Taller infantil 8M: ‘La llegenda de la Festa del Riu’

El taller infantil del 8M es va fer a l’Aula d’Art Municipal.

Dins els actes del 8M, divendres es va celebrar a l’Aula d’Art Municipal un taller infantil per donar una perspectiva feminista a les noves generacions de riba-rojans, en aquest cas a través dels contes.

La regidora d’Igualtat, Maria Franquet, i la jove Marina Castellví van conduir una conversa i una sessió molt dinàmica durant la qual els participants no van parar de parlar i reflexionar sobre el contingut patriarcal dels contes, llegendes i pel·lícules infantils més conegudes: la Bella i la Béstia, Blancaneus, la llegenda de Sant Jordi, … Arribant a la conclusió que “només salven els nois”, van dir els nens. “Que no pot salvar la princesa al príncep?”, el van preguntar-los Franquet, i la resposta dels més petits va ser contundent: “Això no ho he vist mai!”.

Les dues joves van explicar als nens que els contes, a causa del paper de l’home a la literatura, «són com són i expliquen el que expliquen perquè ho ha decidit l’escriptor», i històricament els escriptors han estat homes. Els germans Grimm, per exemple, quan van escriure la Blancaneus i els set nans, “podrien haver decidit que fos al revés”, que la princesa fes un petó d’amor veritable al príncep per alliberar-lo del somni de la mort creat per la poma enverinada de la malvada madrastra…

Imaginació al poder!

I això és precisament al que van dedicar la tarda els nens i nenes de Riba-roja que van fer el taller del 8M: Inventar-se un conte en el què la dona sigui la salvadora, un paper històricament reservat al gènere masculí, perquè “igual que podem decidir com és el nostre conte, també podem decidir viure en un món igualitari”, van ensenyar-los Maria i Marina.

Apuntant les idees a la pissarra, decidint els protagonistes, el títol, la trama; dibuixant les escenes com els nens les imaginen, amb molts elements propers, com el riu, el silur, la festa del riu… i amb temes actuals, com la necessitat de reciclar i preservar el medi ambient…

El resultat, en aquest vídeo que els protagonistes del taller han gravat per compartir el conte feminista que ells mateixos han creat, tot reflexionat sobre els rols socials per avançar en “el reclam històric de justícia, equitat i llibertat ha de fer-se realitat avui. HO VOLEM ARA», paraules del manifest llegit el Dia Internacional de la Dona per la megafonia municipal.

LA LLEGENDA DE LA FESTA DEL RIU

💪🏽💜