camp forn oli gonebre UB

Riba-roja impulsa una segona campanya d’excavació per documentar els forns d’oli de ginebre

Riba-roja d’Ebre va acollir la setmana passada una campanya d’excavació arqueològica al forn d’oli de ginebre de Mariano d’Agustí de Ca Balances, a Berrús, organitzada pel departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona (UB), i promoguda per Amics de Riba-roja, amb el suport logístic de l’Ajuntament. Set estudiants de la UB, de diversos cursos d’Història, Història de l’Art i Arqueologia, han tingut el repte d’excavar un forn d’oli de ginebre per estudiar i documentar per primera vegada una estructura de pedra seca com aquesta.

Sobre el terreny, la directora de camp, Laia Gallego, dirigia l’excavació, dins un projecte impulsat també per la professora Queralt Solé, de la mateixa universitat. Fa dos anys, l’estiu de 2019, ja es va fer una primera intervenció en aquest forn, trobant ceràmica dels càntirs que es portaven al camp, fragments de cuir i mostres de carbons que s’estan analitzant a la UB per comprovar que tenen restes de l’oli de ginebre, estudiant la temperatura i tots els factors que puguin ajudar a documentar la protoindústria al voltant dels forns d’oli de ginebre que hi havia a Riba-roja.

Aquest enclavament de l’Ebre va arribar a concentrar una important activitat. Hi ha documents de principi de segle XVII que demostren un comerç consolidat al poble, ja que el riu Ebre n’afavoria el seu trasllat fins a Tortosa i Saragossa. L’oli de ginebre era un oli molt preuat, amb usos en veterinària, farmàcia, cosmètica i aromateràpia, ja que és un producte amb moltes propietats. Hi ha 16 forns d’oli en tràmit per ser declarats Bé d’Interès Nacional (BCIL) al municipi, dels 24 localitzats en total al terme per Amics de Riba-roja.

 

Acte obert al públic per presentar el treball de la UB

El grup d’arqueòlegs ha viscut uns dies al poble, dedicant tots els matins a excavar el forn; han descobert bona part de la seva estructura i van buscat fins a trobar la pileta per acabar de conèixer el seu funcionament. Amb aquesta segona estada a Riba-roja tanquen el projecte. El darrer divendres van presentar les seves troballes en un acte a la Sala de Plens. L’excavació d’aquests dies a Riba-roja, explica Laia Gallego, implica tots els sentits, també l’olfacte, poc habitual en arqueòloga. I és que “de cop, mentre excavem la terra, ens ve l’olor al ginebre, és tot un regal per als sentits”.

Podeu seguir el treball de l’equip arqueològic de la UB, i la seva tasca al forn d’oli de Mariano d’Agustí de Ca Balances, a través de la seva pàgina d’Instagram @passatmesrecent: o el seu perfil de Twitter @passatmesrecent; i també al seu blog El passat més recent, d’Arqueologia de l’epoca Moderna i Contemporània.