La UdL estudia a Riba-roja l’ús de peroxiacètic contra la plaga del musclo zebra
Durant dos dies, Riba-roja d’Ebre s’ha convertit en l’escenari d’un estudi que servirà per afinar en l’ús de peroxiacètic (aigua oxigenada i àcid acètic) com a biocida amb larves de musclo zebra. La iniciativa, liderada pel Dr. Antoni Palau, del departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl de la Universitat de Lleida (UdL), s’ha pogut dur a terme gràcies al suport de l’Ajuntament de Riba-roja, que ha cedit l’espai adequat per a instal·lar un laboratori temporal, així com la col·laboració de l’empresa saragossana PeroxyChem, fabricant del producte utilitzat.
Aquest dilluns, l’equip del Dr. Palau va extreure del pantà del municipi diverses mostres d’aigua del riu Ebre, a partir de les quals es comptabilitzaran el nombre de larves vives i mortes després d’exposar-les al peroxiacètic en diferents concentracions i temps d’exposició. En aquest sentit, el doctor explica que han optat per realitzar els assajos a Riba-roja mateix per dos motius, d’una banda «per evitar transportar les larves, ja que pateixen molt amb els canvis de temperatura i qualsevol manipulació», i de l’altra, «per minimitzar els riscos d’accident i propagació del musclo zebra».
Els detalls de l’experiment
«Tot i que l’eficiència d’aquest biocida contra el musclo zebra ja es coneix», exposa, «amb aquest estudi podrem afinar les dosis que cal utilitzar», ja que se’n provaran fins a sis de diferents. A més, Palau destaca també que, per primera vegada, «s’incorporen tècniques de tinció per fer recomptes més precisos de les larves vives i mortes a cadascuna de les mostres estudiades».
D’aquesta manera, en 24 hores obtindran més d’un centenar de mostres per analitzar, de les quals tindran els resultats en uns 10 dies. Després serà el moment de replicar els assajos en musclo adult, un experiment que amb tota probabilitat també es durà a terme a Riba-roja.
L’alcalde, Antonio Suárez, es mostra molt satisfet de la realització d’aquests estudis al municipi, a la vegada que reitera el «suport logístic» del consistori en la que és «la primera col·laboració amb la UdL sobre temàtiques fluvials». Per la seva banda, membres de l’empresa PeroxyChem apunten que «és vital que es facin estudis com aquest», ja que els permeten aprofundir en el coneixement dels productes que produeixen, i que tenen múltiples usos en diferents sectors (des de blanqueig de paper fins a biocida, passant per l’agricultura o l’electrònica).
GALERIA D’IMATGES (clica per veure en gran)