Una comissió s’encarregarà de redactar els Estatuts per fer efectiva la comunitat de regants de les Valls

Ahir al vespre la Junta General de Constitució de la Comunitat de Regants de les Valls, a la qual estaven convocats els propietaris de les finques d’aquesta partida, van aprovar tirar endavant amb el projecte que ha de portar el regadiu a unes 130 hectàrees del terme municipal de Riba-roja d’Ebre.

La reunió per constituir al comunitat de regants de els Valls, celebrada ahir.

Propietaris de finques limítrofes al Camí de les Valls van reunir-se ahir per constituir la comunitat de regants.

La trobada va servir per fer una relació dels propietaris afectats i escollir una comissió redactora que serà l’encarregada d’elaborar els Estatuts que després s’hauran d’aprovar en una segona assemblea, prevista per al mes de setembre. Un cop aprovats, s’han de remetre a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) sol·licitant-ne la concessió per poder desenvolupar el projecte.

Són els primers passos d’una tràmitació que durarà anys però que vol promocionar l’agricultura com a activitat econòmica en aquesta zona del municipi, situada al marge esquerre del riu Ebre, en una partida del terme municipal que avui dia és de secà i es troba pràcticament erma. El regadiu permetrà que les seves finques puguin ser cultivades.

Fa dos anys ja es va intentar impulsar un projecte de regadiu en 455 hectàrees del terme, però aleshores no es va poder tirar endavant perquè no hi va haver el suport necessari. Ara, des de l’Ajuntament es valora molt positivament: “És una gran notícia que una de les millors partides del terme tingui la possibilitat de tornar a ser cultivada amb els temps que corren, i després de l’experiència que hem tingut a la Ribera d’Ebre amb el foc. Som conscients que el cultiu és la millor política de prevenció d’incendis forestals”, diu l’alcalde de Riba-roja, Antonio Suárez.

 
Convivència amb altres sectors econòmics

El projecte per fer arribar el reg a la zona està valorat en 894.243,15 euros, i contempla portar aigua a una quota de 182 metres d’alçada als propietaris afectats per les obres d’ampliació del Camí de les Valls. Com en tots els projectes de regadiu que s’impulsen al país, la Generalitat en subvenciona el 85% de l’import de les obres, mentre que el 15% restant va a càrrec dels propietaris, tot i que en aquest cas serà l’empresa Lestaca que se’n faci càrrec.

Des del Consistori es defensa que tots els sectors econòmics poden conviure al territori, i aquest projecte de regadiu és una bona mostra d’aquesta política, fent compatible a la mateixa partida l’activitat agrícola amb una indústria estratègica com és la dels residus, amb la construcció del dipòsit controlat i del centre de valorització de les Valls que explotarà Lestaca.