VII Festa de l’Oli de Ginebre: tradició, patrimoni i creativitat a Riba-roja d’Ebre
Riba-roja d’Ebre es prepara per celebrar la setena edició de la Festa de l’Oli de Ginebre, un esdeveniment que connecta tradició, cultura i patrimoni. L’associació Amics de Riba-roja, organitzadora de la festa, ha dissenyat un programa d’activitats que tindrà lloc de l’1 al 3 de novembre i que inclou la inauguració d’un nou forn d’oli de ginebre, conferències, tallers, exposicions d’art i una fira d’artesania.
Aquest any, la festa té com a novetat la presentació del documental «Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre. Els vestigis d’una destacada indústria ebrenca», produït pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i que serà presentat pel seu director, Jaume Perarnau, juntament amb l’antropòleg Josep Fornés.
El cartell oficial de la festa ha estat dissenyat pel reconegut il·lustrador local Ferran Orta Terré, com a part de l’aposta dels organitzadors per posar en valor el talent artístic del municipi.
PROGRAMA
Divendres 1 de novembre: a les 19h s’inaugurarà una exposició de pintura de les artistes locals Pepita Montuenga i Júlia Pérez, seguida d’una xerrada sobre els ocells de la Ribera d’Ebre a càrrec de l’ornitòleg Enric Ortega Gonzalez.
Dissabte 2 de novembre: Des de primera hora, la jornada comptarà amb una sortida etnobotànica centrada en el càdec (ginebre) i la inauguració del nou forn amb la tradicional destil·lació en sec d’oli de ginebre. Paral·lelament, tindrà lloc la fira d’artesania i oficis tradicionals, tallers d’oli de ginebre i una batucada amb els Figots Satànics.
A les 17 h, es presentarà el documental del MNACTEC a la Societat La Llum del Dia, a càrrec del director del Museu, Jaume Perarnau, amb una conferència sobre la importància d’aquesta indústria històrica a la comarca.
Diumenge 3 de novembre: Una visita guiada a un forn d’oli de ginebre tancarà el cap de setmana, oferint una immersió en la tradició artesanal de la destil·lació d’aquest oli.
Un Patrimoni a Preservar
Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja són una part fonamental del patrimoni històric local. Aquestes construccions, utilitzades per destil·lar l’oli amb finalitats terapèutiques, formen part de la història industrial de la Ribera d’Ebre. Actualment, deu d’aquests forns estan en procés de ser declarats Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de Zona d’Interès Etnològic, reconeixement que reforça el compromís amb la preservació d’aquest llegat únic.
Amb la VII Festa de l’Oli de Ginebre, Riba-roja d’Ebre fa un pas més en la recuperació i divulgació d’una tradició que defineix la seva identitat i aposta per mantenir-la viva per a les futures generacions.