La I Festa de l’Oli de Ginebre mostrarà dissabte com s’obtenia aquest producte als forns de Riba-roja d’Ebre

Cartell Festa de l'Oli de GinebreEls Amics de Riba-roja d’Ebre han organitzat, per aquest dissabte 4 de març, la I Festa de l’Oli de Ginebre. Es tracta d’un esdeveniment en el marc del qual es farà la primera demostració de destil·lació d’aquest oli, i és que l’objectiu és «donar a conèixer oficis antics, com aquest, per poder-lo recuperar i ensenyar a grans i petits», tal com exposa Josep Aguilà, membre de l’entitat organitzadora.

La festa començarà divendres a les set de la tarda, amb una xerrada sobre els forns d’oli de ginebre que tindrà lloc a Zona Líquida. Així mateix, hi haurà una petita exposició de fotografies dels diversos forns i mostres d’oli de ginebre, soques de ginebre, troncs carbonitzats… Ja dissabte, a les nou del matí començarà una caminada, amb sortida i arribada a la zona d’esbarjo de la Garita, que seguirà la ruta dels pous d’aigua de les Xintes. Mentrestant, al mateix indret, s’anirà preparant la demostració i a mig matí hi haurà un esmorzar popular.

Visita del president de la Diputació de Tarragona

També aquest dissabte, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, es desplaçarà a Riba-roja d’Ebre per interessar-se, personalment, per diverses obres que s’hi han dut a terme. Així, visitarà les obres del bar restaurant i sala de festes d’hivern de l’Antiga Societat «la Llum del Dia»; les obres d’asfaltat del carrer Major i la plaça de l’Església; l’arranjament del nucli antic amb la reforma del carrer Sequer, la plaça del Forn de la Vila i els nous miradors sobre l’Ebre; i, finalment, la restauració de la torre de guaita carlina de la Garita, on descobrirà una placa commemorativa. A més, acompanyat de l’alcalde, Antonio Suárez, participarà en la festa de l’oli de ginebre.

Patrimoni de pedra seca

Forn oli BCILActualment hi ha inventariats fins a 24 forns d’oli de ginebre, quatre dels quals en perfecte estat, i onze -juntament amb l’únic pou de gel localitzat- declarats Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Tots ells van ser localitzats i inventariats gràcies a la tasca de l’entitat local Amics de Riba-roja, amb el suport del consistori, amb l’objectiu de contribuir a la seva conservació i donar-los valor com a actiu visitable.

De cara al futur, l’entitat es planteja «aprofundir en l’estudi d’aquestes construccions, senyalitzar-les i, fins i tot, organitzar visites guiades», apunta Aguilà. De fet, amb la festa d’aquest cap de setmana s’espera aconseguir força repercussió per seguir treballant en aquest patrimoni de pedra seca. En aquest sentit, més de 100 persones ja han adquirit tiquet per a l’esmorzar a les oficines municipals.

Podeu comprar els tiquets per a l’esmorzar (a un preu de 5 euros) i inscriure-us a la caminada a les oficines municipals.