28 artistes internacionals opten a participar en el tercer concurs Riu d’Art de Riba-roja al juny
Xile, Filipines, l’Índia, Anglaterra, Kènia, Mèxic, Taiwan, Romania, Estats Units, Vietnam, Iran, Suècia, Singapur, Àustria, Rússia, Moldàvia, Suïssa, Espanya i de la resta de Catalunya. Artistes de fins a 18 països d’arreu del món s’han presentat aquest any al concurs Riu d’Art, la trobada d’artistes nacionals i internacionals de Riba-roja d’Ebre que organitza la regidoria de Joventut i l’associació Riba Rocks per a joves d’entre 25 i 40 anys.
Tots ells opten ara a ser seleccionats per realitzar una estada al poble, entre el 18 i el 30 de juny, durant la qual realitzaran les seves intervencions artístiques en espais municipals, proporcionats per l’organització. Seran dues setmanes en les quals conviuran amb altres artistes i amb la mateixa gent del poble, en un intercanvi cultural internacional que vol crear xarxa i continuar desenvolupant projectes entre joves artistes autòctons i d’altres nacionalitats.
Als seleccionats se’ls proporcionarà la manutenció i el material per dur a terme la seva creació artística, en una experiència que, més enllà de l’àmbit artístic i professional, respon a tot un estil de vida co-. I és que a Riba-roja d’Ebre fa anys que existeix una comunitat al voltant de Zona Líquida, un espai de coworking com els que hi ha a les grans ciutats de tot el món, però amb la particularitat d’estar un entorn rural, i amb una filosofia: reunir-se, treballar, innovar, aprendre i connectar, sempre en comunitat i fent xarxa. És en el si d’aquesta comunitat activa que el 2016 neix com a prova pilot el concurs Riu d‘Art, en un context en què també s’estan treballant experiències innovadores de co-living com una alternativa real a la degradació del Nucli Antic i el despoblament que pateixen les zones rurals arreu del país.
Museu a l’aire lliure
En total, són 28 projectes que el jurat del concurs està valorant per seleccionar qui participarà en aquesta tercera edició de Riu d’Art, tenint en compte la seva integració amb l’entorn, així com la seva relació amb el context històric, social i cultural de Riba-roja. Proximament es donaran a conèixer els noms dels seleccionats, a través del web riudart.cat.
De les dues edicions anteriors han quedat façanes pintades a mà; escultures de ferro; murals de ceràmica en la balconada fluvial sobre el riu Ebre; jardineres fetes amb motlles a partir de mans dels habitants del poble; fotografies revelades amb tècniques naturals, a partir d’aigua, terra i olives autòctones; cançons dedicades a Riba-roja… Diferents tècniques, diferents visions, diferents obres que s’integren als seus carrers, com si d’un museu a l’aire lliure es tractés, i que passen a formar part de la seva quotidianitat. Art en estat pur, integrat a l’espai urbà i en la vida d’uns veïns que porten les belles arts en el seu ADN.
Una comunitat local molt activa
Riba-roja ha estat tradicionalment bressol d’artistes, amb una escola local molt activa, que ha forjat una comunitat local dinàmica i una generació de joves artistes entre els quals avui s’expliquen noms com Albert Bonet, Ferran Orta, Roser Gai o Adrià Cid. De fet, el concurs internacional per a joves artistes, que compta amb el suport del govern local i català, sorgeix de la voluntat de donar suport, acompanyar i fomentar una xarxa internacional que fomenti el contacte entre joves artistes autòctons i d’altres nacionalitats per impulsar projectes que donin resposta a la comunitat artística.
Una experiència “terriblement inspiradora”
Els artistes que van participar en altres edicions valoren especialment l’experiència que va suposar per a ells aquest intercanvi cultural en un entorn rural, paisatge natural de ribera: “L’art és una forma d’expressió, de veure i percebre el món, l’entorn. Em vaig inspirar en la bellesa i autenticitat del poble, els seus paisatges, les seves muntanyes, el seu riu majestuós, els seus colors, la seva gent acollidora, les seves històries antigues d’embarcacions remuntades riu amunt pels avantpassats, els seus històrics forns d’oli de ginebre per fer pocions curatives…”, explica l’artista visual britànica Anna Georghiou, que en la primera edició de Riu d’Art va plasmar aquesta inspiració en un mural en la façana de l’antic escorxador municipal.
Per a la fotògrafa finlandesa Riikka Neste, Riu d’Art va ser “una gran oportunitat de contactar i treballar amb artistes d’altres països, compartint idees, en una experiència terriblement inspiradora”. En parlar de la seva creació, valora que l’organització del concurs posi a disposició dels artistes espais en desús del poble per recuperar la seva història i el seu patrimoni, ja que segons ella demostra “la capacitat de l’art per comprometre’s, debatre, discutir sobre allò que ens enfronta, amb la idea sempre d’embellir un lloc”.
Sarah Misselbrook, artista britànica establerta al poble i una de les impulsores del concurs, fa una crida als artistes de totes les nacionalitats perquè descobreixin Riba-roja, un ecosistema creatiu, un estil de vida. A la segona edició del concurs, l’any passat, es van seleccionar set de les 11 propostes que van optar al concurs.
Més informació al web riudart.cat (català, castellà i anglès). La iniciativa compta amb el suport de la Direcció General de Joventut de les Terres de l’Ebre. Podeu veure més detalls de les dues edicions anteriors de Riu d’Art en els audiovisuals següents:
Concurs internacional Riu d’Art 2017 (música i imatges)
Concurs internacional Riu d’Art 2016 (testimonis artistes, imatges)