “punt d’inflexió pel que fa al Nucli Antic riba-rojà”, diu l’alcalde, Antonio Suárez, recordant que l’obertura del barri històric cap al riu va començar l’any 2012, amb el mirador de Jesús Moncada, a tocar de l’escorxador municipal, i va continuar el 2016 amb la reforma del carrer Sequer, l’obertura dels miradors de Dalt i de Baix, i la plaça del Forn de la Vila. Tot complementat amb petites actuacions per embellir els racons del poble antic, en uns anys de dificultats econòmiques, que van obligar a renunciar a una anterior convocatòria de fons europeus que preveia subvencionar un primer projecte de reforma integral urbanística del Nucli Antic, al qual el municipi no va poder fer front.

Amb els anys, aquesta recuperació del Nucli Antic ha anat avançant fins a l’actualitat, que ja s’han iniciat els treballs previs per començar les obres de la Barbulla, que inclou la recuperació de l’empedrat antic amb l’escut del poble de la plaça del Portal i la mateixa Baixada de la Barbulla, amb la qual quedarà arranjada tota la singladura de la Pena. Es preveu que la plaça del Molí del Sindicat, pendent de la licitació del Consell Comarcal, quedarà també enllestida a finals d’estiu, i inclou recuperar la torre del Pou de Manolo i l’embarcador municipal.

Tot plegat, un cop completades les obres del FEDER, oferirà una renovada imatge de la façana fluvial riba-rojana a aquells  visitants i viatgers que arribin des de la futura carretera que comunicarà la Ribera d’Ebre amb Lleida i Aragó des de l’autopista AP-2 i l’autovia A-2, a través de la Granja d’Escarp i Almatret.

 

Primer edició d’un festival innovador a la natura

En el muntatge audiovisual de l’Ebre Lumen que es va poder veure ahir a Riba-roja hi han participat 9 artistes internacionals coordinats pel brasiler Ricardo Casado i els tècnics del Consell Comarcal. El festival de mapping es va estrenar excepcionalment a la façana del Consell Comarcal de la Ribera, a Móra d’Ebre, per donar el tret de sortida a aquesta primera edició també excepcional per les restriccions imposades per la COVID. Amb tot, es vol repetir cada any, com a reclam turístic comarcal, amb la peculiaritat de ser l’únic esdeveniment d’aquestes característiques d’arreu del país que es fa sobre elements naturals, no sobre edificis com és habitual en aquests tipus d’espectacles.

(En els pròxims dies publicarem en aquest espai més imatges i l’audivisual de la projecció)